Live

Galerie Foto Jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume sunt produse de doar 20 de companii

Data actualizării: Data publicării:
Depozit de deseuri. Foto; Profimedia Images

Producţia de materiale plastice de unică folosinţă va creşte cu 30% în următorii cinci ani, alimentând contribuţia sectorului la încălzirea globală şi la poluarea oceanelor, atrag atenția cercetătorii care au publicat o listă a companiilor care produc şi finanţează plasticul aruncat.

Primul "Index al producătorilor de deşeuri din plastic", publicat de Fundaţia filantropică Minderoo din Australia, a constatat că 20 de companii - în principal giganţi energetici şi chimici – sunt sursa a jumătate din deşeurile de plastic de unică folosinţă din lume.

Materialele plastice de unică folosinţă cum ar fi măştile de faţă, echipamentele medicale, pungile de cumpărături, căni de cafea şi folie alimentară, sunt fabricate din polimeri, care utilizează combustibili fosili ca material de bază, relatează CNN.

În 2019, 130 de milioane de tone de materiale plastice de unică folosinţă au fost aruncate în întreaga lume, 35% fiind arse, 31% îngropate în depozite de deşeuri gestionate, iar 19% aruncate direct pe uscat sau în ocean, potrivit studiului.

Indicele a folosit o serie de surse pentru a urmări fluxul materialelor plastice de unică folosinţă de-a lungul ciclului lor de viaţă - de la forma polimerică la produsele finite până la deşeuri - şi a estimat unde au fost produse, transformate, consumate şi eliminate.

Estimările academice ale amprentei de carbon a materialelor plastice au indicat că întregul ciclu de viaţă al materialelor plastice de unică folosinţă a reprezentat aproximativ 1,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră în 2019, polimerii fiind principalul contribuabil, au spus autorii raportului.

Materialele plastice de unică folosinţă ar putea fi responsabile pentru 5-10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2050 dacă lumea nu îndeplineşte obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius, au adăugat ei.

Companiile petrochimice ar trebui să se angajeze să producă materiale plastice din deşeuri de plastic reciclate, mai degrabă decât din combustibili fosili, a transmis Fundaţia Minderoo.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

I-a spus drept în față lui Cristiano Ronaldo: ”Mai ai puțin și mori”. Reacția fotbalistului în clipul care ”a rupt internetul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Partenerii noștri