Live

Kim Jong Un spune în ce condiții va ataca Coreea de Sud. „Acest lucru nu exclude utilizarea armelor nucleare”

Data publicării:
Kim Jong Un spune că nu are gânduri războinice, dar nu se ferește să amenințe Coreea de Sud. Foto: Profimedia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat că ţara sa va accelera paşii spre a deveni o superputere militară cu arme nucleare şi nu exclude utilizarea acestora dacă va fi atacată de inamic, a anunţat marţi agenţia de presă de stat KCNA.

Kim a menţionat numele preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, pentru a doua oară într-o săptămână, denunţând o conspiraţie între Seul şi Washington cu scopul de a destabiliza regiunea şi sugerând că primul nici măcar nu are arme strategice adecvate.

„Yoon Suk Yeol a făcut în discursul său un comentariu vulgar şi lipsit de gust despre sfârşitul Republicii (Populare Democrate Coreene, denumirea oficială a Coreei de Nord) şi arată că este consumat total de credinţa sa oarbă în puterea stăpânului său”, a declarat Kim Jong Un într-o referire la alianţa Coreei de sud cu Statele Unite, potrivit KCNA, preluată de Agerpres.

„Sincer, nu avem absolut nicio intenţie să atacăm Coreea de Sud”, a declarat Kim Jong Un într-un discurs susţinut la Universitatea Naţională de Apărare, considerată un teren de antrenament pentru specialiştii militari de elită.

„De fiecare dată când ne-am declarat poziţia cu privire la utilizarea forţei militare, am folosit clar şi constant termenul «dacă»'. Dacă inamicii vor încerca să folosească forţa împotriva ţării noastre, armata Republicii va folosi toată puterea ofensivă fără ezitare. Acest lucru nu exclude utilizarea armelor nucleare”, a mai spus Kim.

„Paşii noştri spre a deveni o superputere militară şi o putere nucleară se vor accelera”, a adăugat el.

Mesaj pentru Putin

Coreea de Nord urmează de câteva decenii un program de arme nucleare, a efectuat şase teste de detonare nucleară subterană şi se crede că dispune de suficiente materiale fisionabile pentru a construi zeci de arme.

Săptămâna trecută, Coreea de Sud a marcat ziua anuală a forţelor armate cu o vastă paradă militară, prezentând şi cea mai mare rachetă balistică a sa, capabilă să transporte un focos masiv.

Evenimentul a fost marcat şi de zborul unui Lancer B-1B, un bombardier american, un mod de a demonstra alianţa de securitate dintre Seul şi Washington.

În discursul său din acea zi, Yoon a avertizat nordul împotriva folosirii armelor nucleare. „În acea zi va fi sfârşitul regimului nord-coreean”, a spus el.

Într-o ştire separată, KCNA a menţionat că Kim i-a trimis un mesaj preşedintelui rus Vladimir Putin cu ocazia zilei sale de naştere, numindu-l „cel mai apropiat tovarăş” al său şi asigurând că „relaţiile strategice şi de cooperare” dintre cele două ţări vor fi ridicate la un nou nivel.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au apărut imaginile de la evenimentul în care ”Michael Schumacher a avut prima apariție publică” după 11 ani

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Mesajul trimis la Kremlin, pentru „cel mai apropiat tovarăș”

Mai mulți militari nord-coreeni au fost „foarte probabil” ucişi în Ucraina (ministru sud-coreean)

China și Coreea de Nord anunță o „consolidare” a prieteniei, la împlinirea a 75 de ani de relații diplomatice

Spionul care s-a întâlnit cu cel mai enigmatic lider al Coreei de Nord. A îndrăznit să îl refuze pe tatăl lui Kim Jong-un

Partenerii noștri