Live

ISIS, Rusia și China îi cer lui Musk să le dea înapoi dreptul la propagandă pe Twitter

Data publicării:
Unii se tem că Twitter, sub conducerea lui Musk, s-ar putea transforma într-o platformă toxică pentru dezbaterile politice și un loc pentru incitare la acte extremiste și de infiltrare străină în democrațiilor occidentale. Colaj foto: Profimedia Images

Elon Musk are câțiva noi superfani: Rusia, China și chiar și ISIS. De când cel mai bogat om din lume a cumpărat Twitter pe suma de 44 de miliarde de dolari, mai mulți oficiali, jurnaliști și, chiar, jihadiști de la ISIS i-au cerut fondatorului Tesla și SpaceX să elimine restricțiile care îi țin departe de platforma socială, scrie Politico.

Până acum, rugămințile lor nu au avut niciun efect. Cererile repetate, venite inclusiv din partea unor oficiali de rang înalt, precum purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, fac parte din eforturile acestor personaje de a profita de pe urma achiziționării Twitter de către Musk pentru a folosi din nou platforma în campaniile lor de propagandă.

Grupurile extremiste de dreapta din Occident au interpretat preluarea conducerii Twitter de către Musk ca pe un semn că de acum încolo vor putea din nou să posteze online conținut plin de ură și, posibil, ilegal fără să întâmpine prea multă rezistență.

Acum, conturile de Twitter susținute de Moscova și Beijing au adoptat aceeași poziție și cer platformei să le permită din nou accesul, înlăturând etichetele care precizează faptul că au legături cu statul rus, respectiv cel chinez și permițându-le să posteze ce vor, inclusiv pe teme „fierbinți”, precum războiul din Ucraina.

„Ei fac asta acum ca să se alăture taberei comunității de dreapta care pune presiune pe Musk”, a spus Felix Kartte, un consilier de top de la Reset, un grup de lobby care militează pentru tehnologie responsabilă. „Fac presiuni pentru că toți ceilalți fac presiune pe Musk, de asemenea.”

Cum va arăta Twitter sub conducerea lui Musk

Unii se tem că Twitter, sub conducerea lui Musk, s-ar putea transforma într-o platformă toxică pentru dezbaterile politice și un loc pentru incitare la acte extremiste și de infiltrare străină în democrațiile occidentale.

De când Twitter a fost cumpărat de Musk, jumătate din angajații companiei au fost dați afară, printre ei numărându-se o parte dintre cei care se ocupau de politica și moderarea conținutului care apare pe platformă.

După ce trupele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancțiuni prin care interzicea conținutul publicat de posturi media precum RT și Sputnik, o acțiune care a obligat Twitter să impună propriile sale restricții ce s-au extins dincolo de granițele europene.

Acum, personaje imoprtante de la RT și oficiali ai Kremlinului îi cer lui Musk să elimine aceste restricții. „Elon, dacă tot ești pentru libertatea de exprimare, ce-ar fi să elimini interdicția împotriva conturilor RT și Sputnik și interdicția mascată împotriva mea, de asemenea?” a scris editorul-șef al RT.

Conturile de Twitter din China s-au alăturat și ele inițiativei. Beijingul a blocat Twitter pentru publicul său intern, dar oficialii țării și media de stat au folosit în mod repetat platforma ca să răspândească propagandă și să atace alți utilizatori care critică Partidul Comunist Chinez.

De când Musk a preluat Twitter, oficialii chinezi și jurnaliștii finanțați de stat i-au cerut să respecte idealurile pe care spune că le susține. El trebuie „să înlăture toate aceaste politici McCarthy-iste discriminatorii” aplicate împotriva conturilor chineze, potrivit lui Chen Weihua, șeful biroului european al ziarului de stat China Daily.

Conturi afiliate cu ISIS organizează conferințe virtuale pe Twitter

Și nu doar guvernele autoritare au apelat la principiile lui Musk. Suporteri ai ISIS, cunoscut și sub numele de Stat Islamic, fac și ei presiuni ca să fie primiți pe Twitter.

Cu toate că în ultimii șapte ani Twitter nu a mai permis publicarea de conținut violent precum clipurile de propagandă ale jihadiștilor de la ISIS care decapitau prizonieri, numărul de conturi de Twitter afiliate cu ISIS a crescut considerabil față premergătoare achiziției din 27 octombrie.

În ultima săptămâna, utilizatorii de Twitter care au legături cu ISIS au susținut conversații pe platformă, printre care una intitulată „Califatul Islamic rămâne și se extinde”.

Cu toate că Twitter a promis că politicile sale de siguranță și integritate rămân în vigoare în ciuda schimbării conducerii și a concedierilor în masă, dar nu toată lumea este convinsă.

„Odată cu schimbarea gărzii, conturile Statului Islamic par să fi devenit și mai curajoase”, potrivit lui Moustafa Ayad, directorul executiv pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia al Institutului pentru Dialog Strategic, un think-tank care monitorizează actele de extremism în mediul online.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri