Live

Foto Localnicii din Spania și activiștii sunt disperați din cauza turiștilor. Metoda inedită prin care reușesc să-i țină departe de plaje

Data publicării:
Activiștii au montat panouri de avertizare false pe plajele din Mallorca, Spania, pentru a ține departe turiștii. FOTO: Profimedia Images

Activiștii au montat panouri de avertizare false pe plajele din Mallorca, Spania, pentru a ține departe turiștii, potrivit euronews.com.

Unele afișe avertizează cu privire la „meduze periculoase”, „căderi de pietre” sau apă de mare poluată. Altele spun că plaja este închisă, cu un simbol pe care scrie „nu înotați” sau avertizează că este nevoie de ore pentru a ajunge acolo pe jos, deși oceanul se află la mai puțin de 100 de metri distanță.

Câteva rânduri mici de text în catalană, situate în partea de jos, le dezvăluie însă localnicilor că aceste avertismente nu sunt reale. Ele explică faptul că „problema nu este o cădere de pietre, ci turismul în masă” sau că „plaja este deschisă, cu excepția străinilor și a meduzelor”.

Semnele de avertizare neoficiale au apărut la Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner și Cala Bota.

Cine se află în spatele semnelor false de avertizare?

Afișele false au fost puse de grupul anticapitalist Caterva, cu sediul în orașul Manacor. Membrii săi au criticat plajele supraaglomerate ale insulei și au atras atenția asupra problemei turismului de masă din Mallorca.

Într-o postare pe site-ul de socializare X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, grupul a declarat că această campanie este „încărcată de umor”.

Într-o declarație trimisă presei locale, Caterva a susținut că vinovații sunt „hotelierii și Rafael Nadal”, care sunt la fel de vinovați ca și guvernul din Baleare. Acesta l-ar fi criticat în trecut pe jucătorul de tenis spaniol pentru că deține un restaurant și o afacere pe insulă.

În ciuda afirmațiilor conform cărora turismul creează locuri de muncă și bunăstare pentru localnici, Caterva spune că singurele persoane care văd beneficiile economice sunt cele care au deja bani.

Dezbaterea privind turismul excesiv s-a blocat pe măsură ce numărul de vizitatori a scăzut în timpul COVID-19, dar numărul turiștilor începe să crească, astfel că Insulele Baleare suferă din nou consecințele turismului excesiv.

Grupul oferă posterele gratuit pentru oricine dorește să le folosească.

În 2022, peste 16 milioane de persoane au vizitat Insulele Baleare din Spania

În 2022, peste 16 milioane de persoane au vizitat Insulele Baleare din Spania. În Mallorca au fost peste un milion de turiști anul trecut numai în luna august - mai mult decât întreaga populație a insulei. Iar institutele locale de statistică estimează că numărul turiștilor ar putea atinge un vârf și mai mare în acest an.

Supraaglomerarea este deosebit de gravă în timpul sezonului estival, cu războaie pentru șezlongurile din stațiuni și cozi doar pentru a pune piciorul pe unele dintre cele mai populare plaje.

Petrecerile cu alcool și turiștii violenți au reprezentat o problemă deosebită pentru insule de mai mulți ani. Consiliile locale și guvernul din Insulele Baleare au încercat să controleze situația prin norme și reglementări mai stricte, dar fără succes.

Regulile pentru turiști includ interdicția de a fuma pe 28 de plaje diferite de pe insule, o limită a numărului de băuturi alcoolice pe care le pot cumpăra, coduri vestimentare pentru restaurante și stațiuni, precum și amenzi dacă turiștii nu se prezintă la cina rezervată.

La începutul acestui an, guvernul din Insulele Baleare a lansat o campanie alături de Ambasada Marii Britanii care a întărit politica de toleranță zero pentru „turismul în exces”.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori

Inundaţii în Spania: Cod roşu de „pericol extrem” emis pentru Barcelona. Orașul Tarragona din Catalonia este deja sub ape

Un român din Agigea, surprins de inundațiile din Spania, a fost găsit mort chiar de fratele lui. MAE nu confirmă deocamdată

Prima reacție a regelui Felipe al Spaniei după ce a fost huiduit și stropit cu noroi de oamenii afectați de inundații

Partenerii noștri