Live

Japonia își avertizează cetățenii din China să „nu vorbească tare pe stradă”, de teama represaliilor după deversarea de la Fukushima

Data publicării:
Restaurant japonez din Shanghai. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Guvernul Japoniei le-a transmis cetățenilor săi stabiliți în China să rămână discreți, inclusiv să vorbească încet în public, după tensiunile tot mai accentuate cu regimul de la Beijing, în urma planului de eliberare în ocean a apei radioactive de la Fukushima, relatează Reuters.

În mesaje amplificate de propaganda chineză transmisă prin presa de stat, regimul de la Beijing a cerut vreme de luni de zile Japoniei să renunțe la planul „egoist și dăunător”, deși consensul științific și cel al AIEA este că apa este sigură și că aruncarea ei în ocean nu va avea vreun efect real.

După ce deversarea apei a început, joi, China a anunțat că interzice complet toate produsele de origine acvatică din Japonia, fapt ce a complicat și mai mult relațiile chino-japoneze, deja afectate de luni de zile de acțiunile agresive ale Chinei în Asia de Est și de situația istorică dintre cele două țări.

„Când ieșiți afară, încercați să aveți grijă și să nu vorbiți japoneză tare, dacă nu este necesar”, a transmis ambasada niponă într-o alertă pe site-ul ei, publicat vineri.

Mesajul i-a mai sfătuit pe cetățenii japonezi să „aibă mare grijă la zonele din jurul ambasadei”, dacă intenționează să vină acolo.

Consultatul japonez din Hong Kong a emis, de asemenea, o notă de atenție că ar putea exista proteste legate de planul de eliberare a apei în ocean, după ce un marș al 100 de oameni a fost pornit, joi, pe străzile metropolei.

Cozile lungi la restaurantele sushi japoneze din Hong Kong, însă, arată că există susținere pentru consensul științific și că oamenii nu sunt îngrijorați de problemă.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri