Live

Încălzirea globală schimbă curenții oceanici din Atlantic. Lumea se va confrunta cu schimbări drastice ale vremii

Data publicării:
Imagine sugestivă cu gheață polară topindu-se Groenlanda, teritoriu insular în nordul Oceanului Atlantic. Sursă foto: Profimedia Images

Emisiile de gaze cu efect de seră care sunt propagate în aer și încălzesc atmosfera riscă să destabilizeze sistemul actual al curenților oceanici. Sistemul actual al curenților Oceanului Atlantic, care reprezintă un motor al climatului din emisfera nordică, ar putea fi slăbit într-o asemenea măsură încât să conducă în curând la mari schimbări ale vremii în lume, potrivit unui studiu citat de NBC News

Circulația Meridiană de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) este componenta integrată zonal a curenților de suprafață și adâncimi care transportă apă caldă de la tropice spre nord în Atlanticul de Nord.

Pe măsură ce atmosfera se încălzește din cauza emisiilor crescute de gaze cu efect de seră, fundul oceanului începe să înmagazineze tot mai multă căldură. În aceste condiții, o eventuală destabilizare profundă a sistemului curenților oceanului ar putea avea consecințe grave pentru sistemele meteorologice mondiale.

Modelele climatice au arătat că AMOC a ajuns la cel mai slab nivel din ultimii 1.000 de ani. Cu toate acestea, studiul nu a putut preciza dacă slăbirea se datorează unei modificări a circulației curenților sau este legată de pierderea stabilității fluxului.

Citește și: Criza încălzirii globale: Semnele vitale ale Planetei au ajuns deja într-un punct fără întoarcere

Pierderea nivelului de stabilitate al curenților oceanici 

„Pierderea stabilității dinamice ar implica faptul că AMOC și-a atins pragul critic, dincolo de care ar putea avea loc o tranziție substanțială și, în practică, probabil ireversibilă către modul slab de funcționare”, a declarat Niklas Boers, unul dintre autorii studiului. 

magine grafică simplificată cu sistemul AMOC. Sursă foto: Profimedia Images

Prin analizarea modelelor de temperatură și salinitate a suprafeței mării din Oceanul Atlantic, studiul publicat prima dată în jurnalul academic Nature Climate Change a evidențiat că slăbirea circulației curenților din secolul trecut are cel mai probabil legătură cu o pierdere a stabilității sistemului.

Citește și: „Cod roșu pentru umanitate”. Raport ONU: Omenirea va trece prin evenimente meteo extreme fără precedent

Constatările susțin evaluarea conform căreia declinul AMOC nu reprezintă doar o fluctuație sau un răspuns direct la temperaturile în creștere, ci înseamnă probabil și apropierea unui prag critic dincolo de care sistemul de circulație al curenților oceanici s-ar putea să nu mai funcționeze sau să funcționeze într-un mod care va conduce la fenomene meteo extreme”, a mai declarat Niklas Boers, care este și cercetător în cadrul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania.

Dacă AMOC nu ar mai funcționa corespunzător, emisfera nordică ar începe să se răcească într-un ritm alert și intens, nivelul mării în Atlantic ar crește, cantitatea globală de de precipitații ar începe să scadă în Europa și America de Nord, iar musonii și-ar putea schimba cursul, conform serviciului de meteorologie din Marea Britanie. 

Alte modele climatice, mult mai optimiste, au prevăzut că este puțin probabil ca AMOC să își slăbească ritum înainte de 2100, însă acest lucru se va întâmpla în secolul următor. 

Citește și: 
Știința trebuie să-și îmbunătățească predicțiile climatice. Incendiile din America și inundațiile din Europa nu au putut fi anticipate

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total discursul

Partenerii noștri