Live

Kim Jong Un acuză SUA că au creat un „NATO asiatic” și cere o „extindere nelimitată” a forțelor sale nucleare

Data publicării:
Foto: Kim Jong Un, conducătorul suprem al Coreei de Nord / Sursa foto: Profimedia Images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a condamnat Statele Unite pentru cooperarea lor cu Coreea de Sud și Japonia și a făcut din nou apel pentru o extindere „nelimitată” a programului său nuclear militar, relatează luni Politico. Este prima critică directă a dictatorului la adresa Washingtonului de la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale.

Vineri, în cadrul unei conferințe cu oficiali ai armatei, Kim a condamnat Statele Unite pentru actualizarea strategiilor sale de descurajare nucleară cu Coreea de Sud și pentru consolidarea cooperării militare tripartite cu Japonia, pe care a descris-o drept un „NATO asiatic” care sporește tensiunile și instabilitatea în regiune.

Kim a criticat, de asemenea, Statele Unite cu privire la sprijinul acordat Ucrainei împotriva unei invazii ruse prelungite. El a insistat asupra faptului că Washingtonul și aliații săi occidentali folosesc Ucraina pentru a purta un război împotriva Moscovei și pentru a extinde sfera de influență militară a SUA, a declarat Agenția oficială de presă centrală coreeană a Nordului.

Kim a evidențiat legăturile țării sale cu Rusia în ultimele luni, îmbrățișând ideea unui „nou Război Rece” și afișând un front unit cu președintele rus Vladimir Putin împotriva Occidentului.

El a folosit războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca o diversiune pentru a accelera dezvoltarea forțelor sale nucleare, care includ în prezent diverse sisteme cu capacitate nucleară care vizează Coreea de Sud și de rachete balistice intercontinentale care pot atinge teritoriul continental al SUA.

Kim nu a recunoscut încă în mod direct că a furnizat echipamente militare și trupe Rusiei pentru a sprijini războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Discuții suspendate cu SUA

În cadrul conferinței, Kim nu ar fi făcut vreun comentariu la adresa lui Trump, a cărui victorie în alegeri nu a fost încă raportată în mass-media de stat a Nordului.

Kim s-a întâlnit cu Trump de trei ori în 2018 și 2019 în prima președinție a lui Trump, dar diplomația lor s-a prăbușit rapid din cauza dezacordurilor privind eliminarea sancțiunilor impuse de SUA și măsurile nord-coreene de a-și reduce programul nuclear și de rachete.

De atunci, Coreea de Nord a suspendat orice discuții semnificative cu Washingtonul și Seulul, în timp ce Kim și-a intensificat activitatea de testare și demonstrațiile militare în fața a ceea ce el a descris drept „amenințări americane de tip gangster”. Seulul se teme că, în schimbul sprijinului său militar acordat Rusiei, Kim ar primi în schimb tehnologie rusească pentru a-și dezvolta arsenalul.

Câștigarea alegerilor de către Trump a stârnit speculații cu privire la reluarea unei diplomații bazate pe summituri cu Kim, care a fost descrisă de critici drept o „bromance”. Dar unii experți spun că o întoarcere rapidă în 2018 este foarte puțin probabilă, deoarece de atunci s-au schimbat prea multe în ceea ce privește situația securității regionale și contextul geopolitic.

În timp ce problema nucleară nord-coreeană a fost relativ una independentă în timpul primului mandat al lui Trump, ea este acum legată de provocări mai largi create de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și complicată și mai mult de aplicarea slăbită a sancțiunilor împotriva Phenianului, a scris Hwang Ildo, profesor la Academia Diplomatică Națională din Coreea de Sud, într-un studiu de săptămâna trecută.

Pe fondul impasului negocierilor nucleare mai ample cu Washingtonul, Kim a crescut presiunea asupra Coreei de Sud, abandonând obiectivul de lungă durată al țării sale de reconciliere intercoreeană și amenințând că va ataca Sudul cu arme nucleare dacă va fi provocat.

Kim s-a angajat, de asemenea, în războaie psihologice și electronice împotriva Coreei de Sud, cum ar fi lansarea a mii de baloane pentru a arunca gunoaie în Sud și perturbarea semnalelor GPS din zonele de frontieră din apropierea celui mai mare aeroport din Sud.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Bătaie de joc! Clubul din România care nu și-a mai plătit jucătorii de NOUĂ luni. După meci, n-a mai rezistat: ”Plângem noaptea”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

POT, SOS și AUR au făcut circ în Parlament în prima zi a noului Legislativ. Unii au sfidat presa, în timp ce alții au cântat colinde

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri