Live

Live Text Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Peste 1 milion de moldoveni au votat până la ora 15. Ce a declarat Maia Sandu

Data actualizării: Data publicării:
Din cele 2.221 de secții de votare, 234 au fost deschise pentru cetățenii aflați în străinătate, iar alte 30 – pentru cetățenii din Transnistria. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne duminică pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, 11 candidați fiind înscriși în cursa pentru președinția Moldovei, și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Peste un milion de voturi la ora 15

ACTUALIZARE 15:00 Peste un milion de cetățeni au votat deja la alegerile din Republica Moldova, depășind pragul de prezență de 35%. 

În continuare, femeile au votat în număr mai mare decât bărbații (54% - 46%).

În străinătate au fost exprimate aproape 120.000 de voturi. 

Peste 880.000 de voturi

ACTUALIZARE 14:00 Peste 880.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, adică aproximativ 31% dintre cei cu drept de vot.

Se observă că s-a modificat în continuare structura demografică – circa 53,5% dintre votanți sunt femei. Peste jumătate dintre cei de 65 de ani au votat în timp ce în rândul tinerilor cifrele sunt destul de modeste.

Maia Sandu: „Ieșiți la vot, votul fiecăruia e important”

ACTUALIZARE 12:10 Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care aspiră pentru un nou mandat de Președinte al Republicii Moldova, și-a exercitat dreptul la vot în jurul orei 11:00. La secția unde a votat Maia Sandu au venit susținători, jurnaliști moldoveni, dar și internaționali. S-a creat chiar și o îmbulzeală la fața locului, iar preț de câteva minute, Maia Sandu nu și-a putut începe discursul.

Buletine de vot în șase limbi

ACTUALIZARE 07:52 Din cele 2.221 de secții de votare, 234 au fost deschise pentru cetățenii aflați în străinătate, iar alte 30 – pentru cetățenii din Transnistria, informează Deschide.md.

În total, pentru scrutinul prezidențial și referendum au fost tipărite peste 7 milioane de buletine de vot, în șase limbi: limba română, rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză și rromani.

Secțiile de votare s-au deschis la 7.00

Republica Moldova organizează pe 20 octombrie 2024 alegeri prezidenţiale. Este cel de-al cincilea scrutin prezidenţial de la declararea independenţei în care preşedintele se alege direct, prin sufragiu (drept de vot) universal (o bună perioadă de timp, preşedintele a fost ales de către Parlament).

Concomitent cu alegerile prezidenţiale se va desfăşura şi un referendum la care cetăţenii au de răspuns la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În ziua alegerilor prezidențiale, pe 20 octombrie, au drept de vot cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți până în ziua alegerilor, inclusiv.

Urnele de vot s-au deschis la ora 7:00 dimineața și se închid la ora 21:00.

Campania electorala s-a încheiat pe data de 18 octombrie 2024, ora 23:59

Vineri, 18 octombrie, până la ora 23:59, a fost ultima zi în care au fost permise acțiunile de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum care vor avea loc în această duminică. Sâmbătă, dar și în ziua alegerilor, campania electorală este interzisă.

Campania electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă constituie contravenție administrativă și se sancționează. În cazul persoanelor fizice se aplică amendă de la 40 la 60 de unități convenționale, iar în cazul persoanelor juridice – amendă de la 100 la 150 de unități convenționale.

Secții de votare deschise în România pentru cetățenii moldoveni

Pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis deschiderea mai multor secții de votare și în România, pentru cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul țării. Astfel, în România vor fi 16 secții de votare pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Trei din cele 16 secţii de votare vor fi deschise în Bucureşti. Două vor fi în incinta Autorităţii Electorale Permanente şi una în sediul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Câte două secţii de votare vor fi deschise în Cluj şi Iaşi.

Câte o secție de votare pentru cetățenii din Republica Moldova va fi amplasată și în orașele: Braşov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galaţi, Suceava şi Timişoara.

Alegătorii sunt aşteptaţi la urne duminică, 20 octombrie, între orele 7.00 şi 21:00.

