Live

Liderii grupurilor politice din PE cer Chinei retragerea controversatei legi privind securitatea în Hong Kong

Data publicării:
Plenul Parlamentului European. Foto: Getty Images

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut Beijingului retragerea legii controversate privind securitatea în Hong Kong şi s-au declarat profund îngrijoraţi de erodarea libertăţilor fundamentale în fosta colonie britanică, scrie Agerpres.

''În virtutea legii aprobate de legislativul Chinei în mai, Beijingul va avea noi puteri pentru a impune sentinţe, inclusiv închisoarea pe viaţă. Acest fapt reprezintă un atac direct asupra gardului de autonomie ridicat al oraşului, contravine libertăţilor care au fost garantate de principiul "o ţară, două sisteme" şi este o încălcare a Declaraţiei comune sino-britanice şi a Convenţiei internaţionale privind drepturile politice şi civile'', se arată în comunicatul publicat după o şedinţă a Conferinţei preşedinţilor (formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice europarlamentare).

Parlamentul European este solidar cu oamenii din Hong Kong care au protestat paşnic şi solicită eliberarea imediată şi retragerea tuturor acuzaţiilor contra persoanelor arestate pentru exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare după începerea protestelor democratice în 2019. Acest apel include eliberarea imediată a librarului Gui Minhai, cetăţean suedez, care a fost arestat arbitrar.

''Cerem Chinei să retragă această lege, care violează angajamentele făcute cetăţenilor din Hong Kong în virtutea legii fundamentale din Hong Kong şi încalcă obligaţiile internaţionale ale Chinei. Ea afectează în mod clar poziţia Chinei în cadrul comunităţii internaţionale. Uniunea Europeană este întotdeauna deschisă pentru dialog cu guvernul din Hong Kong şi cu China pe acest subiect, dar impunerea acestei legi este inacceptabilă şi de maximă îngrijorare şi, în absenţa vreunui progres, UE va lua în considerare adoptarea unor măsuri adecvate în această privinţă'', mai menţionează comunicatul liderilor grupurilor politice din PE.

Efectele legii privind securitatea națională în Hong Kong

Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters.

Un prim efect al controversatei legi s-a observat la doar câteva zile de la intrarea în vigoare, după ce, cărți scrise de activiști importanți pentru democrație din Hong Kong au început să dispară de pe rafturile librăriilor și bibliotecilor, relatează The Guardian.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a denunţat luni un act "orwellian" de "cenzură" din partea Chinei, după ce guvernul din Hong Kong a ordonat şcolilor să retragă cărţile ce ar putea încălca legea privind securitatea naţională.

"Când cerneala este încă proaspătă pe legea represivă privind securitatea naţională, autorităţile locale - într-un act orwellian - au înfiinţat deja un Birou de securitate naţională, au început să ridice cărţile critice la adresa PCC (Partidul Comunist Chinez) de pe rafturile bibliotecilor, să suprime sloganurile politice şi cer acum şcolilor să impună cenzura", a declarat șeful diplomației americane într-un comunicat.

Totodată, în această săptămână, TikTok a anunțat că-și va opri activitatea în Hong Kong, alăturându-se altor mari companii tech care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la controversata lege a securității naționale, scrie CNN. 

Anunțul vine după ce Facebook, Twitter și Google au declarat că vor întrerupe colaborarea cu autoritățile din Hong Kong, privind informațiile utilizatorilor.

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri