Live

Împușcați în timp ce se înecau sau executați în deșert: Le-au spus să fugă, apoi i-au mitraliat. Ororile ultimului masacru din Darfur

Data actualizării: Data publicării:
Masacrul din 15 iunie 2023 comis de Forțele de Sprijin Rapid a fost descris ca fiind unul dintre cele mai oribile incidente din istoria regiunii Darfur. Captură foto: Twitter

Sute de familii s-au adunat pe 15 iunie în El Geneina, capitala statului federal Darfurul de Vest din Sudan, în încercarea de a scăpa de dezastrul lăsat în urmă de milițiile arabe care au atacat orașul și l-au executat pe guvernatorul regiunii, relatează CNN. Singura șansă de supraviețuire pentru civili era să fugă din oraș, dar ceea ce a urmat a fost un masacru înfiorător, potrivit martorilor – unul dintre cele mai violente incidente din istoria marcată de genocid a acestei regiuni.

Puternica facțiune paramilitară, Forțele de Sprijin Rapid (RSF), și milițiile aliate i-au vânat pe locuitorii non-arabi din mai multe zone din oraș și din împrejurimile deșertice, provocând sute de victime în rândul celor care încercau să fugă din calea luptătorilor.

CNN a analizat videoclipuri, fotografii și imagini din satelit și a vorbit cu 11 martori și supraviețuitori ai evenimentelor violente din El Geneina, inclusiv asistenți umanitari care au recuperat cadavrele și un chirurg care i-a tratat pe răniți, pentru a reconstitui ororile comise pe data de 15 iunie 2023.

În timp ce crimele continuă să fie comise fără oprire în Sudan, iar actele de violență par să se intensifice din nou, investigația atrocităților petrecute în El Geneina într-o singură zi oferă o imagine a amplorii abuzurilor rămase în mare parte ascunse de ochii publicului.

Localnicii au pornit în grup dis-de-dimineață din sudul orașului El Geneina cu gândul să ajungă la sediul militar al armatei sudaneze din apropiere, acolo unde sperau că vor fi în siguranță. Planul lor a fost imediat dat peste cap de atacurile RSF – unele dintre victime au fost executate sumar în stradă, alții au murit în timp ce încercau să scape de atacatori traversând înot un râu în timp ce paramilitarii trăgeau asupra lor.

El Geneina se află în vestul Sudanului aproape de granița cu Ciadul în regiunea Darfur. Foto: Profimedia Images

Mulți dintre cei care au reușit să scape au fost prinși în ambuscadă în apropiere de granița cu Ciad, acolo unde au fost așezați pe nisip, li s-a ordonat să fugă și, apoi, au fost mitraliați cu toții.

„Peste 1.000 de persoane au fost ucise pe 15 iunie. Eu strângeam cadavrele în ziua aceea. Am strâns un număr uriaș”, a spus unul dintre asistenții umanitari care a cerut să rămână anonim din motive de siguranță. El a spus că cei uciși au fost îngropați în cinci gropi comune diferite din interiorul și din jurul orașului.

„15, 16 și 17 iunie au fost cele mai sângeroase zile în Geneina”, a spus acesta. „15 iunie a fost cea mai rea dintre toate [zilele]”.

Un băiat de opt ani a fost împușcat în cap în timp ce încerca să fugă

De când a izbucnit conflictul dintre RSF și armata sudaneză, în aprilie, peste un milion de oameni au fugit în țările vecine, potrivit estimărilor Organizației Internaționale pentru Migrație.

Acum, Darfur a rămas complet izolat de restul lumii, iar singurele vești de acolo vin de la refugiații care au scăpat traversând granița cu Ciad. Dovezile strânse de CNN arată că, în secret, RSF și aliații lor conduc o campanie de omoruri și acte de violență sexuală la scară largă cum nu s-a mai văzut în această regiune de zeci de ani.

Un băiat de doar opt ani făcea parte din grupul de oameni care se îndrepta spre granița cu Ciadul pentru a scăpa de violențe.

„Când am ajuns la Shukri, ne-au capturat”, a spus Jamal Khamiss, un avocat pentru drepturile omului care făcea parte din același grup. „Ne-au spus să fugim. Le-au împușcat și omorât pe băiatul de opt ani. El încerca să fugă și l-au împușcat în cap. 15 iunie a fost una dintre cele mai groaznice zile din toată istoria Darfurului.”

