Statele Unite ar putea furniza Ucrainei rachete cu rază lungă JASSM, însă asta vine la pachet cu un mai vechi coșmar al Kievului

Data publicării:
Racheta JASSM
Variantele superioare JASSM pot atinge ținte la 1.900 km depărtare. Foto: Profimedia

Surse media indică faptul că Statele Unite sunt pe punctul de a finaliza un acord pentru a furniza Ucrainei rachete Joint Air-to-Surface Standoff [JASSMs] cu rază lungă de acțiune. Aceste rachete reprezintă o amenințare substanțială pentru apărarea rusă. Totuși, Kievul se confruntă cu un adevărat coșmar în ceea ce privește calendarul de livrare a acestora.

Conform unor surse „Kievul va trebui să aștepte câteva luni pentru ca Statele Unite să rezolve problemele tehnice înainte de livrare”. Cu toate acestea, nu este clar câte luni va trebui să îndure Kievul înainte de a primi acest sprijin esențial dacă Washingtonul dă undă verde.

Dealtfel, tot ce a însemnat până acum livrări de tehnică militară către Kiev, fie că vorbim de tancuri sau de avioane, de donații ale Statelor Unite sau țărilor UE – totul s-a concretizat în pași extreme de lenți.


Probleme tehnice

În această toamnă, SUA intenționează să anunțe includerea rachetelor JASSM cu rază lungă de acțiune în pachetul de ajutor pentru Kiev. Cu toate acestea, sursele au menționat că o decizie finală nu a fost încă luată. Un oficial a menționat că sunt luate măsuri pentru a se asigura că, tehnic, JASSM pot fi lansate de avioanele de luptă „non-occidentale” ale Ucrainei.

Anterior, Consiliul Național de Securitate al Casei Albe a refuzat să comenteze pentru presa rusă informațiile conform cărora administrația SUA ia în considerare furnizarea către Ucraina de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

De asemenea nu se menționează ce tip de rachete JASSM sr putea fi livrate Kievului.


Ce tip de JASSM ar putea primi Ucraina

BulgarianMilitary aruncă o privire la ceea ce are în prezent SUA în arsenal și face câteva considerații tehnico-strategice.

Familia de rachete americane Joint Air-to-Surface Standoff Missile [JASSM] include trei variante-cheie, fiecare adaptată pentru misiuni specifice și având capacități și raze de acțiune diferite. Prima din gamă, AGM-158A JASSM, a fost dezvoltată pentru a oferi armatei americane o rachetă de croazieră ghidată cu precizie, puțin observabilă, ideală pentru lovirea de la distanță a țintelor puternic apărate. Cu o rază de acțiune de aproximativ 370 de kilometri, AGM-158A dispune de un focos penetrant special conceput pentru a distruge ținte întărite precum buncărele sau structurile consolidate. Acest model pune bazele versiunilor avansate care au urmat în seria JASSM.

Următoarea variantă, AGM-158B JASSM-ER [Extended Range], sporește semnificativ capacitățile de rază de acțiune ale rachetei. Această versiune avansată poate acoperi peste 925 de kilometri [575 de mile], ceea ce o transformă într-o formidabilă armă cu rază lungă de acțiune din arsenalul armatei americane. Această rază suplimentară de acțiune îi permite să lovească ținte aflate în afara razei de acțiune a majorității sistemelor moderne de apărare aeriană, oferind un avantaj strategic vital în scenarii cu risc ridicat.

Cea mai avansată variantă, AGM-158D, cunoscută și sub numele de JASSM-XR [Extreme Range], împinge limitele și mai departe. Cu o rază de acțiune de aproximativ 1.900 de kilometri [1.180 de mile], aceasta o dublează pe cea a JASSM-ER. Această variantă este concepută pentru a pătrunde adânc în teritoriul inamic, vizând infrastructura critică și activele strategice, păstrând în același timp aceleași caracteristici stealth care fac linia JASSM greu de detectat și interceptat. Dezvoltarea AGM-158D evidențiază concentrarea SUA asupra păstrării unei capacități de atac la rază lungă în medii din ce în ce mai disputate.

Citește și

Polonia cumpără rachete americane cu rază de acţiune de 1.000 de km

Provocare pentru apărarea rusă

Potrivit experților militari, desfășurarea rachetei americane Joint Air-to-Surface Standoff Missile [JASSM] reprezintă o provocare considerabilă pentru apărarea aeriană rusă. Datorită capacităților sale stealth, JASSM este proiectată pentru a fi dificil de detectat și interceptat, chiar și de sisteme avansate precum S-400 și S-500 din Rusia. Secțiunea sa transversală radar redusă și capacitatea de a zbura la altitudini joase îl transformă într-o amenințare puternică la adresa țintelor strategice din interiorul teritoriului rus.

Experți precum Michael Kofman, cercetător științific principal la CNA, subliniază punctele forte ale acestor rachete hipersonice în ceea ce privește stealth-ul lor și provocările pe care le prezintă pentru detectare. Kofman notează: „Caracteristicile stealth ale acestor sisteme fac extrem de dificilă localizarea lor de către radarele rusești, mai ales că pot fi lansate de la distanțe semnificative”.

Aceasta înseamnă că apărarea rusă trebuie să detecteze și să răspundă la aceste amenințări cu foarte puțin timp pentru a reacționa.

În plus, cu o rază de acțiune de până la 1 000 de kilometri, aceste rachete pot fi lansate de la o distanță mult peste raza de acțiune a majorității interceptoarelor, complicând și mai mult eforturile defensive.

Daniel Gouré, fost ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA și în prezent vicepreședinte senior la Lexington Institute, subliniază, de asemenea, eficacitatea rachetei împotriva țintelor întărite sau puternic apărate. El subliniază: „Chiar și sistemele avansate de apărare aeriană ar putea întâmpina dificultăți în interceptarea acestor rachete înainte ca acestea să își atingă obiectivele”.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu