Live

Mali rupe relațiile diplomatice cu Ucraina, după ce Kievul i-a ajutat pe rebelii tuaregi să omoare zeci de mercenari Wagner

Data publicării:
Rebeli separatiști din Mali. Foto: Profimedia

Mali a anunţat că rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, pentru că serviciile din această țară i-au ajutat pe rebelii separatiști să organizeze o ambuscadă în care au fost uciși zeci de mercenari Wagner și militari malieni. Regimul de la Bamako îi folosește pe mercenari pentru a lupta împotriva rebelilor, relatează CNN.

Guvernul din Mali a decis să „rupă imediat relaţiile diplomatice cu Ucraina”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului, colonelul Abdoulaye Maïga.

„Guvernul de tranziție al Republicii Mali condamnă ostilitatea autorităților ucrainene, care nu observă că Mali a cerut întotdeauna o soluționare pașnică a crizei dintre Federația Rusă și Ucraina”, a adăugat el.

Decizia vine după ce serviciul militar de informații al Ucrainei (GUR) a anunțat oficial că i-a ajutat pe rebeli.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al GUR a spus săptămâna trecută că „rebelii au primit informațiile necesare - și nu doar informații - care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”.

Iusov nu a precizat dacă militari ucraineni au fost implicați în lupte sau au fost prezenți în țară.

Un canal de pe Telegram legat de conducerea Wagner a recunoscut că grupul a suferit pierderi grele în timpul luptelor din Mali, Wagner și forțele armate maliene au „dus bătălii grele” timp de cinci zile împotriva unei coaliții a separatiștilor tuaregi și a unor grupuri jihadiste, care au folosit arme grele, drone și atacatori sinucigași. Numeroși luptători Wagner, inclusiv un comandant al grupului de mecenari, Serghei Șevcenko, au fost uciși, potrivit declarației de pe Telegram.

Rebelii tuaregi din Mali au spus la rândul lor că au organizat „o ambuscadă complexă” care a ucis 50 de mercernari Wagner și mai mulți soldați malieni.

Guvernul din Mali, care luptă cu mai multe grupuri rebele în nordul țării de mai bine de un deceniu, a cerut ajutorul grupării Wagner după ce o juntă militară a preluat puterea, în 2020.

În luna mai a anului trecut, SUA au impus sancțiuni șefului Wagner din Mali, acuzând grupul că folosește operațiunea din această țară pentru a obține echipament militar pentru războiul din Ucraina.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rezoluție PE: Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare legitime din Rusia. Cum au votat eurodeputații români

Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cum funcționează campania de dezinformare a Kremlinului

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

Muniție produsă în India ajunge în Ucraina prin intermediari din Europa, spre nemulțumirea Rusiei. Cum joacă Delhi la două capete

Partenerii noștri