În Danemarca nu a mai plouat de două săptămâni. E prima dată în ultimii 17 ani când se întâmplă asta
Danemarca, o ţară ploioasă, nu a mai înregistrat precipitaţii de peste două săptămâni, un fenomen ce nu a mai fost întâlnit în ultimii 17 ani, potrivit agenţiei naţionale daneze de meteorologie, care sugerează un efect vizibil al schimbărilor climatice.
O mare parte a Scandinaviei s-a confruntat cu un sfârşit de primăvară uscat, care a crescut riscurile de declanşare a unor incendii de pădure, inclusiv în Suedia.
În Danemarca, mai 2023 a fost deja cea mai secetoasă lună mai din ultimii 15 ani, iar zilele următoare se anunţă şi ele tot fără ploaie, potrivit autorităţilor daneze, citat de AFP și Agerpres.
"Dacă nu înregistrăm precipitaţii astăzi, vom avea 15 zile consecutive fără precipitaţii. Este cea mai lungă perioadă fără precipitaţii înregistrată vreodată după data de 1 ianuarie 2006", a anunţat Institutul naţional de meteorologie din Danemarca (DMI) într-un comunicat.
Situată în zona temperată din nordul Europei, această ţară scandinavă are rareori parte de perioade lungi lipsite de precipitaţii.
Potrivit DMI, "se pare că prelungirea perioadelor fără precipitaţii este asociată cu schimbările climatice, dar acesta este un domeniu în care cercetările vor continua".
Marţi, agenţia de gestionare a riscurilor Beredskabstyrelsen a anunţat că mai 2023 a fost cea mai uscată lună mai înregistrată de Danemarca în ultimii 15 ani.
Riscul incendiilor de pădure crește
Potrivit autorităţilor daneze, precipitaţiile ar trebui să fie slabe, chiar inexistente, în săptămânile viitoare, ducând la un risc sporit de incendii de pădure.
"În ultimele săptămâni, serviciile municipale de urgenţă au intervenit pentru a stinge un număr mult mai mare de incendii decât în anii precedenţi", a dezvăluit agenţia de gestionare a riscurilor.
În 2007 şi 2008, 14 zile consecutive fără precipitaţii au fost recenzate în Danemarca. În 1992, doar un mililitru de ploaie a fost înregistrat în luna iunie.
În Suedia, unde în luna mai 2023 a plouat de patru ori mai puţin decât media sezonieră, riscul de incendii este considerat "ridicat" sau "foarte ridicat" în majoritatea zonelor din sudul şi centrul ţării.
Nu există nicio şansă de ploaie în următoarele 10 zile, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie (SMHI), care compară condiţiile din 2023 cu cele din 2018, ce au fost marcate de un număr neobişnuit de mare de incendii de vegetaţie.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News