Live

Jamaica vrea despăgubiri de 7,6 miliarde de lire sterline de la Marea Britanie drept compensație pentru comerțul cu sclavi

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație: Profimedia Images

Jamaica intenționează să ceară despăgubiri financiare din partea Marii Britanii pentru rolul acesteia în activitatea de comerț cu sclavi din fosta colonie britanică, a declarat un oficial jamaican, conform Reuters. O petiție care va fi trimisă Reginei Elisabeta a II-a cere plata aproximativ 7,6 miliarde de lire sterline drept compensație.

„Ne dorim reparații pentru nedreptățile suferite de strămoșii noștri” , a spus Olivia Grange, ministră în guvernul jamaican.

„Strămoșii noștri africani au fost scoși cu forța din casele lor și au suferit atrocități inimaginabile în Africa, forțați să muncească în beneficiul Imperiului Britanic. Reparațiile pentru aceste fapte trebuiau plătite de mult timp”, a mai adăugat ea.

Se estimează că în jur de 600.000 de africani au fost aduși forțat în Jamaica pentru a fi transformați în sclavi. Cucerită de Anglia de la Spania în 1655, Jamaica a devenit o colonie britanică după unificarea Angliei și Scoției din 1707 și a rămas sub Imperiul Britanic până în 1962, când și-a obținut independența.

Jamaica, țară cu o populație de aproape trei milioane e locuitori, este parte a Commonwealth-ului, iar regina Elisabeta a II-a îi este suverană.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei a interzis comerțul de sclavi în imperiul său în 1807, însă a abolit de facto practică abia în 1834. Pentru a-i compensa pe proprietarii de sclavi după această decizia, Regatul a luat un credit de 20 de milioane de lire pe care a reușit să îl achite complet abia în 2015.

Petiția pentru a cere reparații din partea Regatului Unit se bazează pe o moțiune privată a parlamentarului jamaican Mike Hnery, care a spus că suma care ar trebui plătită este de 7,6 miliarde de lire, o sumă pe care el o estimează că ar fi echivalentul celei plătite de Marea Britanie proprietarilor de sclavi.

„M-am implicat în asta pentru că am luptat împotriva sclaviei toată viața mea, o practică care a dezumanizat viața. Am cerut ca aceeași sumă care a fost plătită proprietarilor de sclavi să fie plătită și părții vătămate”, a spus Henry.

Petiția, care trebuie mai întâi aprobată de Consiliul Național Jamican pentru Compensații, va fi trimisă la procurorul general, după care va ajunge la Regina Elisabeta a II-a. Anterior, un parlamentar jamaican introdusese un proiect de lege pentru abolirea monarhiei. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Caz de sclavie la o stână din Covasna. Victimele au fost racolate din gări din Brașov și București

Israelul, acuzat de ONU de crime de război pentru atacurile asupra spitalelor din Gaza

„Toți trebuie decapitați”. Masacrul comis în „fortăreața” din Africa a uneia dintre cele mai mari companii din industria energetică

Suferința din spatele luxului „Made in Italy”. Mărci de prestigiu folosesc furnizori care își tratează lucrătorii ca pe sclavi

Partenerii noștri