Liderul Boko Haram s-a sinucis, anunţă un grup jihadist rival. Cine a fost Abubakar Shekau și ce urmează după moartea lui
Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, s-a sinucis, susțin militanții islamiști rivali într-o înregistrare audio publicată la două săptămâni după primele informaţii care anunțau moartea lui, scrie BBC.
"Shekau a preferat umilinţa în viaţa de apoi umilinţei pe Pământ. S-a sinucis declanşând un exploziv", este mesajul din înregistrarea audio în care vocea pare a fi a şefului ISWAP, Abu Musab Al-Barnawi.
Boko Haram nu a comentat moartea anunţată a liderului său, iar armata nigeriană a menţionat că desfăşoară o anchetă.
În înregistrarea sa, ISWAP descrie cum trupele sale, trimise în enclava Boko Haram din pădurea Sambisa, l-au descoperit pe Shekau în casa lui şi au început lupta.
"A bătut în retragere şi a fugit, rătăcind printre tufişuri timp de cinci zile. Cu toate acestea, luptătorii (din ISWAP) au continuat să-l caute şi să-l vâneze până când l-au putut localiza", potrivit înregistrării.
După ce l-au înconjurat, luptătorii lui Iswap i-au somat pe el şi pe partizanii săi să-şi mărturisească păcatele, dar Shekau a refuzat şi şi-a luat viaţa.
ISWAP, recunoscut de Stat Islamic, a apărut în 2016 în urma unei sciziuni din Boko Haram, pe care o acuză în special de uciderea civililor musulmani. După ce a câştigat în forţă, este în prezent gruparea jihadistă dominantă în nord-estul Nigeriei, înmulţind atacurile de amploare împotriva armatei nigeriene.
Această creştere a puterii grupului, care pare să fie pe punctul de a absorbi luptătorii Boko Haram şi de a intra în posesia fostelor sale teritorii, îi îngrijorează pe analişti, deoarece înseamnă că ISWAP controlează o suprafaţă mai vastă, dar şi că deţine mai mulţi luptători şi arme la dispoziţia sa.
Cine este Abubakar Shekau?
A preluat frâiele Boko Haram după ce fondatorul grupului a murit în timp ce se afla în custodia poliției în 2009. Sun conducerea lui Shekau, Boko Haram s-a transformat într-o grupare teroristă care a îngrozit nord-estul Nigeriei.
Sub conducerea lui Shekau, Boko Haram a organizat atacuri teroriste și răpiri în toată regiunea.
Shekau a susținut o sângeroasă campanie jihadistă promovată prin videoclipuri de propagandă asemănătoare celor ale lui Osama Bin Laden.
"Îmi place să ucid ... așa cum mă bucur să mănânc găini și berbeci", spunea el într-un videoclip din 2012.
De când a preluat conducerea, peste 30.000 de oameni au fost uciși și peste două milioane au fost strămutați din casele lor.
Grupul a intrat în atenția internațională după răpirea în 2014 a sute de fete dintr-o școală din Chibok, multe dintre ele nefiind găsite nici acum.
Curând după aceea, SUA l-au declarat pe Shekau terorist internațional, iar pentru prinderea lui a fost anunțată o recompensă de 7 milioane de dolari.
Ce urmează pentru Boko Haram?
În cazul în care moartea lui Shekau va fi confirmată, este incert ce se va întâmpla cu Boko Haram, spun analiștii.
Unii spun că moartea lui Shekau ar putea duce la sfârșitul rivalității violente dintre cele două grupuri și că unii luptători Boko Haram se vor alătura ISWAP. Alții cred însă că ei vor rămâne loiali ideilor grupării.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News