Live

Kim Jong-un spune că ar vrea să restabilească „telefonul roșu” dintre Nord și Sud

Data publicării:
Kim Jong-un și președintele sud-coreean Moon Jae-in, la întâlnirea celor doi lideri din 2018. Foto: Profimedia Images

Dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, spune că este dispus să restabilească așa-zisul „telefon roșu”, linia telefonică directă între Phenian și Seul, un canal de comunicare între cele două Corei, în prezent întrerupt după recenta răcire a relațiilor. Kim a reproșat, totuși, Statelor Unite că „propun negocieri fără să schimbe politica ostilă față de Coreea de Nord”, relatează Reuters.

Kim a făcut aceste declarații în cadrul unui discurs în fața Adunării Supreme a Poporului, puterea legislativă fictivă din Coreea de Nord. 

Coreea de Nord a efectuat săptămâna aceasta un test cu ceea ce a numit noua sa rachetă hipersonică şi a cerut, din nou, cu această ocazie Coreei de Sud şi SUA să renunţe la „dublele standarde” în privinţa dezvoltării armelor avansate, subliniind dreptul său la autoapărare, conform Agerpres.

SUA şi Coreea de Sud încearcă de ani de zile să exercite presiuni asupra regimului nord-coreean pentru a-l determina să renunţe la programele sale nuclear şi de rachete în schimbul unei relaxări a sancţiunilor. Kim Jong-Un refuză sub orice formă, susţinând că ţara sa are nevoie de acestea ca să se apere, iar uneori a încercat să producă discordie între cei doi aliaţi.

Arătându-se dispus să restabilească în octombrie linia telefonică directă intercoreeană, liderul de la Phenian a denunţat „delirul” Seulului atunci când acuză Phenianul de provocări militare.

Coreea de Nord „a tăiat” linia directă cu Seulul la începutul lunii august, la doar câteva zile după restabilirea acestui canal de comunicare direct intercoreean ce fusese întrerupt în iunie 2020, în semn de protest faţă de exerciţiile militare comune dintre Coreea de Sud şi Statele Unite.

Potrivit KCNA, Kim a spus că a luat decizia de a restabili linia de comunicare intercoreeană în scopul „concretizării aşteptărilor şi a dorinţei întregii naţiuni coreene” pentru reinstaurarea unei păci durabile în relaţiile dintre cei doi vecini.

La Seul, Ministerul Unificării - care gestionează afacerile intercoreene - a salutat intenţia lui Kim Jong-Un cu privire la „telefonul roşu”, fără să comenteze însă celelalte remarci ale liderului nord-coreean.

Kim Jong-un a adoptat un ton mai dur la adresa SUA, acuzând administraţia preşedintelui american Joe Biden că se foloseşte de „trucuri” pentru a-şi menţine ameninţările militare şi politica ostilă faţă de Coreea de Nord, în timp ce propune dialogul.

Administraţia americană a declarat în primăvară că a încercat să ia legătură cu Phenianul pentru a depăşi impasul în discuţiile privind programul balistic şi nuclear nord-coreean.

„SUA îşi agită «angajamentul diplomatic» şi iniţiativa unui «dialog fără condiţii prealabile», dar aceasta nu este decât un subterfugiu pentru a înşela comunitatea internaţională şi pentru a-şi masca acţiunile ostile şi continuarea unei politici ostile, promovată de administraţiile SUA succesive”, a declarat Kim Jong-Un.

Washingtonul a criticat recentele teste cu rachete efectuate de Phenian, afirmând că vede în acestea nişte acte „destabilizatoare” şi „ameninţări”.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească joi, cu uşile închise, pentru a discuta despre ultimul test nord-coreean, la cererea SUA, conform unor diplomaţi de la sediul Naţiunilor Unite din New York.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Elon nu glumea!”. Mașina interzisă în Europa a explodat în fața hotelului lui Trump. Reacția autorităților

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții pe un aeroport din Coreea de Sud, după prăbușirea avionului Jeju Air

Preşedintele demis al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, va fi arestat până pe 6 ianuarie

Avion prăbuşit în Coreea de Sud: Au fost extrase primele date din una dintre cutiile negre

Documente militare secrete dezvăluie sute de ținte pe care Rusia plănuiește să le distrugă în caz de război cu Japonia și Coreea de Sud

Partenerii noștri