Joe Biden e vinovat de sustragerea de documente secretizate, dar nu va fi pus sub acuzare penală (procuror)
Președintele Joe Biden se face vinovat de faptul că a sustras documente secretizat despre războiul din Afganistan și despre probleme de securitate americane, la momentul în care și-a încheiat mandatul de vicepreședinte, în 2017, însă nu va fi judecat penal, au transmis autoritățile judiciare americane, joi seară, conform Reuters. Argumentul procurorului special care se ocupă de caz este că Biden a predat imediat documentele autorităților atunci când acestea le-au cerut, dar și politica Departamentului de Justiție de a nu pune sub acuzare președinți în funcție.
Printre documentele care s-au aflat în posesia lui Biden s-au numărat un text scris de mână către președintele Obama, în 2009, în care Biden îi transmite că se opune unei creșteri a numărului de trupe în Afganistan, dar și alte mesaje scrise de mână în legătură cu informări de intelligence și întâlniri ale consiliului de securitate națională.
Informațiile au fost făcute publice de Robert Hur, procurorul special care s-a ocupat de caz.
Biden i-a mărturisit unui scriitor care se ocupa de memoriile sale, în februarie 2017, că a găsit „toate chestiile secretizate la etajul de jos”, conform raportului. Hur explică în raportul său că această mărturisire a creat „cel mai bun scenariu” pentru Biden.
Hur a mai spus că Biden nu ar fi fost pus sub acuzare penal nici dacă Departamentul Justiției nu ar fi avut o politică veche de a nu pune sub acuzare președinți în funcție.
Biden și Trump au amândoi probleme legate de sustragerea de materiale secretizate
Membrii echipei juridice a președintelui Biden au descoperit documentele secretizate la biroul lui Biden de la un think-tank din Washington, dar și la reședința privată a acestuia din Wilmington, în Delaware.
Trump, la rândul său acuzat pentru sustragere ilegală de documente secretizate, se confruntă cu un proces dificil după ce a păstrat documentele cu conținut extrem de sensibil la stațiunea sa din Florida și a obstrucționat activ eforturile guvernului american de a le recupera.
Deși există similitudini între cele două cazuri, ele sunt, totuși, foarte diferite – numărul documentelor din posesia lui Biden era mic, includea note scrise de mână de acesta pe vremea când era vicepreședinte, iar echipa lui Biden le-a predat imediat ce le-a descoperit autorităților.
Trump de cealaltă parte, avea documente cu conținut extrem de sensibil și a refuzat să le predea autorităților. Există inclusiv indicii că personaje care s-au perindat la stațiunea lui Trump, Mar-a-Lago, au avut acces la aceste documente.
Trump a refuzat să înapoieze documentele până când FBI a decis să le recupereze printr-o percheziție, în 2022. Hur, procurorul care s-a ocupat de cazul lui Biden, s-a aflat în funcții importante în Departamentul de Justiție în perioada administrației Trump. A fost numit în 2023 să se ocupe de caz.
Merrick Garland, actualul șef al departamentului, l-a numit pe Hur tocmai pentru a oferi asigurări de independență în acest caz.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News