Live

Lumea este la un pas de „momentul fără întoarcere”. Raportul care arată că Planeta este aproape de catastrofă

Data actualizării: Data publicării:
„Ne îndreptăm spre o catastrofă globală și niveluri de încălzire globală capabile să distrugă economii”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Foto: Profimedia Images

Criza climatică a ajuns într-un „moment foarte sumbru”, a avertizat unul dintre cei mai importanți climatologi din lume, după ce o serie de rapoarte cruciale au arătat cât de aproape este planeta de o catastrofă, scrie The Guardian.

Este nevoie de acțiune colectivă din partea națiunilor din toată lumea acum mai mult decât în orice alt moment de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace pentru a evita să ajungem în punctul în care salvarea planetei va fi imposibilă, potrivit profesorului Johan Rockström, dar acest lucru devine din ce în ce mai greu din cauza tensiunilor geopolitice foarte ridicate.

Rockström a spus că lumea se apropie „foarte, foarte mult de schimbări ireversibile”, iar „timpul se scurge foarte, foarte repede”.

Emisiile de carbon trebuie să fie reduse cu aproape jumătate din valorile din prezent până în 2030 pentru a îndeplini obiectivul agreat la nivel internațional de 1,5 grade Celsius, dar acestea continuă să crească, într-un moment în care cele mai mari companii petroliere fac profituri astronomice.

Profiturile trimestriale ale celor mai mari companii din industria de petrol și gaze s-au dublat pe seama creșterii prețurilor la energie

Shell și TotalEnergie și-au dublat joi profiturile trimestriale la aproape 10 miliarde de dolari. Giganții din domeniul petrolului și al gazelor s-au bucurat de profituri uriașe după ce restricțiile anti-Covid au fost înlăturate și după ce Rusia a invadat Ucraina.

Sectorul exploatării petrolului și gazelor este de așteptat să strângă 4 trilioane de dolari în 2022, ceea ce a înmulțit cererile de implementare a unor taxe excepționale care să vină în ajutorul gestionării crizei costului foarte ridicat de trai și să finanțeze tranziția spre energie curată.

Companiile din sectorul petrolului și al gazelor au înregistrat, în medie, creșteri nemeritate ale profiturilor în valoare de 1 triliard de dolari pe an în ultimii 50 de ani. Foto: Profimedia Images

Promisiunile făcute până acum, chiar și în cazul în care vor fi îndeplinite în totalitate, vor duce la o încălzire globală de aproape 2,5 grade Celsius – un nivel care ar condamna lumea la un dezastru climatic, potrivit agenției pentru climă a ONU.

Agenția meteorologică a ONU a raportat că toate emisiile de gaze care contribuie la încălzirea globală au bătut recorduri în 2021, în special în cazul emisiilor de metan.

În același timp, Agenția Internațională a Energiei (AIE) a avertizat că în ciuda posibilității ca emisiile de dioxid de carbon să ajungă la cel mai înalt nivel în 2025, urmând ca apoi să scadă pe măsură ce prețurile foarte ridicate la energie vor motiva țările să facă traziția spre energie curată, s-ar putea să nu fie destul pentru a evita consecințe severe pentru climă.

Acordurile climatice de la Paris și Glasgow nu se respectă. Națiunile G20, responsabile pentru 80% din emisiile poluante

Rockström a spus: „Este un moment foarte sumbru, nu doar din cauza rapoartelor care arată că emisiile continuă să crească, ceea ce înseamnă că nu respectăm acordurile climatice de la Paris sau Glasgow, dar avem și foarte multe dovezi științifice că suntem foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile – ne apropiem de momente critice.”

Cercetările realizate de Rockström și colegii săi, publicate în septembrie, au descoperit cinci momente climatice critice care s-ar putea să fi fost deja depășite din cauza încălzirii globale, precum momentul critic care va duce la colapsul calotei glaciare din Groenlanda.

Remarcile lui Rockström vin după ce miercuri secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că măsurile luate pentru combaterea schimbărilor climatice sunt „jalnic” de insuficiente. „Ne îndreptăm spre o catastrofă globală și niveluri de încălzire globală capabile să distrugă economii.”

Promisiunile făcute până acum la summiturile de la Paris și Glasgow, chiar și dacă sunt îndeplinite în totalitate, vor duce la o încălzire globală de aproape 2,5 grade Celsius – un nivel care ar condamna lumea la un dezastru climatic. Foto: Profimedia Images

„Secete, inundații, furtuni și incendii de pădure devastează viețile și traiul [oamenilor] de pe tot globul și devin tot mai grave pe zi ce trece”, a mai spus Guterres, adăugând că națiunile G20 responsabile pentru 80% din emisii trebuie să contribuie cel mai mult la lupta împotriva schimbărilor climatice. „Avem nevoie de acțiune climatică pe toate fronturile și avem nevoie de ea în momentul acesta.”

Sănătatea omenirii este la mila dependenței globale pentru combustibili fosili

Alte rapoarte publicate în ultimele două zile arată că sănătatea omenirii se află la mila dependenței globale de combustibili fosili, ceea ce provoacă tot mai multe victime din cauza căldurii, foametei și bolilor infecțioase.

Prețurile ridicate la petrol și gaze au adus profituri uriașe pentru Shell și TotalEnergies, care au înregistrat profituri de 9,5, respectiv 9,9 de miliarde de dolari. Shell a spus că nu va plăti niciun fel de taxă excepțională impusă de Marea Britanie anul acesta întrucât câștigurile în plus sunt contrabalansate de investițiile făcute în dezvoltarea exploatării zăcămintelor din Marea Nordului.

Companiile din sectorul petrolului și al gazelor au înregistrat, în medie, creșteri nemeritate ale profiturilor în valoare de 1 trilion de dolari pe an în ultimii 50 de ani.

AIE a spus că dacă industria petrolieră și a gazelor ar investi cele 2 trilioane de dolari pe care le-a făcut în plus în 2022 profitând de prețurile foarte mari ar fi destul pentru a finanța investițiile necesare pentru dezvoltarea combustibililor bio până în 2030.

„Profiturile, taxele și redevențele generate de industria petrolului și a gazului în ultimele luni ar fi suficiente pentru a captura fiecare moleculă de dioxid de carbon produsă de activitățile lor și pentru reintroducerea lor înapoi în subteran”, a spus profesorul Myles Allen, de la Universitatea din Oxford. „Deci, de ce vorbim despre transformarea societății și nu despre obligarea unei industrii foarte profitabile să curețe mizeria cauzată de produsele pe care le vinde?”

Vestea bună este că „războiul din Ucraina a pus capăt economiilor dezvoltate bazate pe combustibili fosili”, potrivit lui Rockström.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Partenerii noștri