Live

Live Text La cinci luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, Moscova recunoaște că vrea să răstoarne guvernul de la Kiev

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Exact cu cinci luni în urmă, la 24 februarie, Rusia declanșa invazia din Ucraina, încrezătoare că își va îndeplini obiectivele „operațiunii speciale” în câteva zile. Am ajuns în ziua cu numărul 151 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, dar Moscova e departe de a fi realizat ce și-a propus. Însă continuă agresiunea, cu scopul declarat de a răsturna guvernul democratic ales de la Kiev.

La numai o zi după ce a semnat un acord pentru exportul cerealelor, forțele ruse au atacat portul Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Președintele Volodimir Zelenski a transmis că loviturile asupra portului ucrainean au arătat că Moscova nu își poate respecta promisiunile. Pe de altă parte, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a transmis că Moscova a negat că orice implicare în loviturile asupra portului Odesa. Dar ulterior, chiar rușii și-au recunoscut atacul. Rușii și-au intensificat sâmbătă campania de bombardamente.  Au atacat centrul orașului Harkov, iar bombardamente s-au auzit și în Cernihiv și Donețk. Au murit mai multe persoane și într-un atac rusesc din regiunea centrală ​​Kirovohrad. 

Institutul pentru Studiul Războiului spune că forțele ucrainene se pregătesc probabil să lanseze - sau deja au început - o contraofensivă în regiunea Herson, începând cu 23 iulie, iar Ministerul ucrainean al Apărării a cerut sâmbătă cetăţenilor din orașul sudic Enerhodar capturat de Rusia să dezvăluie unde sunt trupele Moscovei şi cine din populaţia locală colaborează cu autorităţile ocupante. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Controlul evaluat al teritoriului în regiunea Herson la data de 23 spre 24 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Serghei Lavrov: „Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor”

ACTUALIZARE 23:59. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat duminică la Cairo, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean, relatează agenția germană dpa, preluată de Agerpres.

„Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a declarat Lavrov. „Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor”, a mai spus el.

Federaţiei Ruse „îi pare rău pentru poporul ucrainean, care merită ceva mai bun”, adăugat ministrul rus, citat de agenţia de presă TASS.

„Ne pare rău pentru istoria Ucrainei, care se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri, şi ne pare rău pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev şi pentru cei care o susţin în ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei”, a spus Lavrov în cadrul unei întâlniri la Cairo cu reprezentanţii permanenţi ai statelor Ligii Arabe. Ministrul rus de externe a mai spus că aceste încercări nu vor avea succes, notează TASS.

În ultimele zile, liderii ruşi şi-au înăsprit public poziţia faţă de războiul din Ucraina. Miercuri, Lavrov a ameninţat că Rusia va ocupa şi alte teritorii în afara regiunii Donbas din estul ţării, unde se concentrează în prezent majoritatea luptelor. Având în vedere livrările de arme occidentale şi raza lor de acţiune mult mai mare, este necesar ca trupele ucrainene să fie îndepărtate mai mult de regiunile Doneţk şi Lugansk care formează împreună bazinul minier Donbas şi pe care Moscova le-a recunoscut ca independente, a motivat Lavrov.

Prin această declaraţie în care recunoaşte intenţia Moscovei de a schimba conducerea politică de la Kiev, Lavrov îşi contrazice propriile afirmaţii făcute în luna aprilie, notează dpa. „Nu avem planuri de a schimba regimul în Ucraina”, declara atunci şeful diplomaţiei ruse într-un interviu acordat postului de televiziune India Today. „Este la latitudinea ucrainenilor să decidă sub ce conducere vor să trăiască”, afirmase Lavrov la vremea respectivă.

În plus, Lavrov a mai spus duminică la Cairo, prima etapă a unui turneu în Africa, că Moscova este pregătită pentru discuţii cu Kievul „într-o gamă mai largă de probleme”, dar că reluarea procesului de negocieri nu depinde de partea rusă, potrivit Interfax.

„Nu avem nicio prejudecată împotriva reluării negocierilor într-o gamă mai largă de probleme. Dar aceasta nu depinde de noi, pentru că autorităţile ucrainene, de la preşedinte până la numeroşii săi consilieri, declară constant că nu vor exista negocieri până când Ucraina nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă”, a afirmat el.

Ministrul de externe rus susţine că în această privinţă Ucraina este încurajată de „curatorii ei occidentali”, menţionând printre aceştia Londra, Washington, Berlin şi alte capitale ale Uniunii Europene şi NATO.

