Live

Lavrov avertizează SUA să nu își bată joc de „liniile roșii” ale Rusiei

Data publicării:
Foto: Serghei Lavrov, ministrul rus de externe / Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, răspunzând la o întrebare referitoare la potențiala livrare de rachete americane cu rază lungă de acțiune către Ucraina, a avertizat miercuri Statele Unite să nu își bată joc de „liniile roșii” ale Rusiei.

Lavrov a spus că SUA pierde din vedere sentimentul de descurajare reciprocă care a susținut echilibrul securității dintre Moscova și Washington de la Războiul Rece și că acest lucru este periculos, informează Reuters.

El a comentat un raport Reuters conform căruia SUA sunt aproape de un acord de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge adânc în teritoriul Rusiei, pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut lobby.

Nu mă mai surprinde nimic, americanii au trecut deja pragul pe care și l-au stabilit. Sunt înfierbântați, iar Zelenski, bineînțeles, vede acest lucru și profită de asta”, a spus Lavrov unui moderator de la televiziunea rusă.

Dar ar trebui să înțeleagă, ei glumesc despre liniile noastre roșii. Nu ar trebui să ia în râs liniile noastre roșii”, a mai spus Lavrov.

Președintele Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri Occidentul, de la lansarea a ceea ce el a numit „operațiune militară specială” în Ucraina, în 2022, să nu încerce să împiedice Rusia, care deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.

Dar Washingtonul și aliații săi au sporit ajutorul militar pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete și avioane de luptă F-16.

Acest lucru i-a determinat pe unii politicieni occidentali să sugereze că retorica nucleară a lui Putin este o cacealma și că SUA și NATO ar trebui să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Zelenski a spus că incursiunea Ucrainei în Rusia, lansată pe 6 august, și-a bătut joc de liniile roșii ale lui Putin.

Lavrov a spus că Washingtonul știe unde se află aceste limite, dar a greșit dacă credea că consecințele oricărei escalade a războiului din Ucraina vor fi suferite în principal de Europa.

Au convingerea genetică că nimeni nu îi va atinge”, a spus Lavrov. Acest lucru, a mai spus el, „a subminat toate principiile care au susținut stabilitatea strategică cu Washington încă din vremea sovietică. Acest sentiment de descurajare reciprocă, dintr-un motiv oarecare, încep să-l piardă. Acest lucru este periculos”, a spus el.

Lavrov a făcut aluzie la observațiile consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, care a declarat în iunie că președintele Joe Biden a spus în mod repetat că Washingtonul nu caută „Al treilea război mondial”.

Kirby a spus că o escaladare majoră a războiului din Ucraina ar putea avea „consecințe dezastruoase, potențial, pe întreg continentul european” și nu ar fi bună pentru interesele SUA.

A fost pentru a doua oară în puțin peste o săptămână când Lavrov a avertizat SUA că un al treilea război mondial nu va fi limitat la Europa.

Kremlinul a transmis miercuri că Rusia face schimbări în doctrina sa nucleară, deoarece Washingtonul și aliații săi amenință Rusia prin escaladarea războiului din Ucraina și călărind pe ceea ce a numit interesele legitime de securitate ale Moscovei.

Deocamdată Rusia nu a transmis cum intenționează să actualizeze documentul care stabilește circumstanțele în care ar putea folosi o armă nucleară sau când vor intra în vigoare modificările.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Partenerii noștri