Live

Live Text BBC: Ucrainenii au început acțiuni ofensive în est și obțin „câstiguri teritoriale” în apropiere de Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
Fortele ucrainene au recucerit poziții în apropiere de Bahmut. FOTO: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ore decisive pentru războiul din Ucraina. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat luni seară că soldații săi au început acțiuni ofensive în est și avansează încet, dar sigur, la Bahmut, situație confirmată involuntar și de șeful mercenarilor Wagner. Prigojin i-a atacat din nou pe generalii lui Putin, pe motiv că militarii lor au dat bir cu fugiții la nord de Bahmut, lăsând descoperită o zonă esențială pentru menținerea frontului. În același timp, el  îi cheamă pe front pe liderii din cadrul armatei ruse, inclusiv ministrul apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Forțele ucrainene anunță „acțiuni ofensive” în est și victorii în Bahmut

ACTUALIZARE 19:45 Forțele ucrainene „au trecut la acțiuni ofensive” în unele zone, a declarat luni adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar, relatează BBC.

Potrivit sursei citate, o serie de operațiuni ofensive la scară mică sunt în desfășurare, însă nu e clar dacă acesta este începutul contraofensivei anunțate de Ucraina.

„Sectorul Bahmut rămâne epicentrul ostilităţilor”, mai precizează Ganna Maliar, într-o postare pe Telegram. „Înaintăm acolo pe un front destul de larg”, a scris ea.

Trupe ucrainene se află în ofensivă şi mai la nord, în apropiere de Bahmut, un orăşel pe a căror cucerire a fost revendicată de către ruşi în mai, după luni de lupte sângeroase.

Potrivit şefului grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Progojin, „o parte a localităţii Behivka a fost pierdută” de către ruşi, o „ruşine”, în opinia sa. El i-a atacat din nou pe generalul Gherasimov şi pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Autorităţile ucrainene nu evocă aceste evenimente. Ele au avertizat că nu vor dezvălui nimic din planurile şi calendarul contraofensivei anunţate de luni de zile cu scopul recuceririi teritoriilor ucrainene ocuptae din sudul şi estul ţării.

Generalul Mike Milley: Ucraina este „bine pregătită” pentru contraofensivă, dar e prematur să fie prognozat rezultatul

ACTUALIZARE 16:30 Mike Milley, generalul american cu rangul cel mai înalt, a declarat luni pentru CNN că, deşi Ucraina este „foarte bine pregătită„ pentru o contraofensivă împotriva Rusiei, este „prea devreme pentru a spune cu ce rezultate se va solda” aceasta, scrie News.ro.

„Suntem într-un război care reprezintă o ameninţare existenţială pentru însăşi supravieţuirea Ucrainei şi care are o semnificaţie mai mare şi pentru restul lumii - pentru Europa, pentru Statele Unite însele, dar şi pentru întreaga lume”, a declarat şeful Statului Major Întrunit al armatei SUA, generalul Mark Milley, într-un interviu acordat din Normandia, Franţa.

În timp ce războiul continuă să facă ravagii în Ucraina, generalul Milley, care se va pensiona în acest an, se află în Normandia pentru a comemora 79 de ani de la invazia din 1944 din Ziua Z - o operaţiune masivă din al Doilea Război Mondial considerată „cea mai mare invazie amfibie din istoria omenirii”.

De luni de zile, SUA şi aliaţii săi au ajutat Ucraina să se înarmeze pentru contraofensiva care urma să înceapă în primăvară. Cel mai recent, SUA au anunţat că vor sprijini un efort comun al altor state pentru a antrena piloţii ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Milley a declarat că Ucraina este pregătită pentru contraofensivă deoarece SUA şi naţiunile partenere au furnizat „pregătire, muniţie şi consiliere, informaţii”. La rândul său, Rusia a început deja să afirme că a respins o "ofensivă pe scară largă" în sudul Doneţkului, deşi nu a furnizat dovezi care să susţină această afirmaţie.

Reacția Ucrainei, după ce rușii au spus că au respins „o ofensivă de mare amploare” în Donețk

ACTUALIZARE 14:50 Ucraina spune că „nu deține informații” despre „ofensiva de mare amploare” pe care rușii spun că au respins-o în regiunea Donețk.

Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră pe care Rusia susține că Kievul a lansat-o în regiunea ucraineană Donețk, relatează Reuters. „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de fals”, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare a agenției Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forţele ruseşti au respins duminică dimineaţă o „ofensivă de mare amploare” desfăşurată de armata ucraineană în Donbas.

Ucraina a format o rețea secretă de sabotori în Rusia înarmați cu drone ucrainene cu care atacă ținte rusești (CNN)

ACTUALIZARE 14:45 Ucraina a format o rețea de agenți și simpatizanți proucraineni în interiorul Rusiei care sunt aprovizionați de Kiev cu drone și conduc acte de sabotaj și atacuri împotriva Kremlinului, potrivit unor surse din serviciile de informații americane citate de CNN.