„Astfel, alegerea le aparţine, dar cu cât continuă să ceară Ucrainei să lupte până la capăt - şi înţelegem cu toţii ce şi al cui sfârşit va veni -, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât mai mult va persista situaţia actuală care nu este în beneficiul, în primul rând, a poporului ucrainean şi a statului ucrainean”, a amenințat șeful diplomației de la Moscova.

Președintele Germaniei: Rusia merge până la a contesta natura de stat a Ucrainei

ACTUALIZARE 22:00 „Rusia nu se mulţumeşte să repună în discuţie frontierele, ea nu se mulţumeşte să ocupe teritoriile unui stat vecin independent şi suveran, ea merge până la a contesta natura de stat a Ucrainei”, a declarat duminică președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, într-un discurs susținut la Paderborn, relatează Agerpres.

„Războiul pe care Vladimir Putin îl duce împotriva Ucrainei este şi un război împotriva unităţii Europei. Nu trebuie să ne lăsăm divizaţi, nu trebuie să lăsăm să fie distrusă marea operă a unei Europe unite pe care noi am început-o într-un mod atât de promiţător”, a arătat Frank-Walter Steinmeier, citat de France-Presse.

„Acest război nu priveşte doar teritoriul Ucrainei, el afectează fundamentul dublu comun al valorilor noastre şi al ordinii noastre paşnice”, a adăugat el. Dar a apăra aceste valori şi a te pune garantul lor înseamnă, de asemenea, să fii pregătit „să accepţi inconveniente sensibile”, a subliniat preşedintele german, fără a preciza la ce inconveniente se referă. „Suntem pregătiţi pentru aceasta? Ne confruntăm toţi cu această întrebare - astăzi şi în zilele, săptămânile şi lunile care urmează”, a completat el.

Regiunea Herson va fi eliberată „definitiv” până în septembrie, anunță un oficial ucrainean

ACTUALIZARE 18:00 Regiunea Herson din sudul Ucrainei va fi „eliberată definitiv” de sub ocupaţia forţelor ruse până în septembrie, a declarat duminică un responsabil local, citat de AFP, transmite Agerpres.

„Putem spune că regiunea Herson va fi definitiv eliberată până în septembrie şi că toate planurile ocupanţilor ruşi vor eşua”, a declarat consilierul şefului administraţiei militare regionale din Herson, Serhii Hlan, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

Armata ucraineană a început să câştige teren în ultimele săptămâni în regiunea Herson cu ajutorul livrărilor de arme occidentale.

„Putem vorbi de o răsturnare a situaţiei pe teren. În cursul operaţiunilor recente, forţele armate ucrainene sunt cele care au avut avantajul”, a adăugat Hlan. „Armata noastră avansează progresiv, trecem de la faza defensivă la o contraofensivă”, a asigurat el.

Ruşii au preluat controlul asupra principalului oraş din regiune, Herson, la 3 martie. Era atunci primul mare oraş care ceda ofensivei Moscovei după începerea invaziei ruse în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie, iar unele voci se întreabă de ce a căzut așa de repede. Unele dintre recentele demiteri și arestări pentru înaltă trădare care au avut loc recent la Kiev ar avea legătură cu acest fapt.

Esenţială pentru agricultura ucraineană, regiunea este limitrofă peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Lavrov îi asigură pe egipteni că exporturile de cereale se vor relua

ACTUALIZARE 17:45 Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Egipt, a ţinut duminică să-i asigure pe partenerii săi egipteni că exporturile de cereale se vor relua, după acordul asupra "culoarelor securizate", relatează AFP, preluată de Agerpres.

Declaraţia sa intervine la o zi după ce armata rusă a bombardat oraşul-port Odesa, care are un rol cheie în reluarea exporturilor de cereale ucrainene.

"Am confirmat angajamentul exportatorilor ruşi de produse cerealiere de a-şi respecta toate obligaţiile", a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă, după convorbiri cu omologul său egiptean Sameh Shoukry. "Preşedintele Vladimir Putin a subliniat de asemenea aceasta în cursul unei recente discuţii telefonice cu preşedintele egiptean (Abdel Fattah) al-Sissi", a adăugat Lavrov, care a început un turneu în Africa, regiune care depinde în mod esențial de importurile de cereale din Rusia și Ucraina.

