Live

A murit astronautul care a realizat celebra fotografie cu Pământul care răsare de pe Lună. La 90 de ani, William Anders pilota avionul

Data publicării:
Fotografia realizată de William Anders în 1968. Foto: NASA

Generalul-maior în retragere William Anders, astronautul care a participat la misiunea Apollo 8 în 1968 şi care a realizat celebra fotografie „Earthrise” („Răsăritul pământului”) - făcută de pe orbita Lunii - a murit vineri, când avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit în apele de lângă Insulele San Juan în Statul Washington. Bărbatul avea 90 de ani.

„Familia este devastată”, a afirmat fiul său, Lt. Col. Greg Anders, în retragere din forţele aeriene, care a confirmat decesul pentru Associated Press, potrivit News.ro.

„A fost un pilot grozav şi ne va fi teribil de dor el”, a mai spus Greg Anders.

O informaţie potrivit căreia un avion de tip mai vechi s-a prăbuşit în apă şi s-a scufundat în apropierea extremităţii nordice a insulei Jones a venit în jurul orei 11:40, a declarat şeriful din comitatul San Juan, Eric Peter.

Doar pilotul se afla la acel moment la bordul avionului Beech A45, potrivit Asociaţiei Federale de Aviaţie.

„Ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva”

William Anders a participat la misiunea Apollo 8 în 1968. Foto: U.S. Naval Institute

Fostul astronaut a spus că fotografia „Earthrise” era cea mai semnificativă contribuţie a sa la programul spaţial, având în vedere impactul ecologic pe care l-a avut, împreună cu asigurarea faptului că modulul de comandă şi modulul de serviciu Apollo 8 funcţionează.

Senatorul de Arizona Mark Kelly, care este şi el astronaut pensionar al NASA, a scris pe platforma socială X: „Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre şi asupra noastră cu celebra sa fotografie Earthrise de pe Apollo 8. El m-a inspirat pe mine şi generaţii de astronauţi şi exploratori. Gândurile mele sunt alături de familia şi prietenii lui”.

William Anders a spus într-un interviu din 1997 că nu a crezut că misiunea Apollo 8 este lipsită de riscuri, dar că există motive naţionale, patriotice şi de explorare importante pentru a merge mai departe. El estimase că există aproximativ şi riscul ca echipajul să nu se întoarcă. Anders a explicat că bănuia că Cristofor Columb a navigat având şanse mai slabe.

Anders a povestit odată experienţa ca parte a unui documentar BBC despre misiune. Şi-a amintit cum Pământul arăta fragil şi aparent nesemnificativ din punct de vedere fizic.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Partenerii noștri