Live

Kremlinul salută „semnalele pozitive” venite din partea lui Trump despre războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin toastează în fața militarilor armatei ruse în cadrul unei recepții organizate la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Kremlinul consideră că Donald Trump a dat „semnale pozitive” în ceea ce privește conflictul dintre Rusia și Ucraina, arată News.ro, care citează agenția TASS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că Donald Trump vorbește mai degrabă despre pace decât despre confruntare, ceea ce îl distinge în mod favorabil față de actuala administrație americană. 

„Trump a vorbit în timpul campaniei sale electorale despre modul în care percepe totul prin înțelegeri, că poate face înțelegeri care vor duce pe toată lumea în pace. (…) El nu vorbește despre dorința de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, iar acest lucru îl distinge favorabil de actuală administrație”, afirmă Dmitri Petkov pentru TASS.

Oficialul rus a punctat, potrivit sursei citate, că speculațiile referitoare la faptul că Trump va reuși să construiască relații cu Rusia în timpul celui de-al doilea mandat al său ar trebui să fie lăsate pe seama analiștilor politici americani.

„Putem doar să ne uităm la ceea ce se va întâmpla. Noi doar putem să ne urmăm planul pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a punctat purtătorul de cuvânt al președintelui Puțin.

Dmitri Peskov a subliniat faptul că Donald Trump este mai puțin previzibil în ceea ce privește punerea în practică a declarațiilor din campanie decât președintele Joe Biden sau contracandidata sa din alegeri, Kamala Harris. 

„În ceea ce îi priveşte pe dna Harris şi dl Biden, totul este destul de previzibil - linia pe care o vor susţine până în momentul în care vor părăsi Casa Albă. Dl Trump este mai puţin previzibil în această privinţă. Şi este, de asemenea, probabil mai puţin previzibil în ce măsură se va ţine de declaraţiile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale”, a subliniat acesta.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a punctat că Rusia va aștepta și va urmări evoluțiile, însă „între timp, își va vedea de treburile sale”.

Președintele ales Donald Trump a declarat în timpul campaniei electorale că va pune capăt războiului din Ucraina în doar 24 de ore dacă va fi ales președinte. Joi, 7 noiembrie, acesta a vorbit la telefon cu președinte Ucrainei, dar și nu și cu președinte Rusiei, cel puțin oficial.

Zelenski și-a exprimat scepticismul cu privire la o rezoluție rapidă. „Cred că președintele Trump vrea o soluție rapidă”, a spus el joi la un summit al liderilor europeni la Budapesta, Ungaria. Dar „dorește” nu înseamnă că va și fi așa, a subliniat el. 

Primul semnal al viitoare administrații Trump privind Ucraina

Viitoarea administrație Trump se va concentra mai degrabă asupra încheierii unui acord de pace în Ucraina, decât pe ajutorul dat Kievului pentru recuperarea teritoriilor ocupate deja de Rusia, susține un consilier al președintelui ales. Planurile schițate de consilierul  american au stârnit reacții în cadrul echipei de tranziție a lui Donald Trump.

Potrivit echipei președintelui ales, consilierul din SUA nu a vorbit în numele președintelui ales Donald Trump în momentul în care a schițat planurile pe care le-ar avea de gând acesta.

Un purtător de cuvânt al echipei de tranziție, a negat că strategul republican a vorbit în numele lui Trump. „Bryan Lanza a fost angajat pentru campanie. El nu lucrează pentru preşedintele Trump şi nu vorbeşte în numele său”, a declarat purtătorul de cuvânt, care a refuzat să fie numit. 

Echipa de tranziţie a lui Trump verifică în prezent personalul şi elaborează politicile pe care Trump le-ar putea adopta în timpul celui de-al doilea mandat al său, a mai spus acesta, mai scrie Reuters. 

Afirmațiile din tabăra președintelui ales al SUA vin după ce Bryan Lanza a afirmat că administraţia lui Trump îi va cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski o „viziune realistă pentru pace”. El a subliniat că prioritatea noii administraţii în ceea ce priveşte Ucraina va fi stabilirea păcii, nu recucerirea teritoriului pierdut, inclusiv Crimeea. 

„Și dacă președintele Zelenski vine și ne spune că va fi pace doar dacă vom avea Crimeea, ar da dovadă de neseriozitate. Avem vești pentru președintele Zelenski: Crimeea e pierdută”, a spus Lanza, un strateg republican cu o experienţă îndelungată, în interviul BBC.

Editor : Andreea Rubica

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mark Rutte l-a vizitat pe Donald Trump în Florida. Mesajul scurt postat de purtătoarea de cuvânt a NATO după întâlnire

Putin: Rusia va continua să testeze „în condiții de luptă” noua sa rachetă Oreșnik. „Dispunem de un stoc de astfel de produse”

Averea lui Elon Musk a ajuns aproape cât PIB-ul României, după ce Trump a câștigat alegerile din SUA

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Partenerii noștri