Live

Libanezii se tem că Hezbollah va lansa un asalt total împotriva Israelului. Libanul va fi „complet distrus” dacă intră în război

Data publicării:
Hezbollah are capacitatea de a lovi oriunde în Israel și are o forță care se poate compara cu orice armată europeană de dimensiuni medii disciplinată și bine antrenată. Foto: Profimedia Images

Libanezii stau din nou cu sufletul la gură și ochii lipiți de ecranul televizoarelor și al telefoanelor mobile urmărind fiecare veste nouă despre luptele de la granița cu Israelul și încearcă să își dea seama dacă izbucnirea unui nou război este iminentă, scrie Politico.

Libanezii se întreabă disperați cum se poate ca o națiune afectată atât de des de conflicte – și de o criză economică devastatoare – să se afle din nou pe buza prăpastiei, aproape de a cădea în abis.

„Oamenii sunt epuizați – nu mai pot să îndure prea mult”, a spus Ramad Boukallil, un afacerist libanez. „Libanul se clatină – am avut patru ani grei cu criza economică, oamenii nu mai pot servi toate mesele și abia se mai descurcă. Am avut explozia din port, pandemia, criza financiară. Doamne ajută să nu ne lovească un alt război”.

Teama cea mai mare pentru mulți libanezi este că țara lor va deveni al doilea front al războiului purtat de Israel împotriva militanților islamiști, după atacul brutal lansat de gruparea Hamas de acum o săptămână, în urma căruia au murit 1.300 de persoane.

Iranul a avertizat Israelul că dacă nu oprește campania militară din Gaza, Hezbollah este „pregătit” să intervină. Foto: Profimedia Images

În timp ce toată lumea se așteaptă ca Israelul să declanșeze incursiunea terestră în Gaza, forțele israeliene au declarat un teritoriu lat de 4 kilometri de la granița cu Libanul drept zonă militară închisă, după ce au intrat în conflict cu Hezbollah – un partid politic șiit și, totodată, un grup militant din Liban.

O sursă apropiată Hezbollah a spus că Înălțimile Golan – teritoriul sirian ocupat de Israel aflat la sud-est de Liban – se prefigurează a deveni o zonă deosebit de periculoasă. Hezbollah și-a trimis unități de elită în zonă în ultimele zile.

Iranul amenință că Hezbollah este „pregătit” să intervină

Pentru moment, luptele de la graniță par să nu fi degenerat încă într-un conflict mai extins, dar acțiunile Teheranului în regiune provoacă îngrijorări legate de posibila dorință a Iranului de a arunca forțele Hezbollah în război.

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat sâmbătă că dacă Israelul nu oprește campania militară din Gaza, Hezbollah este „pregătit” să intervină.

„Încă există o șansă de a lucra la o inițiativă de oprire a războiului, dar ar putea fi prea târziu acum”, le-a spus ministrul iranian reporterilor, după ce s-a întâlnit cu liderul Hamas Ismail Haniyeh în Qatar, acolo unde au fost de acord „să continue cooperarea” pentru a îndeplini obiectivele grupului, potrivit declarației Hamas.

„Încă există o șansă de a lucra la o inițiativă de încetare a războiului, dar ar putea fi prea târziu acum”, le-a spus ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian (stânga) reporterilor după ce s-a întâlnit cu liderul Hamas Ismail Haniyeh (dreapta) în Qatar. Foto: Profimedia Images

Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a spus că țara sa este pregătită pentru Hezbollah, despre care a spus că este fratele geamăn al grupării Hamas.

„Hezbollah ar putea să încerce să intensifice situația, așa că mesajul meu este clar: după ce am fost luați prin surprindere de Hamas sâmbătă dimineața, nu vom mai fi surprinși din nord. Suntem gata, suntem pregătiți. Nu vrem un război în nord, dar dacă ne vor forța să îl purtăm, după cum am spus, suntem pregătiți și vom câștiga decisiv și în nord.”