Cei doi generali rivali din Sudan. Foto: Profimedia Images

Darfur a fost devastat de o campanie de epurare etnică ce durează de zeci de ani și care a atins apogeul la începutul anilor 2000, fiind condusă de Mohamed Hamdan Dagalo – cunoscut ca Hemedti. Pe atunci era liderul miliției Janjaweed; acum este comandantul RSF și pare să fi apelat din nou la tacticile de acum două decenii în încercarea de a prelua controlul asupra Sudanului din mâinile armatei.

Înainte de izbucnirea războiului din prezent, Hemedti era a doua cea mai puternică persoană din guvernul sudanez. El s-a aliat cu cel care îi este acum inamicul de moarte, liderul armatei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan, pentru a pune capăt unei mișcări democratice care a participat la înlăturarea de la putere a dictatorului Omar al-Bashir. Mai apoi, cei doi lideri au condus o lovitură de stat împotriva guvernului de tranziție recunoscut internațional.

Când rivalitatea dintre cei doi a reaprins conflictul, Darfur a devenit câmpul de luptă principal. Hemedti și-a intensificat eforturile de a câștiga controlul asupra regiunii, capturând mai multe treceri de frontieră de care avea nevoie pentru a se aproviziona cu arme livrate de actori străini precum grupul mercenarilor Wagner.

În același timp, Hemedti a lansat un atac brutal împotriva triburilor locale, care a făcut multe victime.

„Morții au devenit imposibil de numărat”

El Geneina este cel mai mare oraș sudanez care a căzut pradă trupelor RSF și precursorului său, miliția Janjaweed. Timp de mai multe săptămâni, localnicii înarmați au luptat împotriva RSF în timp ce aceștia asediau orașul.

Majoritatea celor care au reușit să scape cu viață din El Geneina s-a refugiat în orașul Adre din Ciad, aflat la 35 de kilometri depărtare.

15 iunie a fost ziua în care Adre a primit cel mai mare număr de migranți într-o singură zi, dar și cei mai mulți răniți (261) de când a izbucnit conflictul, potrivit organizației Medici Fără Frontiere (MSF), care se ocupă de spitalul din orașul de la graniță. Ziua următoare au sosit și mai mulți răniți: 387.

Rănile suferite de oamenii care au scăpat din iadul din El Geneina indicau faptul că victimele încercau să fugă cât mai departe atunci când au fost lovite de gloanțe: cele mai multe răni erau la nivelul spatelui, picioarelor și feselor. Multe dintre persoanele rănite erau femei și copii.

Hemedti are la dispoziție cea mai mare armată privată din Africa și deține mai multe mine de aur foarte valoroase. Foto: Profimedia Images

„Îmi amintesc primul deces pe care l-am înregistrat”, a povestit dr. Papi Maloba, singurul chirurg care lucra în Adre pe 15 iunie. „Era un copil de 2 ani care fusese împușcat de câteva ori în abdomen.”

Între 15 și 18 iunie, 112 femei au fost tratate la spitalul MSF – rănile proveneau de la gloanțe și în urma unor agresiuni fizice sau de altă natură. Jumătate dintre ele erau gravide.

Ultima dată când asistenții umanitari din Geneina au înregistrat numărul de decese, acesta ajunsese la 884. „Asta a fost în 9 iunie. După 9 iunie, a fost o altă poveste. Morții au devenit imposibil de numărat”, a povestit unul dintre asistenți.

La o zi după masacru, viața în El Geneina s-a oprit. Orașul a fost cucerit de RSF și milițiile aliate și rezistența civilă a populației non-arabe s-a risipit.

Străzile erau pline de cadavre. „Era un oraș fantomă”, și-a amintit un localnic care a reușit să filmeze scenele din oraș. „Nu mai era nimic în afară de cadavre și scene oribile.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sute de oameni au fost uciși la comanda unui lider de bandă din Haiti care credea că fiul lui a fost blestemat de practicanți de voodoo

Un bărbat care și-a abandonat soția în Africa în timpul unei vacanțe cu copiii a ajuns după gratii. Avea un plan bine pus la punct

Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza

Generalul sârb bosniac Radislav Krstić spune că a „ajutat și a instigat” la genocidul de la Srebrenița. De ce e privit cu scepticism

Partenerii noștri