Oficialii americani cred că acești agenți proucraineni din Rusia sunt responsabili pentru atacul cu drone împotriva Kremlinului de la începutul lunii mai și spun că dronele au fost lansate din Rusia și nu au zburat din Ucraina, așa cum se bănuia până acum.

Citește continuarea AICI.

Luptă între tancuri ucrainene și rusești, filmată din dronă. Cel puțin un tanc al rușilor a fost distrus

ACTUALIZARE 13:40 Imagini filmate din dronă, în Novodarivka, regiunea Zaporojie, arată o luptă între tancurile ucrainene și cele rusești. Cel puțin un tanc al rușilor a fost distrus.

Luptă între tancuri ucrainene și rusești, în regiunea Zaporojie. Foto arhivă: Captură video/Twitter

Rușii se capturează între ei. Mercenarii lui Prigojin au luat prizonier un comandant al armatei ruse

ACTUALIZARE 13:20 Mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin au luat prizonier un comandant al armatei ruse regulate, pe care îl acuză că, beat fiind, a tras într-o mașină aparținând PMC Wagner.

Înregistrarea în care mercenarii lui Prigojin îl interoghează pe comandantul rus a fost publicată pe rețelele sociale. Roman Venevitin este comandantul Brigăzii 72. Wagner și Brigada 72 au împărțit poziții în Bahmut.

Citește continuarea AICI.

Șeful Wagner: Fortele ucrainene au recucerit poziții în apropiere de Bahmut

ACTUALIZARE 13:15 Șeful Grupului Wagner afirmă că forțele ucrainene au recucerit o parte dintr-o așezare la nord de Bahmut. Evgheni Prigojin a declarat că forțele Kievului au recucerit Berkhivka, numind-o o „rușine”, potrivit Sky News.

El a îndemnat liderii din cadrul armatei ruse, inclusiv ministrul apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, să vină pe linia frontului, într-o postare pe Telegram.

El a spus: „Haideți, puteți să o faceți! Iar dacă nu puteți, veți muri ca niște eroi.”

Statele vecine Ucrainei vor putea prelungi embargoul vizând cerealele până pe 15 septembrie

ACTUALIZARE 13:10 Ministrul Agriculturii din Polonia a anunţat luni că a primit un draft de reglementare de la Comisia Europeană, prin care este prelungit embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina până la data de 15 septembrie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă.

Executivul comunitar a spus că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Comisia a informat anterior că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.

„Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie. Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine”, a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-o postare pe Twitter. 

Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.

Emisarul papei pentru pace, în drum spre Ucraina

ACTUALIZARE 13:00 Cardinalul italian Matteo Zuppi, căruia Papa Francisc i-a încredinţat o misiune de pace în Ucraina, va călători luni şi marţi la Kiev pentru discuţii cu autorităţile ţării, a anunţat Vaticanul într-un comunicat, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

„Obiectivul principal al acestei iniţiative este de a asculta cu atenţie autorităţile ucrainene cu privire la posibilele modalităţi de a ajunge la o pace justă şi de a sprijini gesturile umanitare care contribuie la atenuarea tensiunilor”, se arată în comunicat.

Papa Francisc i-a încredinţat în urmă cu 15 zile o misiune de pace în Ucraina cardinalului Zuppi, care provine din comunitatea Sant'Egidio, cunoscută pentru activitatea în slujba diplomaţiei.

El i-a cerut cardinalului Zuppi „să ajute la rezolvarea tensiunilor în conflictul din Ucraina, cu speranţa la care Sfântul Părinte nu a renunţat niciodată, ca acest lucru să poată deschide căi de pace”, a precizat purtătorul de cuvânt al Vaticanului Matteo Bruni.

Belgia investighează dacă armele ei au fost folosite în Rusia, anunţă prim-ministrul De Croo

ACTUALIZARE 12:55 Belgia va cere Ucrainei lămuriri cu privire la informaţiile potrivit cărora puşti fabricate în Belgia au fost folosit de forţe pro-ucrainene pentru a lupta împotriva trupelor ruse în interiorul graniţei de vest a Rusiei, a anunţat luni prim-ministrul belgian Alexander De Croo, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

The Washington Post a relatat sâmbătă că combatanţii anti-Kremlin care au lansat un atac transfrontalier din Ucraina în regiunea rusă Belgorod luna trecută au folosit vehicule tactice date iniţial Ucrainei de Statele Unite şi Polonia şi aveau puşti fabricate în Belgia şi Republica Cehă.

