Lumea a evitat o „epidemie devastatoare” de salmonella din cauza ciocolatei contaminate. 130 de țări riscau să fie afectate
Acţiunile prompte de monitorizare şi avertizările oficiale din numeroase ţări au reuşit să evite anul trecut declanşarea unei epidemii globale de salmonella din cauza ciocolatei contaminate, au anunţat vineri experţii de la Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.
„Dacă nu ar fi fost implementate acţiuni clare şi coordonate în Europa şi dincolo de ea, ar fi putut existe multe mii de copii care s-ar fi îmbolnăvit şi, potenţial, chiar multe decese”, a spus Johanna Takkinen, medic specialist în boli transmise prin aer şi alimente din cadrul ECDC.
În primăvara trecută, ouăle de ciocolată şi alte produse comercializate de grupul Ferrero au fost retrase de la vânzare în mai multe ţări după depistarea unor cazuri de salmonella. Regatul Unit a înregistrat un total de 128 de cazuri, provocate de aceeaşi contaminare care s-a produs la o fabrică de ciocolată din Belgia, relatează DPA, citată de Agerpres.
„Cercetările preliminare ale primelor cazuri au indicat produsele de ciocolată Kinder drept un posibil vector de infectare. Mai multe ţări au început să raporteze un număr tot mai mare de infectări cu aceeaşi tulpină ca cea depistată în focarul din Regatul Unit”, a adăugat Johanna Takkinen.
Prin intermediul unei coordonări rapide şi a unor verificări ale datelor şi eşantioanelor prelevate, specialiştii au putut să identifice fabrica de ciocolată din Belgia drept sursă a infecţiei cu salmonella. Ca urmare, au fost emise avertizări în 130 de ţări.
Doar prin intermediul unei cooperări interdisciplinare între specialişti în microbiologie, epidemiologi şi experţi în siguranţa alimentelor a fost posibil să se prevină „o epidemie globală devastatoare”, potrivit medicilor. O monitorizare strictă implementată în Regatul Unit a prevenit apariţia unor efecte mai grave.
În septembrie, grupul Ferrero a primit aprobarea finală pentru a-şi păstra fabrica de ciocolată din Arlon (Belgia) deschisă în permanenţă după ce producţia din acea unitate a fost supravegheată cu mare atenţie pentru o anumită perioadă de timp.
Totuşi, organizaţia pentru protecţia consumatorului Foodwatch consideră că acest caz a fost mult mai grav decât l-a prezentat ECDC. Lacunele grave din sistemul de monitorizare a alimentelor au permis focarului de salmonella declanşat în fabrica grupului Ferrero să devină atât de mare într-o primă fază, a declarat directorul organizaţiei, Chris Methmann.
„În loc să ne felicităm şi să ne batem pe umeri între noi, avem nevoie urgentă de reforme: Atât producătorii de alimente, cât şi autorităţile trebuie să fie obligaţi prin lege să facă publice, imediat, reclamaţiile”, a adăugat el.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News