Live

Liderul opoziției britanice spune că nu va întoarce Marea Britanie în UE dacă va ajunge la putere

Data publicării:
Keir Starmer, liderul opoziției britanice și șeful Partidului Laburist. Foto: Profimedia Images

Liderul opoziției britanice, Keir Starmer, a afirmat, luni, că nu intenționează să pornească procedurile de revenire în Uniunea Europeană dacă laburiștii revin la putere după următoarele alegeri, în condițiile în care partidul cunoaște o creștere puternică în sondaje pe fondul nepopularității premierului Boris Johnson și a Partidului Conservator după numeroase scandaluri și mai mulți ani de guvernare haotică și instabilă.

A pune în discuţie ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană ar fi „o sursă pentru mai multă diviziune”, a afirmat el într-un discurs în care prezenta abordarea laburiştilor pentru „a face Brexit-ul să funcţioneze”, scrie AFP, citat de Agerpres.

„Sub un guvernul laburist, Regatul Unit nu se va întoarce în UE. Nu ne vom alătura pieţei unice. Nu ne vom alătura uniunii vamale”, a spus el la sediul think-tank-ului Centre for European Reform.

Mai moderat şi eurofil decât predecesorul său Jeremy Corbyn, Keir Starmer a fost, timp de trei ani, responsabil pentru Brexit în rândul opoziţiei, folosindu-şi expertiza juridică pentru a trage regulat la răspundere guvernul.

Dacă s-a arătat odată în favoarea unui al doilea referendum, Keir Starmer pune doar rareori problema Brexit-ului pe masă de când a fost ales lider al partidului în urmă cu doi ani.

„Nu putem merge mai departe, creşte ca ţară, schimba sau recâştiga încrederea celor care şi-au pierdut credinţa în politică dacă ne concentrăm constant pe disputele din trecut”, a afirmat liderul laburist.

Declaraţiile sale vin în contextul în care 54% dintre britanici sunt de părere că ieşirea din UE a mers prost, potrivit unui sondaj recent al institutului YouGov. Pe de altă parte, 61% dintre repondenţi cred că gestionarea de către guvern a Brexit-ului este proastă.

Tot luni, Keir Starmer l-a acuzat pe premierul Boris Johnson la ITV News că „foloseşte Brexit-ul pentru a alimenta vechile diviziuni”.

Guvernul conservator a prezentat un proiect de lege adoptat săptămâna trecută pentru o revizuire unilaterală a aranjamentelor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, considerată ilegală de Uniunea Europeană şi care lasă să planeze ameninţarea unor represalii comerciale.

Acordul viza să protejeze piaţa unică europeană după Brexit, fără a provoca revenirea la o demarcaţie fizică între provincia britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, care ar putea pune sub semnul întrebării pacea semnată în 1998 după trei decenii de violenţe sângeroase.

Dacă Partidul Laburist ajunge la putere, Keir Starmer a spus că „va restabili ordinea” în protocolul nord-irlandez, acţionând ca un „negociator onest”.

Partidul Laburist cunoaşte o creştere a popularităţii în acest an, într-un moment în care Boris Johnson şi conservatorii acumulează scandaluri. Potrivit sondajelor, însă, nimic nu este sigur pentru laburiști, în contextul în care următoarele alegeri sunt programate pentru sfârşitul lui 2024.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacțiile liderilor UE după anunţarea rezultatului alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Găgăuzia, regiunea pro-rusă a Moldovei: Panourile care marchează proiectele făcute cu bani europeni contrastează cu statuia lui Lenin

RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război cu Rusia sau alte amenințări

Comisia Europeană vrea negocieri cât mai rapide pentru aderarea Ucrainei la UE

Partenerii noștri