„Ministerul nostru al apărării şi agenţiile sale de informaţii au început o anchetă şi cer informaţii pentru a determina exact ce s-a întâmplat”, a declarat De Croo la postul belgian Radio 1.

„Armele europene sunt livrate Ucrainei cu condiţia ca ele să fie utilizate pe teritoriul ucrainean cu scopul de a apăra acel teritoriu. Şi avem controale stricte stabilite pentru a vedea că acesta este cazul”, a notat el.

De Croo a refuzat să comenteze posibilele consecinţe în cazul în care informaţiile sunt confirmate.

„Nu trebuie să ne depăşim aici. Dar analizăm situaţia şi vom lua acest lucru foarte în serios”, a spus prim-ministrul. 

Rusia a început exerciţii navale în apele Mărilor Japoniei şi Ohotsk

ACTUALIZARE 10:20 Rusia a început exerciţii operaţionale în apele Mărilor Japoniei şi Ohotsk care vor dura până la 20 iunie, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

„Peste 60 de nave de război şi nave de sprijin, aproximativ 35 de aeronave din cadrul aviaţiei navale, trupe de coastă şi mai mult de 11.000 de cadre militare sunt implicate în exerciţiul forţelor Flotei din Pacific”, a declarat ministerul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„În prezent, forţele flotei sunt dislocate în zonele desemnate şi au început desfăşurarea practică a sarcinilor conform planurilor pentru exerciţiu”, a precizat serviciul de presă al Flotei din Pacific (TOF), citat de agenţia independentă de ştiri Interfax.

Potrivit TOF, în timpul exerciţiilor, armata va căuta şi urmări submarine inamice simulate, va efectua antrenament de luptă asupra unor ţinte plutitoare şi din aer implicând trageri de rachete şi artilerie.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov se oferă să-şi trimită luptătorii la Belgorod pentru a „face faţă” incursiunilor

ACTUALIZARE 9:35 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, s-a oferit duminică să îşi trimită trupele în regiunea Belgorod pentru a „face faţă” incursiunilor transfrontaliere dinspre Ucraina, în timp ce războiul se extinde pe teritoriul rusesc, relatează CNN, citată de News.ro.

„Aş dori să vă reamintesc că de teroriştii care au invadat regiunea Belgorod s-ar putea ocupa forţele unităţilor cecene. În total, numărul luptătorilor ceceni din batalioanele şi regimentele de forţă şi din structurile militare depăşeşte 70.000 de persoane. Asta înseamnă trei armate!”, a declarat Kadîrov într-o postare pe Telegram. 

Belgorod, o provincie din vestul Rusiei care se învecinează cu Ucraina, a înregistrat o creştere a violenţelor în ultimele săptămâni. Duminică, guvernatorul Belgorodului a declarat într-o înregistrare video că au fost raportate bombardamente în timp ce grupurile disidente ruseşti care luptă sub comanda ucrainenilor sporesc presiunea în această zonă.

Aceste grupuri, Corpul Voluntarilor Ruşi şi Legiunea pentru Libertatea Rusiei, susţin, de asemenea, că au capturat soldaţi ruşi în Belgorod.

Rusia: Două drone au căzut pe o autostradă în regiunea Kaluga

ACTUALIZARE 9:30 Două drone au căzut pe o autostradă în regiunea Kaluga din Rusia, care se învecinează la nord cu regiunea Moscova, în timp ce guvernatorul local a anunţat luni că nu a avut loc detonarea explozibililor, relatează Reuters.

„Zona a fost izolată”, a declarat guvernatorul regiunii, Vladislav Şapşa, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Pe baza informaţiilor furnizate de Şapşa, dronele au căzut la aproximativ 280-300 km de Moscova.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că drone ucrainene au lovit cartiere bogate ale Moscovei, ceea ce Kievul a negat.

Rușii susțin că au respins o ofensivă majoră a Ucrainei

Rusia susține că a respins o ofensivă majoră a Ucrainei.

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă de mare amploare în cinci sectoare ale frontului în direcţia sud a regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a transmis ministerul într-un comunicat. La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat ministerul rus. O înregistrare video postată de minister pe Telegram arată ceea ce este prezentat ca fiind vehicule blindate ucrainene filmate din aer pe cale de a fi distruse de forţele ruseşti.

Citește continuarea AICI

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți ucraineni cred că Donald Trump va aduce pacea mai repede în țară. Ce arată un nou sondaj

Medvedev încurajează imigranții să comită „atrocități” în Europa. Aceasta „a devenit o bătrână rea și fără minte”

Rusia vine cu propria versiune privind cauzele care au dus la prăbușirea avionului azer. Ce a declarat șeful Rosaviația

Azerbaijan Airlines a suspendat toate zborurile către șapte orașe din Rusia. Care este motivul

Partenerii noștri