Live

43 de studenți au dispărut fără urmă. După 8 ani, Mexicul îl suspectează pe procurorul general de la acea vreme

Data actualizării: Data publicării:
Fostul procuror general Jesus Murillo a fost ridicat de la domiciliul său din Mexico City. Foto: Profimedia

Oficialii mexicani au efectuat vineri prima arestare la nivel înalt în cazul faimoasei dispariții a 43 de studenți în 2014, acuzându-l pe Jesus Murillo, fost procuror general, de mai multe infracțiuni și de cele mai grave încălcări ale drepturilor omului din Mexic, pe care autoritățile le-au numit „crimă de stat”, relatează Reuters.

Fostul procuror general Jesus Murillo a fost ridicat de la domiciliul său din Mexico City, fiind acuzat de mai multe fapte, printre care dispariția unor persoane, tortură și obstrucționare a justiției în dosarul de răpire și dispariție a studenților din statul Guerrero.

Murillo va fi încarcerat într-un penitenciar din Mexico City, au spus autoritățile.

La câteva ore de la reținerea acestuia, un judecător a eliberat alte 83 de mandate de arestare - pentru militari, polițiști, oficiali din Guerrero și traficanți de droguri – toți implicați în acest caz.

În timpul mandatului din perioada 2012-2015, Murillo a condus investigația extrem de criticată a dispariției studenților de la Colegiul Profesoral Rural Ayotzinapa.

Rămășițele a doar trei studenți au fost găsite și identificate, iar întrebările continuă să bântuie societatea mexicană.

Experți internaționali au criticat ancheta oficială ca fiind plină de erori și abuzuri, inclusiv torturarea martorilor. Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a preluat mandatul în 2018, jurând că va lămuri ce s-a întâmplat.

Administrația lui Lopez Obrador a încercat din 2020 să aresteze un alt fost oficial de top, Tomas Zeron, cerând Israelului anul trecut să-l extrădeze.

Arestarea lui Murillo a avut loc la o zi după ce un înalt responsabil cu drepturile omului din Mexic, Alejandro Encinas, a numit disparițiile drept „crimă de stat”, cu implicarea oficialilor locali, statali și federali.

„Ce s-a întâmplat? O dispariție a băieților în acea noapte, pusă la cale de autorități guvernamentale și grupurile criminale”, a declarat Encinas într-o conferință de presă.

Autoritățile de atunci au orchestrat o mușamalizare, a spus Encinas, inclusiv modificarea scenelor crimei și ascunderea legăturilor dintre autorități și criminali.

Murillo a preluat cazul „Ayotzinapa” în 2014 și a numit constatările anchetei drept „adevărul istoric”.

Potrivit acelei versiuni, o bandă locală de traficanți de droguri i-a confundat pe studenți cu membri ai unui grup rival, i-a ucis, le-a incinerat trupurile într-o groapă și au aruncat apoi rămășițele într-un râu.

Un grup de experți internaționali a făcut urmărit cazul, iar ONU a denunțat detenții arbitrare și tortură în timpul anchetei.

„Adevărul istoric” a devenit în cele din urmă sinonim cu corupția în regimul condus de președintele Pena Nieto, pe măsură ce furia creștea în lipsa unor răspunsuri.

Murillo, care anterior fusese deputat federal și guvernator al statului Hidalgo, și-a dat demisia în 2015, pe măsură ce criticile au crescut cu privire la gestionarea cazului.

Avocatul părinților celor dispăruți, Vidulfo Rosales, a cerut guvernului să facă mai multe arestări.

„Au mai rămas multe de făcut până să credem că acest caz a fost rezolvat”, a declarat Rosales pentru televiziunea mexicană.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Victoria Kjær Theilvig din Danemarca a câștigat titlul Miss Univers 2024

Trei foști deţinuţi din închisoarea Abu Ghraib vor primi despăgubiri de 42 de milioane de dolari pentru torturile suferite

Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de milioane de dolari

Partenerii noștri