În încercarea de a amâna orice astfel de evenimente, SUA au trimis două portavioane în zonă, iar președintele american Joe Biden a avertizat în mod indirect Iranul și Hezzbollah să nu intervină.

„Un război ar fi dezastruos pentru Liban”

Prim-ministrul libanez Najib Mikati a recunoscut că nu are nicio putere să influențeze ce se va întâmpla de acum înainte. Hezbollah nu i-a oferit nicio asigurare dacă vor intra sau nu în conflict.

„E de datoria Israelului să nu mai provoace Hezbollah”, a spus Mikati. „Eu nu am primit nicio garanție de la nimeni despre cum vor evolua lucrurile pentru că circumstanțele se schimbă”.

Hezbollah dispune de 150.000 de rachete ghidate și armament sofisticat pe care l-a primit din Iran. Foto: Profimedia Images

Din cauza conflictelor politice interminabile din țară, Libanul nu mai are un guvern funcțional din octombrie 2022. Cabinetul s-a întrunit joi doar pentru a discuta conflictul de la graniță ce ar putea împinge țara în război.

Libanul a condamnat cu tărie „acțiunile criminale comise de inamicul sionist în Gaza”, iar miniștrii libanezi au declarat mai apoi în presă că țara ar fi distrusă dacă ar intra în război. „Un război ar fi dezastruos pentru Liban”, a spus Amin Salam, ministrul economiei, pentru The National, avertizând că Libanul s-ar putea „destrăma complet”.

Atacurile cu rachete și obuze lansate în apropierea graniței de sud a Libanului de când Hamas a atacat Israelul au fost limitate ca amploare, dar au ucis mai multe persoane, inclusiv pe cameramanul Reuters Issam Abdallah.

Condiția ca Hezbollah să deschidă al doilea front împotriva Israelului

Înarmați cu aproximativ 150.000 de rachete ghidate primite din Iran, care a trimis armamente sofisticate prin Siria, Hezbollah are capacitatea de a lovi oriunde în Israel și are o forța care se poate compara cu orice armată europeană de dimensiuni medii disciplinată și bine antrenată, dar în care se găsesc mii de luptători trecuți prin război atunci când au intervenit în Siria de partea președintelui sirian Bashar Al-Assad.

„Nu cred că Hezbollah va deschide un al doilea front”, a spus Paul Salem, președinte al Institutului Orientul Mijlociu, adăugând însă că această situație s-ar putea schimba în funcție de acțiunile Israelului în Gaza.

Soldații israelieni patrulează o zonă din nordul țării în apropiere de granița cu Libanul. Foto: Profimedia Images

„Dacă Israelul avansează mult în Gaza și începe să se apropie de înfrângerea sau alungarea Hamas, să spunem asemănător cu evacuarea Organizației pentru Eliberarea Palestinei din Liban în 1982, în acel moment, Hezbollah și Iran își vor dori să nu piardă prezența Hamas în Gaza”, a explicat Salem.

„Aceea este o prioritate strategică care i-ar putea motiva să deschidă al doilea front pentru a se asigura că Hamas nu va fi înfrânt”, a adăugat Salem. „Un alt factor va fi numărul de victime din Gaza – dacă este uriaș, asta ar putea forța mâna Hezbollah din cauza unei reacții furioase a publicului arab.”

„Hezbollah trebuie să își păstreze legitimitatea și asta pune o presiune uriașă asupra lor”, a spus și Tobias Borck, cercetător al Institutului Royal United Services. „Acesta este un aspect îngrijorător pentru mine. Cum ar putea Hezbollah să rămână un jucător cheie din 'axa rezistenței' împotriva Israelului și să nu se implice?”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit

Israelul oferă cinci milioane de dolari recompensă pentru fiecare ostatic eliberat din Gaza

Un cleric musulman din Gaza pune la îndoială rostul atacului Hamas asupra Israelului. Replica primită

Partenerii noștri