Acordul semnat vineri la Istanbul între Rusia şi Ucraina, sub egida ONU, prevede instituirea unor "culoare securizate" cu scopul de a permite circulaţia în Marea Neagră a navelor comerciale, pe care Moscova şi Kievul se angajează să nu le atace. Pactul trebuie să permită exportul a 20 până la 25 milioane tone de grâne blocate în Ucraina şi să faciliteze exporturile agricole ruseşti, reducând astfel riscul unei crize alimentare mondiale, în special în Africa.

Rusia a obţinut garanţia că sancţiunile occidentale nu se vor aplica nici direct, nici indirect exporturilor sale de produse agricole şi de îngrăşăminte.

"Secretarul general al ONU şi-a asumat responsabilitatea de a ridica aceste restricţii ilegale luate de SUA şi de Uniunea Europeană împotriva lanţurilor logistice şi financiare ruseşti", a afirmat duminică Lavrov la Cairo.

Declaraţiile lui Lavrov survin la o zi după ce forţele ruse lansaseră patru rachete Kalibr asupra portului Odesa, esenţial în transportul de cereale ucrainene. Două dintre rachete au fost interceptate, potrivit ucrainenilor.

Rusia: Rachetele lansate asupra portului Odesa au distrus o navă și un depozit de rachete Harpoon

ACTUALIZARE 15.33 Rachetele Kalibr lansate asupra portului Odesa au distrus o navă ucraineană și un depozit în care se aflau rachete Harpoon livrate Ucrainei de Statele Unite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, potrivit agenției TASS.

„În portul Odesa, în spațiul unui șantier naval, rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune lansate de pe mare au distrus o navă de război ucraineană și un depozit de rachete anti-navă Harpoon, livrate de Statele Unite regimului de la Kiev”, a declarat duminică generalul-locotenent Igor Konașenkov, citat de agenția rusă de stat.

Potrivit acestuia, facilitățile de reparare și modernizare a navelor ucrainene au fost scoase din uz.

Consilier prezidențial ucrainean: Exportul de cereale prin porturi nu va fi ușor

ACTUALIZARE 14.55 Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni dacă porturile sale nu ar fi blocate, însă atacul rusesc de la Odesa arată că lucrurile nu vor fi atât de uşoare, a declarat duminică un consilier prezidenţial ucrainean, potrivit Reuters.

Ucraina ar putea câştiga 10 miliarde de dolari prin vânzarea a 20 de milioane de tone de cereale din silozuri şi a 40 de milioane de tone de cereale din noua recoltă, a afirmat consilierul prezidenţial Oleh Ustenko. Recolta va avea în total 60 de milioane de tone, dintre care 20 de milioane sunt pentru consum intern, a spus el, citat de Agerpres.

"Dacă porturile ar fi deblocate acum şi am spune că trebuie să mutăm 60 de milioane de tone de cereale, atunci am transporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni", a declarat consilierul prezidenţial.

"Dar, ţinând cont de modul în care se deschid ele acum şi de ce face Rusia în Marea Neagră, prin atacurile de ieri, lucrurile cu siguranţă nu vor funcţiona aşa", a adăugat el, precizând că Ucraina va avea nevoie între 20 şi 24 de luni să exporte un astfel de volum de cereale dacă porturile nu funcţionează corespunzător.

Care este capcana în care se află Putin. „A părut un bun jucător de noroc în trecut. Un jucător bun, totuși, știe când să renunțe”

ACTUALIZARE 14.10 Puterea politică a președintelui rus „slăbește”, iar lupta pentru puterea de la Kremlin post-Putin este în curs de desfășurare, remarcă Timothy D. Snyder, istoric american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est.

Într-o serie de 28 postări pe twitter, autorul cărții „Drumul spre nelibertate” subliniază că „echilibrul care-l menține pe Putin la putere este pus în discuție de realitățile unui război imprevizibil și costisitor”.

„Putin s-a priceput să ne țină pe toți în ceață. Dar acum el însuși pare pierdut în ceața războiului”, a scris sâmbătă profesorul Snyder.

Vladimir Putin stă în fața unei hărți colorate a Rusiei. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

UE vrea mai multe gaze din Nigeria, pentru a înlocui gazele rusești

ACTUALIZARE 13.35 Uniunea Europeană este interesată să obţină livrări suplimentare de gaze naturale din Nigeria, într-un moment în care blocul comunitar se pregăteşte pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene.

