Live

Kevin McCarthy a fost ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor după 15 tururi de vot. Ce le-a promis trumpiştilor

Data publicării:
Kevin McCarthy a fost ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor după 15 tururi de vot. Foto: Profimedia

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales în final preşedintele al Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, după ce a făcut concesii extinse unui grup de trumpişti care au ridicat semne de întrebare asupra capacităţii partidului de a guverna.

În urma negocierilor, grupul de trumpişti care paraliza nominalizarea californianului în vârstă de 57 de ani a cedat în cele din urmă. Astfel s-a pus capăt unei dezordini în Congresul american, inedită în peste 160 de ani şi care prefigurează dezbateri foarte aprinse acolo pentru următorii doi ani.

McCarthy a suferit o ultimă umilinţă când reprezentantul Matt Gaetz şi-a reţinut votul în al 14-lea tur odată cu apropierea miezului nopţii, provocând o răfuială din care colegul republican Mike Rogers a trebuit să fie îndepărtat fizic, relatează presa internațională, citată de Agerpres.

Victoria lui McCarthy în cel de-al 15-lea tur a pus capăt celei mai profunde disfuncţii a Congresului din ultimii 160 de ani. Dar ea a ilustrat şi dificultăţile cu care el se va confrunta în conducerea unei majorităţi strânse şi profund polarizate.

McCarthy a câştigat în cele din urmă la o marjă de 216-211. El a putut să fie ales numai cu voturile a mai puţin de jumătate din membrii Camerei, pentru că cinci din propriul partid şi-au reţinut voturile - pentru a nu-l susţine pe McCarthy ca lider, dar nici nu au votat pentru un alt candidat.

McCarthy a fost de acord cu o cerere a grupului de linie dură ca orice parlamentar să poată solicita în orice moment îndepărtarea sa. Acest lucru îi va tăia brusc puterea pe care o va deţine atunci când va încerca să adopte legislaţia pe probleme critice, inclusiv finanţarea guvernului, abordarea plafonului datoriei naţiunii care se profilează şi alte crize ce pot apărea.

Lucrurile sunt transformaţionale, a declarat reprezentantul republican Ralph Norman, care a votat pentru a-l susţine pe McCarthy după ce i s-a opus o mare parte a săptămânii.

Performanţa mai slabă decât se aştepta a republicanilor în alegerile intermediare din noiembrie i-au lăsat cu o majoritate restrânsă de 222-212, dând o putere uriaşă grupului de dreapta de linie dură ce s-a opus conducerii lui McCarthy.

Concesiile, inclusiv reduceri drastice ale cheltuielilor şi alte limitări asupra conducerii lui McCarthy, ar putea indica noi turbulenţe în lunile următoare, mai ales când Congresul va trebui să semneze o nouă creştere a plafonului datoriei Statelor Unite, de 31,4 trilioane de dolari.

Ales în cele din urmă, Kevin McCarthy o înlocuieşte pe democrata Nancy Pelosi ca speaker. Şi el iese slăbit din aceste alegeri care au un mandat foarte dificil.

Pe meniu în următoarele câteva luni, negocieri privind ridicarea plafonului datoriei publice americane, finanţarea statului federal şi, eventual, eliberarea de noi pachete suplimentare de asistenţă militară pentru războiul din Ucraina.

Victoria tardivă a lui McCarthy a venit cu ocazia marcării a doi ani de la un atac la 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, când o mulţime violentă a luat cu asalt Congresul după pierderea electorală a preşedintelui de atunci Donald Trump.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Un investitor cripto a ascuns cinci comori ce valorează peste 2 milioane de dolari. Ce vor găsi înăuntru cei care descifrează indiciile

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Partenerii noștri