Live

Înaintea discuțiilor de la Geneva, SUA și UE avertizează din nou Rusia că agresarea Ucrainei „va avea un cost sever”

Data publicării:
Josep Borrell și Antony Blinken în 2021. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia images

Antony Blinken și Josep Borrell au discutat telefonic despre tensiunile din Ucraina și despre amenințările Rusiei, reiterând că „orice agresiune suplimentară” la adresa Ucrainei din partea Rusiei „va avea consecințe uriașe și un cost sever”. Avertismentul celor două părți vine cu o zi înainte de discuțiile programate între americani și ruși, cu privire la acest subiect, la Geneva.

În cadrul discuţiei, Borrell i-a prezentat lui Blinken propria evaluare a situaţiei după vizita recentă pe care a efectuat-o în Ucraina, a informat într-un comunicat Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Ambii oficiali au avertizat că „orice agresiune militară suplimentară împotriva Ucrainei va avea consecinţe uriaşe şi un cost sever”, potrivit comunicatului SEAE transmis sâmbătă noapte.

Cei doi înalţi responsabili „au reafirmat sprijinul UE şi SUA faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au subliniat necesitatea unei detensionări din partea Rusiei şi a aplicării în totalitate a acordurilor de la Minsk”, se mai menţionează în comunicat.

Borrell şi Blinken au discutat şi despre angajamentele bilaterale şi multilaterale după propunerile prezentate de Rusia cu privire la garanţiile de securitate în Europa.

Şefii celor două diplomaţii au insistat asupra „îndelungatului parteneriat” între UE şi SUA şi asupra angajamentelor pentru securitatea transatlantică şi pentru a face faţă provocărilor comune de securitate. Borrell şi Blinken au căzut de acord că „orice discuţie despre securitate va avea loc în coordonare şi cu participarea UE”. În fine, cei doi „au căzut de acord să menţină un contact strâns în aceste domenii prioritare”.

Desfăşurarea a mii de militari ruşi a alimentat temerile privind o intervenţie militară directă a Rusiei în ţara vecină Ucraina, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a sprijinit mişcările separatiste proruse din regiunea ucraineană Donbas.

La rândul ei, Rusia se teme că SUA şi aliaţii lor din NATO doresc o nouă extindere către est şi cere Washingtonului şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii conform cărora nu intenţionează să înarmeze Kievul sau să ameninţe frontierele Rusiei.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA anunță că îl recunosc pe Edmundo Gonzalez drept președinte ales al Venezuelei. Reacția autorităților de la Caracas

Volodimir Zelenski denunță lipsa de reacție a liderilor G20 față de revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei. Ce a spus Josep Borrell

Blinken avertizează că implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina va avea „un răspuns ferm”

Blinken, întâlniri cu șeful NATO, oficiali ai UE. El vrea să accelereze ajutorul pentru Ucraina până la venirea lui Trump la Casa Albă

Partenerii noștri