Live

Israelul și Hezbollah spun că nu vor război - dar sunt pregătite pentru el (analiză BBC)

Data publicării:
Un avion de vânătoare al forțelor aeriene israeliene trage rachete de semnalizare în timp ce zboară pentru a intercepta o aeronavă ostilă lansată din Liban deasupra zonei de frontieră cu sudul Libanului la 25 august 2024. Armata israeliană a anunțat la începutul zilei de 25 august 2024 că efectuează atacuri preventive în Liban după ce a detectat pregătiri pentru atacuri „la scară largă” din partea grupului militant Foto: Profimedia

Schimbul de lovituri din această dimineață dintre Israel și Hezbollah pare a fi o escaladare semnificativă. Armata israeliană afirmă că aproximativ 100 de avioane de vânătoare au efectuat duminică dimineață ceea ce au descris ca fiind lovituri preventive asupra țintelor Hezbollah din sudul Libanului. Hezbollah a lansat ulterior rachete și proiectile în nordul Israelului.

Dacă cifra de 100 este corectă, ar fi cel mai mare atac israelian asupra Libanului de la războiul la scară largă dintre Israel și Hezbollah din 2006, scrie BBC.

Atacurile Israelului au avut loc în jurul orei locale 04:30 (01:30 GMT) și au declarat că Hezbollah plănuia un atac de amploare o jumătate de oră mai târziu, la ora locală 05:00.

Potrivit New York Times, care citează un oficial anonim al serviciilor de informații israeliene, aceasta includea atacuri cu rachete asupra Tel Aviv, cel mai mare oraș al țării, în centrul Israelului.

În cele din urmă, Hezbollah a declarat că a lansat peste 300 de rachete și rachete care au vizat instalații militare din nordul Israelului, unde au răsunat sirenele de raid aerian.

În întreaga regiune, teama este că această ultimă escaladare ar putea duce din nou la un război total.

Prima ripostă semnificativă. Ce urmează

Într-o declarație, Hezbollah a afirmat că aceasta a fost prima fază a răspunsului său la asasinarea de către Israel a unui comandant de rang înalt, Fouad Shukr, într-un atac la Beirut, la 30 iulie.

Se crede în general că Israelul se află în spatele asasinării liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, într-o lovitură în capitala iraniană Teheran în ziua următoare.

De atunci, regiunea așteaptă un răspuns din partea Hezbollah și a Iranului.

Din partea Iranului, acesta încă nu a venit.

Dar aceasta pare să fie prima ripostă semnificativă a Hezbollah.

De săptămâni întregi, diplomații încearcă să evite escaladarea crizei din Gaza într-un conflict regional mai amplu.

Statele Unite au avertizat că eșecul actual de a ajunge la un acord privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor între Israel și Hamas ar putea duce la eșecul acestor eforturi diplomatice.

Însă, în ciuda presiunilor intense din partea SUA, discuțiile pentru stabilirea unui acord de încetare a focului pentru Gaza, după mai mult de 10 luni de război, nu au dus la niciun rezultat.

Armata israeliană susține că este pregătită să ducă un război pe două fronturi: în Gaza și la granița sa de nord cu Libanul.

Dar Hezbollah este o forță mult mai formidabilă decât Hamas.

Se estimează că are aproximativ 150 000 de rachete, unele capabile să atingă ținte din Israel.

Luptătorii săi, dintre care unii au luptat în războiul din Siria, sunt bine instruiți și mai bine echipați decât cei ai Hamas.

La aproape un an de la conflictul din Gaza, unii se întreabă dacă Israelul este dispus să pornească un nou război.

Sute de mii de rezerviști din armata israeliană au fost chemați să lupte în Gaza, adesea efectuând mai multe misiuni.

Dar mulți israelieni, în special cei din nord, spun că problema Hezbollah trebuie să fie rezolvată.

Zeci de mii de oameni care locuiesc acolo au fost evacuați din casele lor de la începutul războiului din Gaza. Mulți și-au pierdut afacerile.

De asemenea, în sudul Libanului, zeci de mii de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele de teama loviturilor israeliene.

Liderii israelieni și Hezbollah spun că nu doresc un nou război de amploare. Dar ambele părți spun că sunt pregătite pentru el.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

UE instruiește încă 15.000 de soldați ucraineni. La cât se ridică ajutorul pentru Kiev

Cum justifică Moscova decretul lui Putin prin care își mărește armata cu 180.000 de soldați

Partenerii noștri