Matthew Baldwin a mers în Lagos, oraș-port pe coastele Nigeriei, unde s-a întâlnit cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. Oficialul european a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi, de asemenea, intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, undeva după luna august, ceea ce ar putea însemna o creştere a exporturilor de gaze spre Europa.

Uniunea Europeană importă din Nigeria aproximativ 14% din necesarul său total de gaze lichefiate şi există potenţialul pentru dublarea cifrei, a apreciat Matthew Baldwin.

Citește continuarea AICI

La o zi după ce a negat atacul asupra portului Odesa, Rusia spune că a fost „o lovitură de înaltă precizie”

ACTUALIZARE 12.30 Rachete ruseşti „de înaltă precizie” au distrus sâmbătă infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene, a anunţat duminică purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. Este prima declarație a oficialilor ruși după atacul cu rachete de sâmbătă asupra portului Odesa și vine în contradicție cu afirmațiile Turciei, care a precizat că Rusia i-a transmis că nu a avut de-a face cu acest atac.

„Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară din portul Odesa, trimițând o navă militară ucraineană spre adresa favorită a regimului de la Kiev, cu o lovitură de înaltă precizie”, a scris Maria Zaharova pe contul ei de Telegram, ca răspuns la o declaraţie a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că aceste lovituri au distrus posibilitatea unui dialog sau a unei înţelegeri cu Moscova.

După atacul asupra portului Odesa, la doar o zi după semnmarea acordului privind exporturile de cereale, Ucraina l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că „scuipă în faţă” ONU şi Turcia şi compromite punerea în aplicare a acordului semnat vineri în legătură cu reluarea exporturilor de cereale blocate de conflict.

Rachetele rusești au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa. Foto: TpyxaNews/Twitter

Citește continuarea AICI

Ucraina continuă eforturile de reluare a exporturilor de cereale din Odesa

ACTUALIZARE 11.35 Ucraina a continuat duminică eforturile de a reporni exporturile de cereale din Odesa și alte două porturi ucrainene de la Marea Neagră, după atacul rusesc cu rachete de sâmbătă.

Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat pe Facebook: „Continuăm pregătirile tehnice pentru lansarea exporturilor de produse agricole din porturile noastre”.

Conform The Guardian, armata ucraineană a precizat că rachetele rușilor nu au deteriorat în mod semnificativ portul.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat câteva imagini despre care spun că arată stingerea incendiului care a urmat atacului cu rachetă.

Doi civili au fost uciși în atacurile rușilor din regiunea Donețk

ACTUALIZARE 11.28 Doi civili au fost uciși, iar alți doi răniți în atacurile rușilor din regiunea Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, citat de The Guardian

Kirilenko a mai spus că două școli din regiune au fost distruse de forțele ruse în cursul nopții. Guvernatorul a mai precizat că o grădiniță și mai multe case au fost lovite de bombardamente rusești.

Rușii au lansat un atac similar cu o „ploaie de foc” asupra orașului Donețk

ACTUALIZARE 11.15 Orașul Donețk din estul Ucrainei a fost în noaptea de sâmbătă spre duminică ținta unor bombardamente din partea Rusiei. Bombe cu o putere termică foarte ridicată au căzut peste tot oraș. 

Zeci de filmări postate de localnici pe canalele Telegram și Twitter arată că fragmentele încinse cad peste blocuri și case, peste parcuri și șosele, acoperind cartiere întregi și pornind mici incendii. 

Citește continuarea AICI

Propaganda Kremlinului a fost preluată de Coreea de Nord. Regimul lui Kim Jong-un acuză SUA că desfășoară un război biologic în Ucraina

ACTUALIZARE 09.35 Coreea de Nord a învinuit duminică SUA că fabrică arme biologice în Ucraina, reluând o acuzaţie deja formulată de Rusia şi respinsă de ONU în martie, relatează AFP. 

Washingtonul „a instalat numeroase laboratoare biologice în zeci de ţări şi regiuni, inclusiv în Ucraina, în dispreţul tratatelor internaţionale”, a indicat agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, făcând referire la elemente „detectate” de Rusia.

Phenianul, aliat al Moscovei, a acuzat de asemenea Washingtonul că este „un sponsor imoral al terorismului biologic care împinge umanitatea spre distrugere” şi că a desfăşurat chiar un „război bacteriologic” în timpul Războiului din Coreea din anii 1950, transmite Agerpres. Aceste afirmaţii au fost făcute de mai multe ori în trecut de Phenian, Beijing şi Moscova. Washingtonul dezminte acuzaţiile.

