Live

Lukașenko este din nou în China. Președintele Belarusului discută „accelerarea ritmului de cooperare”

Data publicării:
Accelerarea ritmului de cooperare dintre China și Belarus a fost „singura problemă” pe care Lukașenko (st) a dorit să o discute cu Xi (dr). Sursa foto: Getty Images/Andrea Verdelli

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, s-a întâlnit luni la Beijing cu liderul Chinei, Xi Jinping, pentru a doua oară în acest an. Liderul izolat diplomatic, din cauza legăturilor cu Vladimir Putin, a discutat despre legăturile economice ale țării sale cu a doua economie a lumii, pe fondul sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

Aliatul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin se află într-o „vizită de lucru” în capitala chineză și a fost primit de Xi la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai pentru un „pranz de lucru” și trei ore de discuții, potrivit presei de stat din Belarus.

Lukașenko, președintele Belarusului din 1994, a susținut invazia Ucrainei de către Rusia, permițând Moscovei să-i folosească teritoriul pentru a declanșa războiul, dar acum se confruntă cu o economie paralizată, care depinde în mare măsură de comerțul cu Rusia.

China vrea să aprofundeze relațiile bilaterale

„China este dispusă să continue să consolideze cooperarea strategică cu Belarus, să promoveze cooperarea practică și să aprofundeze relațiile bilaterale”, i-a spus Xi invitatului său, potrivit agenției de presă de stat chineză Xinhua.

„Cele două părți ar trebui să implementeze proiecte precum Parcul Industrial China-Belarus și să promoveze mai multe realizări în cooperarea industrială China-Belarus”, a mai declarat Xi.

A doua economie a lumii a fost al șaptelea partener comercial al Belarusului în 2021 și înainte de războiul din Ucraina, potrivit datelor Comtrade ale ONU. China a fost al doilea partener de import al Belarusului, dar țara est-europeană a cumpărat cu aproximativ trei sferturi mai puțin de la China decât de la Rusia.

Lukașenko a evidențiat posibilitatea de a crește legăturile comerciale ale țării sale cu China, a declarat presa de stat din Belarus și a lăudat cele „peste 120” de vizite bilaterale efectuate de partidele chineze și bieloruse de la ultima întâlnire a liderilor în martie.

Lukașenko spune că lumea îi va mulțumi Chinei

Accelerarea ritmului de cooperare dintre China și Belarus a fost „singura problemă” pe care Lukașenko a dorit să o discute cu Xi în această vizită în capitala Chinei, se adaugă raportul.

Xi i-a spus lui Lukașenko că ambele țări ar trebui să îmbunătățească facilitarea transportului transfrontalier și să promoveze inițiative economice și comerciale precum Parcul Industrial China-Belarus, precum și schimburile interpersonale, potrivit Xinhua.

Belarus se confruntă cu sancțiuni din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene, a Marii Britanii, a Canadei, a Țărilor de Jos și a unui număr de alte țări din cauza sprijinului său pentru invazia Ucrainei de către Rusia și a problemelor de lungă durată legate de represiunea politică.

Lukașenko i-a spus lui Xi că lumea îi va mulțumi Chinei pentru eforturile sale de a aduce țări în inițiativa sa emblematică „Belt and Road”, „spre deosebire de țările occidentale care încearcă să taie totul în bucăți”, a informat presa de stat din Belarus.

Xi s-a oferit să îmbunătățească coordonarea și cooperarea dintre China și Belarus în mecanismele multilaterale precum Națiunile Unite și Organizația de Cooperare din Shanghai, se arată în raportul Xinhua.

„China și Belarus sunt forțe importante în reforma și construcția sistemului de guvernare globală”, a spus Xi.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chinezii susțin că au creat o armă cu unde electromagnetice, similară cu Steaua Morții din „Războiul stelelor”

China cere Franţei să împingă Comisia Europeană către o soluţie convenabilă pentru comerţul cu vehiculele electrice

Pearl Harbor-ul Chinei: Beijingul a transformat o insulă cât Taiwanul într-o fortăreață militară de 50 de miliarde de dolari

China știa de planurile Rusiei de a aduce nord-coreeni pe câmpul de luptă în Ucraina, crede un expert european

Partenerii noștri