Live

Iranul a livrat arme în secret trupelor ruse pentru a evita sancțiunile. „Rusia are nevoie de rachete”

Data actualizării: Data publicării:
Livrările de rachete și alte arme din Irak și Iran pentru Rusia vin într-o perioadă în care armata rusă întâmpină mari dificultăți în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Rusia a primit muniție și echipament militar din Irak și Iran cu ajutorul rețelelor de contrabandă ale Teheranului pentru a-și aproviziona armata care poartă un război în Ucraina, potrivit unor membri ai milițiilor irakiene finanțate de Iran și a serviciilor de informații care operează în regiune, raportează The Guardian.

Rachete antitanc și aruncătoare de grenade, cât și lansatoare de rachete de producție braziliană, au fost trimise spre Rusia din Irak. Această informație a ieșit la iveală într-o perioadă în care armata Rusiei întâmpină mari dificultăți în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina pe 24 februarie.

În plus, Iranul ar fi livrat Rusiei un sistem de rachete Bavar 373, similar cu S-300 al Rusiei, și chiar ar fi returnat un sistem pe care îl cumpărase de la ruși, potrivit unei surse care a ajutat la organizarea transportului.

Folosirea rețelei de contrabandă cu arme reprezintă o schimbare dramatică în evoluția strategiei rusești, în timp ce Moscova este forțată să se bazeze pe ajutorul aliatului său din războiul pe care l-a dus în Siria, în special după ce Occidentul a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei.

Armele milițiilor șiite, unele primite de la SUA, ar putea fi folosite de Rusia în războiul din Ucraina 

Trupele americane și cele ale statelor din Vest au activat în Irak încă din 2003, când Saddam Hussein a fost înlăturat de la putere. Între timp, SUA au instruit și au aprovizionat armata irakiană și forțele speciale care apără guvernul de la Bagdad împotriva insurgenților.

După douăzeci de ani de război, Irakul este plin de arme. O mare parte din ele au ajuns în mâinile milițiilor șiite care se opun prezenței americanilor în țară, dar care au fost incorporate în armata irakiană în 2016 când Irakul purta lupte crâncene împotriva Statului Islamic.

„Nu ne pasă unde merg aceste arme pentru că nu avem nevoie de ele în acest moment”, a spus un membru al miliției șiite. „Orice este anti-SUA ne face fericiți”. Foto: Profimedia Images

Militanții proiranieni sunt recunoscuți pentru eficiența cu care au dezmembrat „califatul” jihadiștilor de la ISIS și pentru metodele brutale cu care îi tratează pe civilii șuniți, iar, între timp, au devenit actori importanți din sistemul de securitate al Irakului.

Mai multe aruncătoare de grenade și rachete antitanc din arsenalul celei mai puternice alianțe de militanți șiiți, Hashd al-Shaabi, au fost transferate către Iran prin punctul de trecere a graniței Salamja în 26 martie, acolo unde au fost recepționate de militarii iranieni și transportate pe mare spre Rusia, potrivit unui comandant ai militanților care controlează punctul de trecere a frontierei dintre Iran și Irak.

Militanți din Irak: „Nu ne pasă unde merg aceste arme. Orice este anti-SUA ne face fericiți”

„Nu ne pasă unde merg aceste arme pentru că nu avem nevoie de ele în acest moment”, a spus un membru al miliției șiite. „Orice este anti-SUA ne face fericiți”.

Trei vase de transport, două rusești și unul iranian, au traversat Marea Caspică din portul Bandar Anzali spre Astrahan, un oraș rusesc din delta râului Volga, în perioada 26 martie – 1 aprilie.

„Ceea ce rușii au nevoie acum în Ucraina sunt rachetele. Acestea necesită multă pricepere pentru a fi transportate pentru că sunt fragile și pot exploda, dar dacă ești comis să o faci, este posibil”, a explicat Yoruk Ișik, expert în domeniul maritim din Istanbul. „De asemenea, nu este genul de activitate care ar putea fi semnalată prin imagini de satelit pentru că pot fi transportate în cutii mari și containere obișnuite”.

Potrivit unui analist de la Carnegie Middle East Center, „genul acesta de arme sofisticate ar face o mare diferență în Ucraina”, iar „Hashd al-Shaabi controlează o mare parte din granița cu Iranul, ceea ce ar face operațiunea mult mai ușoară”.

„Iranul vrea să se asigure că Rusia nu pierde teren în acest conflict”

„Țări precum China trebuie să fie foarte atente în legătură cu transferul de arme spre Rusia, având în vedere sancțiunile. Iranul, care face parte din această axă, vrea să se asigure că Rusia nu pierde teren în acest conflict.”

„Dacă regimul Putin este destabilizat, asta ar avea consecințe imense pentru Iran, în special în Siria, acolo unde Damascul este dependent de sprijinul forțelor aeriene ruse, iar Rusia se coordonează pentru a evita un conflict direct între ei și Israel.”

„Iranul vrea să se asigure că Rusia nu pierde teren în acest conflict.” Foto: Profimedia Images

Producătorii ruși au fost afectați puternic de noile restricții, ucrainenii spunând chiar că principala uzină de vehicule militare și o fabrică de tractoare din Rusia au rămas fără piese pentru a construi și repara tancuri.

Ultimele estimări occidentale arată că din cele 125 de batalioane de care dispuneau forțele armate cu care Rusia a invadat Ucraina, 29 au fost distruse în cele șase săptămâni ale „operațiunii militare speciale”.

Ucraina a acuzat Georgia că ar fi facilitat transportul de arme spre Rusia în ciuda sancțiunilor

Săptămâna trecută, serviciile de informații din Ucraina au acuzat Georgia că ar fi ajutat Rusia să primească material militar supus sancțiunilor. Potrivit ucrainenilor, serviciile din Georgia au primit instrucțiuni de la liderii georgieni să nu blocheze transportul cu arme de contrabandă care provin din „estul Asiei” și care a fost aranjat pentru a ocoli sancțiunile occidentale.

Autoritățile din Georgia au spus că acuzațiile ucrainenilor sunt neîntemeiate. Relațiile dintre cele două națiuni post-sovietice s-au deteriorat considerabil de când a izbucnit conflictul din cauza refuzului guvernului de la Tbilisi de a impune sancțiuni economice împotriva Moscovei.

Oficialii americani au spus că Rusia a cerut Chinei să îi livreze arme și să sprijine desfășurarea operațiunilor din Ucraina.

Serbia, un alt aliat al Rusiei, a primit un sistem de apărare antiaeriană de la China într-o operațiune secretă din weekendul trecut, potrivit AP. Occidentul se teme de militarizarea zonei balcanice într-o perioadă în care războiul din Ucriana amenință pacea fragilă din regiunea Europei de Est.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Care este orizontul lui Putin pentru sfârșitul războiului. Ce spune şeful Centrului pentru combaterea dezinformării din Ucraina

Rusia susţine că a interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina și amenință cu represalii: „Vor fi riposte”

Protest la Bratislava împotriva premierului Slovaciei. Susţinătorii Ucrainei au strigat „Fico, mută-te la Moscova”

Partenerii noștri