Live

Lituania, Letonia și Estonia avertizează că situația de la granița UE cu Belarus ar putea să se transforme într-un conflict militar

Data publicării:
Migranți la granița cu Belarus. Foto: Profimedia Images

Țările care se învecinează cu Belarusul au avertizat, joi, că recenta criză de la graniță ar putea să degenereze în confruntări militare, în timp ce Ucraina desfășurat trupe pentru a-și consolida frontiera, relatează Reuters.

Lituania, Estonia și Letonia spun că Belarusul a provocat amenințări grave la securitatea europeană prin escaladarea deliberată a atacului său hibrid, folosindu-se de refugiați ca represalii pentru sancțiunile impuse.

„A crescut posibilitatea de provocări și incidente serioase care ar putea să ducă la implicare din partea domeniului militar”, se arată într-un comunicat comun al ministerelor de apărare din cele trei țări.

Ministerul apărării din Belarus a transmis anterior, că dacă Polonia își va accentua forțele militare la graniță, atunci va fi obligat să ia „măsuri adecvate de răspuns” în mod independent, sau cu aliatul său, Rusia.

Și Ucraina și-a consolidat frontiera cu 8.500 de militari, deși nu face parte din actualul conflict de la graniță.

Liderii europeni îl acuză pe Lukașenko că a ademenit cu promisiuni goale în jur de 2.000 de migranți, majoritatea kurzi din Orientul Mijlociu, să vină în Belarus pentru a-i trimite apoi peste graniță în Uniunea Europeană și să se răzbune, astfel, pentru sancțiunile impuse de blocul european.

Recent, delegațiile țărilor europene și ale Statelor Unite la Consiliul de Securitate al ONU au cerut acțiuni urgente față de comportamentul Belarusului de la granița sa cu Polonia, spunând că noua criză a migranților de la frontierele Uniunii Europene este „orchestrată” și că Lukașenko pune în pericol viețile migranților pentru scopuri politice.

În condițiile în care migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au făcut noi încercări de a pătrunde în Uniunea Europeană, Moscova și-a trimis avioane de luptă să furnizeze sprijin pentru Belarus – două bombardiere strategice Tu-22M3 au fost folosite pentru a testa sistemul defensiv aerian al Belarusului.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 500 de expați ucraineni au depus cereri de înrolare în Legiunea Ucraineană din Polonia într-o singură lună

Polonia investește o sumă uriașă pentru a crește producția de muniție

Reacțiile liderilor UE după anunţarea rezultatului alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

„Avem propriile nevoi de apărare”. Reacția tranșantă a Poloniei după ce i s-a reproșat că nu trimite avioane MiG-29 Ucrainei

Partenerii noștri