Kosovo cere statelor UE care nu-i recunosc independenţa să-şi schimbe poziţia. România se numără printre ele
Premierul kosovar, Albin Kurti, a declarat vineri că a cerut ca cele cinci state membre ale UE care nu recunosc independenţa Kosovo - România, Cipru, Grecia, Slovacia şi Spania să îşi schimbe poziţia pentru ca noul plan european de normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina să fie concretizat, informează Agerpres.
Într-un interviu acordat la Pristina postului Radio Europa Liberă, Kurti a afirmat că a pledat pentru acest lucru la ultima întâlnire cu emisarii europeni şi americani ce lucrează la respectivul plan.
"Avem nevoie de recunoaştere universală în interiorul UE şi NATO, unde aspirăm să aderăm", a indicat Albin Kurti.
El a susţinut în plus că numai recunoaşterea Kosovo din partea Serbiei le poate normaliza relaţiile.
Planul de normalizare a relaţiilor sârbo-kosovare, impulsionat de Franţa şi Germania, încă este confidenţial, dar unele informaţii scurse în presă sugerează că el nu prevede o recunoaştere explicită a independenţei Kosovo din partea Serbiei. Acest stat, însă, ar trebui să renunţe la lobbyul împotriva aderării Kosovo la organizaţii internaţionale.
"În mod categoric, pentru noi orice acord care nu are în centrul său recunoaşterea reciprocă nu este un acord de normalizare deplină", consideră însă Albin Kurti.
El a reafirmat că Pristina nu va accepta o autonomie pentru minoritatea sârbo-kosovară, în pofida presiunilor internaţionale şi a faptului că aceasta a fost convenită în anul 2013 sub auspiciile UE, oficialul kosovar invocând drept motiv pentru acest refuz că o asemenea autonomie nu ar fi conformă cu Constituţia Kosovo.
Autonomia menţionată în acordul din 2013 mediat de UE ar consta în crearea unei asociaţii de localităţi semi-autonome unde sârbii sunt majoritari.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News