Moscova a acuzat Washingtonul în martie că finanţează cercetări asupra dezvoltării de arme biologice în Ucraina, invadată de la sfârşitul lunii februarie de Rusia, care îşi continuă ofensiva.

Kim Jong-un. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Cât cheltuie Rusia pe zi pentru războiul său în Ucraina

ACTUALIZARE 08.45 Canalul independent Nexta, citând un infografic al platformei de statistică UA War Infographics, scrie pe twitter că Moscova cheltuie 400 de milioane de dolari pe zi pentru războiul său în Ucraina.

Zelenski afirmă că forţele ucrainene avansează în regiunea Herson și acuză Rusia de barbarism, după atacul din Odesa

ACTUALIZARE 08.38 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul zilnic către națiune publicat sâmbătă noapte pe rețelele sociale, că forţele armate avansează „pas cu pas” în regiunea Herson. De asemenea, liderul del a Kiev a acuzat Rusia de „barbarism”, după ce a bombardat portul Odesa, la doar o zi de la semnarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene, confom Reuters.

„În primul rând, putem spune acum despre regiunea Herson că forţele armate ale Ucrainei avansează pas cu pas în regiune. Atacul de astăzi cu rachete ruseşti asupra Odesei, în portul nostru, este unul cinic şi a fost şi o lovitură pentru poziţiile politice ale Rusiei însăşi. Dacă cineva din lume ar mai putea spune că este posibil un fel de dialog cu Rusia, este nevoie de un fel de acorduri, atunci asta se întâmplă. Rachetele ruseşti Kalibr de astăzi au distrus însăşi posibilitatea unor astfel de declaraţii”, a afirmat Zelenski.

„Ocupanţii nu mai pot înşela pe nimeni. Printre altele, în urma acestei lovituri,,a fost avariată şi clădirea Muzeului de Artă Odesa. Rachetele lovesc foarte aproape de obiectivele istorice din Odesa .Această aparentă barbarie rusească ne aduce şi mai aproape de obţinerea armelor de care avem nevoie pentru victoria noastră”, a adăugat președintele ucrainean. 

„Va veni ziua în care rachetele îşi vor pierde sensul pentru ocupanţi. Vom face tot ce este necesar pentru a obţine în continuare sisteme moderne şi eficiente de apărare aeriană. Este scopul nostru”, a ținut să mai precizeze președintele Zelenski.

Ucrainenii: Forțele armate au respins atacul rușilor în Kramatorsk, iar ocupanții au suferit pierderi semnificative

ACTUALIZARE 08.27 Forțele Armate ucrainene au respins asaltul invadatorilor în orașul Kramatorsk, iar rușii au suferit pierderi și s-au retras. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei au oprit asaltarea teritoriului Centralei Termoelectrice din Vuhlehirsk, relatează Ukrainska Pravda

Forțele ruse au lansat atacuri pe frontul Kramatorsk și au încercat să își îmbunătățească poziția tactică pe frontul Verkhnokamianske, însă soldații ucraineni au întâmpinat inamicul și au provocat pierderi semnificative. iar ocupanții au plecat „în panică”, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În general, pe frontul Donețk, ocupanții continuă să își concentreze principalele eforturi asupra zonelor Kramatorsk și Bakhmut, iar încercările de a stabili controlul asupra teritoriului Centralei Vuhlehirsk sunt în desfășurare, dar nu au reușit.

Trupele de recunoaștere ruse au încercat să identifice punctele slabe ale apărării ucrainene din jurul orașelor Soledar și Pokrovsk, însă au fost detectate de militarii ucraineni și i-au ucis pe ruși, au mai transmis ucrinenii sâmbătă spre seară. 

Peste 5.000 de femei ucrainene apără țara în prima linie

ACTUALIZARE 08.00 Potrivit ministrului ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar, citată de Ukrinform, pe lângă cele 38.000 de femei din cadrul armatei, peste 5.000 de femei civile au intrat în Forțele Armate ale Ucrainei și lupta pe front. 

Germania ar fi amânat livrarea sistemelor IRIS-T către Kiev

ACTUALIZARE 07.39 Germania a amânat livrarea armelor de apărare către Ucraina, relatează The Kyiv Independent, citând Welt.

