Live

Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, despre Gorbaciov: „Ca să fiu sincer, nu știu dacă nu cumva ne-a păcălit pe toți”

Data publicării:
Lech Walesa, fostul lider al sindicatului Solidaritatea, unul dintre oamenii care au contribuit esențial la căderea comunismului. Foto: Profimedia

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a jucat un rol pozitiv în încheierea Războiului Rece, dar a făcut-o „sub constrângere”, în contextul în care comunismul oricum se dezintegra, a declarat joi fostul președinte polonez și lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, potrivit Reuters.

Lech Walesa, laureat al premiului Nobel pentru Pace, datorită „luptei non-violente pentru sindicate libere și drepturile omului” din anii 1980, și primul președinte liber ales al Poloniei după al Doilea Război Mondial, a spus că Gorbaciov a avut un impact pozitiv, dar că se îndoiește de motivele sale.

„Bineînțeles, (Gorbaciov - n.r.) trebuie judecat pozitiv, a jucat un rol pozitiv, dar a făcut-o sub constrângere. Nu-și dorea să facă acest lucru, nu voia să-l facă, dar a fost forțat de situație”, a declarat Walesa pentru Reuters. 

„Comunismul se prăbușea, apăreau din ce în ce mai multe probleme, iar el încerca să salveze comunismul. Și, ca să fiu sincer, nu știu dacă nu cumva ne-a păcălit pe toți până la urmă, pentru că știa că URSS nu poate fi salvată”, a mai spus Walesa.

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani.

Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru îndepărtarea Cortinei de Fier care a divizat Europa timp de aproape 50 de ani, ducând la reunificarea Germaniei.

Când protestele pro-democrație s-au extins pe teritoriul națiunilor care formau Uniune Sovietică, în 1989, el s-a abținut să folosească forța - spre deosebire de predecesorii săi, care au trimis tancurile în 1956 în Ungaria și în 1968 în Cehoslovacia.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Toți elevii de liceu, din clasele a XII-a și a XIII-a, vor studia „Istoria comunismului din România”

Cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu poate fi rejudecat. Torționarii acestuia fuseseră achitați

Armata ucraineană a transformat un blindat din epoca sovietică într-o armă sofisticată de luptă

Partenerii noștri