Live

Lacul Titicaca se evaporă și se apropie de un nivel record în urma unui val de căldură care a dereglat iarna în emisfera sudică

Data publicării:
Lacul Titicaca se evaporă și se apropie de un nivel record. Foto: Profimedia

Malurile arse de soare și nivelurile în scădere ale apei Lacului Titicaca stârnesc îngrijorare și ar putea indica faptul că unul dintre cele mai mari lacuri din America de Sud va dispărea, în timp ce un val de căldură a dereglat iarna în emisfera sudică, scrie Reuters.

La fel ca multe alte locuri care suferă din cauza schimbărilor climatice, lacul din Munții Anzi, aflat la granița dintre Bolivia și Peru, a ajuns la un nivel al apei apropiat de minimul record.

Luna iulie din acest an a fost cea mai fierbinte din istoria înregistrărilor meteorologice.

Din cauza secetei severe, Lacul Titicaca mai are doar 30 de centimetri până la a atinge minimul record înregistrat în 1996, a declarat Lucia Walper, de la Serviciului de Hidrologie și Meteorologie al Boliviei, care spune că în unele zone ale țării seceta ar putea continua până în luna noiembrie.

Fermierii din comunitatea Huarina din apropierea Lacului Titicaca sunt disperați. „Uitați, partea asta este complet uscată. Nu știu ce vom face, având în vedere că nu mai avem hrană pentru vaci și oi”, a spus Isabel Apaza, o localnică.

Apele Lacului Titicaca au fluctuat timp de decenii, altitudinea de 3.800 de metri la care se află făcându-l mai vulnerabilă în fața evaporării provocate de radiațiile solare, potrivit experților de la Universitatea Tehnică Oruro din Bolivia.

Pe malurile lacului, zone care erau fertile acum au devenit pline de praf. „Parcă arde pământul”, se plânge Gabriel Flores, primarul din Huarina.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Floarea-soarelui tolerantă la secetă, creată de studenți și cercetători la USAMV Cluj-Napoca

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 400 milioane euro pentru despăgubirea fermierilor români afectați de seceta severă

Până în 2040 temperaturile extreme vor influența peste 50% dintre orașele țării. București și Craiova vor fi printre cele mai afectate

Partenerii noștri