Live

Maia Sandu: Rusia duce un război hibrid și vrea să instaleze la Chișinău o guvernare prorusă obedientă

Data publicării:
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Rusia nu renunţă la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi acţionează prin diferite mijloace ale războiului hibrid pentru a-şi instala la Chişinău o guvernare prorusă obedientă, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecţie de la Vocea Basarabiei, informează IPN şi Deschide.md. 

Potrivit Maiei Sandu, datorită eroismului armatei ucrainene linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim. Însă, în lipsa unui pericol militar iminent, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid. 

Sunt încercări din partea Federaţiei Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, aşa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declaraţiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta îşi doreşte Rusia şi în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetăţenilor şi de aceea nu poate fi folosită, aşa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă, a declarat preşedinta Republicii Moldova, citată de Agerpres.

Potrivit Maiei Sandu, Rusia nu renunţă la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influenţă şi acţionează, prin intermediul politicienilor proruşi de la Chişinău, pentru a destabiliza situaţia din republică.  

Citește și: Între alerte false cu bombă și o lovitură de stat eșuată. Republica Moldova mocnește la granița războiului început de Putin (Reuters)

Maia Sandu a dat asigurări că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităţilor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). 

Aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituţiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face faţă acestor presiuni. Cetăţenii şi-au ales această guvernare şi doar cetăţenii, la alegeri, pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federaţiei Ruse şi nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne. E clar că acei care lucrează pentru Moscova o fac pe bani şi asta este alegerea lor. Odată ce au luat bani de la Kremlin, nu este atât de uşor să-şi recâştige libertatea. Avem instituţii care documentează aceste cazuri, încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituţii, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem finalitate trebuie să funcţioneze toate instituţiile. Unele instituţii se reformează, altele opun rezistenţă, şi mă refer la sistemul judecătoresc, a mai spus preşedinta Republicii Moldova. 

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Parlamentului de la Chişinău se regăsesc proiectele de lege privind reformarea Serviciului de Informaţii şi Securitate. Dacă proiectele vor fi aprobate şi vor intra în vigoare, SIS va obţine prerogativa de a intercepta, fila, instala dispozitive de supraveghere a persoanei în lipsa unui mandat din partea judecătorului.

Citește și: Maia Sandu: Nu există niciun risc de război în Republica Moldova, cât timp Ucraina rezistă în fața Rusiei

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce au discutat Robert Fico și dictatorul Vladimir Putin. Mesajul liderului de la Kremlin pentru premierul slovac

Spionajul rus o acuză pe Maia Sandu că pregătește cucerirea Transnistriei: „Și-a ieșit din minți”

Coreea de Nord se pregătește să trimită noi trupe și drone kamikaze în Rusia, susține armata sud-coreeană

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Partenerii noștri