Adresele secțiilor de votare deschise pe teritoriul României pentru scrutinul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova:

  • Cetățenii din Republica Moldova care se află pe teritoriul României vor putea vota în locațiile: București (o secție): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Stavropoleos nr. 6;
  • București (două secții): incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3;
  • Cluj-Napoca (două secții): Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
  • Iași (o secție): Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta nr. 30;
  • Iași (o secție): Școala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 64;
  • Brașov: Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului, nr:39;
  • Sibiu: Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1;
  • Timișoara: Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12;
  • Craiova: Universitatea din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13;
  • Oradea: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A;
  • Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității nr. 13;
  • Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești nr. 158;
  • Galați: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47;
  • Constanța: Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124;

Acte necesare pentru a vota în România

Pentru a vota, alegătorul are nevoie de unul dintre următoarele documente/acte de identitate:

  • Buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare;
  • Buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;
  • Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

Cum arată buletinele de vot

Cum arată buletinul de vot în Republica Moldova

Întrebarea de la referendum

La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea "Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?"

În dreapta textului întrebării se plasează pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” și „NU”, iar sub acestea sunt două cercuri. Alegătorul pune ștampila cu mențiunea „Votat” în unul dintre cercurile inscripționate cu „DA” / „NU”.

Candidați la alegerile prezidențiale 2024 din Republica Moldova

Maia Sandu - actuala președintă a Republicii Moldova

Maia Sandu a fost votată în decembrie 2020 și a câștigat alegerile, fiind al șaselea președinte ales, de la obținerea independenței, dar și prima femeie din țară care deține funcția.

Candidatul Maia Sandu a fost, anterior funcției de președinte, prim-ministru și ministru al Educației. Pentru alegerile prezidențiale din 2024, Maia Sandu candidează pentru un nou mandat, ca independentă, însă este susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Alexandr Stoianoglo - fost procuror general al Republicii Moldova

Alexandr Stoianoglo este un politician de origine găgăuză, care candidează la alegerile prezidențiale din acest an din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Anterior, a fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și ulterior procuror general al Republicii.

Renato Usatîi - a mai candidat la prezidențialele din Moldova

Este fost primar al localității Bălți și a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2020, atunci când s-a clasat pe locul al treilea, după Maia Sandu și Igor Dodon. În acest an, Renato Usatîi candidează din partea Partidului Nostru.

Vasile Tarlev - Viitorul Moldovei

A fost prim-ministru al Republicii Moldova, iar în prezent este președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova. Candidatul la prezidențiale 2024, Vasile Tarlev, se află la conducerea partidului Viitorul Moldovei.

Irina Vlah - candidat independent pentru prezidențiale

Este fost deputat în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, fostă guvernatoare a Găugăziei, o mică regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, iar în acest an candidează la alegerile prezidențiale din Moldova drept candidat independent.

Ion Chicu - Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Este fost premier al Republicii Moldova și fost ministru al Finanțelor. Ion Chicu a fost și consilier al fostului președinte Igor Dodon, iar în acest an candidează la funcția de președinte din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Andrei Năstase - fost primar, candidat independent la prezidențiale

Este fost viceprim-ministru și ministru de Interne în Guvernul Maia Sandu, dar și fost primar general al Chișinăului până în anul 2019. La alegerile prezidențiale din acest an, din Republica Moldova, Andrei Năstase candidează ca independent.

Octavian Țîcu - fost boxer profesionist candidat la prezidențiale 2024

Este istoric, politician și fost boxer profesionist. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar și consilier relațional în Consiliul raional Ungheni și ministru al Tineretului și Sportului al Republicii.

În acest an, la alegerile prezidențiale din Moldova, Țîcu este candidatul blocului "Împreună", din care fac parte Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, dar și Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Victoria Furtună - fostă procuroare

Fostă procuroare anticorupție, Victoria Furtună a mai candidat în anul 2021 și la funcția de procuror general interimar. În acest an candidează ca independent la prezidențiale.

Tudor Ulianovschi - candidat independent

A fost ambasador al Republicii Moldova în Elveția, dar și fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în Guvernul Pavel Filip. Candidează ca independent pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Natalia Morari - jurnalistă din Moldova

Este o jurnalistă din Republica Moldova cunoscută datorită anchetelor sale. A fost expulzată din Rusia în anul 2008, iar în prezent se ocupă și de moderarea unor emisiuni de analiză politică. În acest an candidează la prezidențiale ca independentă.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu sunt exit-poll-uri la alegerile prezidențiale 2024 din Republica Moldova

Reportaj BBC despre „banii Rusiei pentru voturi în Republica Moldova”. „Aproape toţi oamenii aveau bani: 2.000, 3.000, 7.000 de euro”

Elena Lasconi, mesaj pentru moldovenii care votează la referendumul pentru UE și atac la Mircea Geoană privind vizitele la Moscova

Cum a ajuns România pe primul loc în UE la decese în rândul copiilor, din cauze respiratorii. Explicațiile unui medic pediatru

Partenerii noștri