Oficiali ucraineni anonimi au raportat că cererea Ucrainei pentru unsprezece sisteme de apărare antirachetă aeriene IRIS-T este în prezent suspendată de Consiliul Federal de Securitate al Germaniei.

ISW: Ucrainenii lansează o contraofensivă în regiunea Herson

ACTUALIZARE 07.25 În evaluarea de sâmbătă noapte spre duminică dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)  transmite că forțele ucrainene se pregătesc probabil să lanseze sau au lansat o contraofensivă în regiunea Herson începând cu 23 iulie, dar vizibilitatea open-source asupra progresului și ritmului contraofensivei va fi probabil limitată și va rămâne în urmă cu evenimentele. 

Consilierul administrației ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat la 23 iulie că forțele ucrainene au ocupat așezări nespecificate în regiunea Herson, dar a cerut civililor ucraineni să păstreze tăcerea cu privire la progresul contraofensivei până când autoritățile ucrainene vor emite declarații oficiale, notează ISW.

Reporterul publicației Foreign Policy, Jack Detsch, a raportat pe 22 iulie că un înalt oficial american al apărării a declarat sub protecția anonimatului că forțele ucrainene au recucerit „porțiuni nespecificate din satele ocupate de ruși” în Herson în ultima săptămână, indicând că forțele ucrainene au făcut unele progrese teritoriale de-a lungul liniilor de front.

Zona dintre linia frontului și orașul Herson este rurală și este compusă în principal din așezări mici care sunt mai puțin susceptibile de a raporta mișcări și angajamente de forță, permițând modificarea controlului terenului în această zonă fără să apară dovezi în rapoartele din sursă deschisă.

ISW mai precizează că autoritățile ruse nu au niciun stimulent să raporteze despre câștigurile teritoriale ucrainene. 

ISW a mai spus că forțele ruse au efectuat operațiuni limitate de recunoaștere la est de Bakhmut și au continuat atacurile terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk și la sud de Bakhmut.

Kremlinul a continuat să formeze batalioane regionale de voluntari și probabil intenționează să aibă 16 astfel de batalioane formate până la sfârșitul lunii iulie, se mai arată în raportul ISW.

Analiștii americani mai remarcă faptul că autoritățile de ocupație ruse continuă să se pregătească pentru referendumuri privind anexarea zonelor ocupate la Federația Rusă și iau măsuri pentru a izola zonele ocupate de spațiul informațional non-rus.

Trupele rusești livrează muniție în regiunea Herson în camioane pe care scrie ajutor umanitar

ACTUALIZARE 07.18 Peste 20 de camioane cu muniție și alte arme grele s-au deplasat în Herson sub pretextul mărfurilor civile, transmite publicația Ukrainska Pravda.

„Inamicul livrează muniție pe teritoriul Ucrainei sub pretextul mărfurilor civile. După o serie de lovituri ale Forțelor Armate ale Ucrainei asupra depozitelor de muniții ale rușilor situate în zonele ocupate temporar din regiunea Herson, Forțele Armate ale Federației Ruse au etichetat mărfurile militare drept ajutor umanitar”, conform direcției de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Camioanele ar fi încărcate cu obuze și sisteme de rachete de lansare multiplă (MLRS). 

Potrivit Direcției de Informații din Ucraina, noi depozite de muniții sunt înființate în clădiri civile, precum instituțiile culturale și de învățământ. Invadatorii introduc, de asemenea, restricții suplimentare pentru unitățile staționate în Herson.

Printre cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

  • Cetățenii din Enerhodar, îndemnați să dezvăluie unde sunt soldați ruși și cine colaborează cu ei.
  • Fostul secretar-adjunct al Consiliului de Securitate al Ucrainei, suspectat de înaltă trădare.
  • 170 de persoane din Zaporojie, prizoniere ale rușilor.
  • Doi cetățeni americani au murit în Donbas.
  • Antony Blinken condamnă atacul din Odesa, acuzând Rusia.
  • Josep Borrell: Atacul de la Odesa demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale.
  • Ministrul turc al apărării: Moscova neagă orice implicare în atacul asupra portului Odesa.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polii de putere din toată lumea se pregătesc de impact. Ce planuri au Europa, China și statele din Orientul Mijlociu pentru Trump 2.0

Zaharova vine cu noi acuzații nefondate la adresa Chișinăului. Ce a declarat acum purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete și sute de drone, în dimineața de Crăciun. Zelenski: Ce poate fi mai inuman?

Partenerii noștri