Live

Video&Foto Israelul comemorează masacrul Hamas din 7 octombrie cu ceremonii în toată țara. Luptele nu se opresc

Data actualizării: Data publicării:
Israelul comemorează masacrul din 7 octombrie. Foto: Profimedia

Astăzi se împlinește un an de la masacrul din 7 octombrie 2023 comis de Hamas în Israel, care a dus la declanșarea războiului din Fâșia Gaza. Aproape 1.200 de oameni au murit în Israel de atunci, iar o sută de israelieni sunt în continuare răpiți de teroriști. Moartea unuia dintre ostatici a fost anunțată chiar astăzi.

La Re'im, unde a avut loc masacrul de la festivalul de muzică Nova şi unde peste 370 de oameni au fost ucişi, o mulţime venită să se reculeagă a dat startul ceremoniilor, cu un minut de tăcere exact la ora 06:29 (03:29 GMT), momentul când a început atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene asupra Israelului.

Cu puţin timp înainte, sunetele hipnotice ale ultimei muzici auzite în acest loc un an înainte au răsunat timp de câteva minute în faţa unei mulţimi îndoliate, mulţi în lacrimi, unii arborând pe hainele lor chipurile apropiatului lor ucis.

În timp ce muzica este întreruptă brutal, cum s-a întâmplat în ziua atacului, un strigăt de ajutor a spart liniştea.

Preşedintele israelian Isaac Herzog, prezent la Re'im, s-a întâlnit cu familii ale victimelor şi urma să rostească un discurs.

Kaddishul, rugăciunea pentru morţi, a fost citit de mai mulţi taţi care şi-au pierdut fiii la festivalul Nova.

În timp ce apropiaţi ai persoanelor ucise aprindeau lumânări, ecoul unor tiruri de artilerie şi al unui elicopter în zbor se făceau auzite dinspre Fâşia Gaza, foarte aproape.

Ceremonia de la Re'im este prima dintr-o serie de evenimente memoriale ce urmează să aibă loc de-a lungul întregii zile de luni, în timp ce ţara este în continuare în război în Gaza şi de curând de asemenea în Liban, unde armata israeliană a lansat în urmă cu o săptămână o ofensivă terestră împotriva mişcării islamiste Hezbollah.

Pe 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas infiltrate dinspre Gaza au pătruns în sudul Israelului, utilizând explozivi şi buldozere pentru a trece de bariera ce înconjoară teritoriul palestinian, ucigând orbeşte oameni în kibbutzuri, în baze militare şi la locul unde se desfăşura festivalul Nova.

În orele ce au urmat, armata israeliană a lansat o puternică ofensivă împotriva teritoriului palestinian, având ca obiectiv distrugerea Hamas, la putere din 2007.

Atacul Hamas, care a luat Israelul total prin surprindere într-o zi de sărbătoare religioasă evreiască, a făcut 1.205 de morţi, majoritatea civili, potrivit unei numărători a AFP bazată pe cifre oficiale israeliene, inclusiv ostaticii morţi în captivitate.

Represaliile militare asupra Fâşiei Gaza au făcut cel puţin 41.825 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas.

Bombardamente puternice în Liban

Pe de altă parte, noi raiduri israeliene au fost lansate în capitala Libanului. Bombardamente puternice au zguduit noaptea trecută suburbiile din sudul Beirutului. Exploziile secundare par să indice că ar fi lovit un depozit de armament.

Aseară, gruparea libaneză a lansat o salvă de rachete către Israel. A fost lovit al treilea oraș ca mărime al Israelului, Haifa. Hezbollah susține că a vizat o bază militară, dar proiectile au căzut și în oraș. Mai mulți oameni au fost răniți. De asemenea, sunt și pagube - apartamente și mașini avariate.

Ieri, o femeie a fost ucisă și alte 10 au fost rănite într-un atac armat în orașul Beer Șeva.

Între timp, Hamas a revendicat în această dimineață noi tiruri de rachete în sudul Israelului.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, ramura armată a Hamas, au revendicat tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza asupra sudului Israelului, la scurt timp după începutul ceremoniei de la Re'im.

„Am vizat (un kibbutz şi o bază militară, dar şi un grup de soldaţi israelieni lângă frontiera cu Egiptul) cu un anumit număr de rachete”, au anunţat Brigăzile al-Qassam într-un comunicat, după ce armata israeliană a anunţat că a interceptat trei proiectile dinspre Fâşia Gaza şi un al patrulea „a căzut peste o zonă nelocuită”.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hamas și Hezbollah au atacat Israelul, la un an de la masacrul din 7 octombrie. Cel puțin 10 persoane au fost rănite

Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza, la un an de la atacul terorist comis de Hamas

Moartea unui ostatic israelian, anunţată chiar în ziua în care se împlineşte un an de la răpire. Idan Shtivi făcea poze la festival

„Părea sfârșitul lumii”. Israel marcheză azi un an de la atacul Hamas, ziua în care „milioane de vieți s-au schimbat””

Partenerii noștri