Patru luni de violențe și foamete în Sudan. Peste 1 milion de oameni au fugit din țară din cauza războiului

Data actualizării: Data publicării:
oameni cu bagaje așteapta să treacă granița în Etiopia
Sudanezii strămutați așteaptă să treacă în Etiopia din orașul de graniță al Sudanului Gallabat, pe 3 august 2023. Războiul din Sudan între șeful armatei Abdel Fattah al-Burhan și fostul său adjunct, comandantul RSF Mohamed Hamdan Daglo, a ucis cel puțin 3.900 de oameni și a strămutat aproximativ 3,5 milioane. Sursa foto: Profimedia Images

ONU scoate la iveală efectul războiului asupra sistemelor alimentare și de sănătate din Sudan. Peste 1 milion de persoane au fugit în statele vecine, din cauză că oamenii rămân fără hrană și mor din cauza lipsei de asistență medicală după patru luni de violențe, conform Națiunilor Unite, informează The Guardian.

Luptele dintre armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) au devastat capitala Khartoum și au declanșat atacuri etnice în Darfur, amenințând să cufunde Sudanul într-un război civil prelungit și să destabilizeze regiunea.

„Se scurge timpul pentru ca fermierii să poată să planteze culturile care îi vor hrăni pe ei și pe vecinii lor. Proviziile medicale sunt rare. Situația scapă de sub control”, au declarat agențiile ONU într-o declarație comună.

Luptele din Sudan au început în aprilie

Războiul a făcut ca 1.017.449 de persoane să treacă din Sudan în țările învecinate, mulți care se luptă deja cu impactul conflictelor sau al crizelor economice, în timp ce cei strămutați în Sudan sunt estimați la 3.433.025, potrivit ultimelor cifre publicate de Organizația Internațională a ONU pentru Migrație (IOM).

Luptele din Sudan au izbucnit în aprilie din cauza tensiunilor legate de tranziția la o conducere civilă a statului, expunând cetățenii capitalei, și nu numai, la bătălii și atacuri zilnice.

Milioanele care au rămas în Khartoum și în orașele din regiunile Darfur și Kordofan s-au confruntat cu jafuri și cu întreruperi lungi de alimentare cu energie, comunicații și apă.

Sudanezii care fug caută refugiu în Ciad

„Rămășițele multora dintre cei uciși nu au fost colectate, identificate sau îngropate”, dar ONU estimează că peste 4.000 au fost uciși, a declarat Elizabeth Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, într-o conferință la Geneva.

Rapoartele despre agresiuni sexuale au crescut cu 50%, a declarat oficialul fondului ONU pentru populație, Laila Baker.

Părți mari din țară suferă de duminică de o întrerupere a energiei electrice, care a scos și rețelele mobile offline, potrivit unui comunicat al autorității naționale de electricitate.

În ceea ce unii analiști au văzut ca o potențială atenuare a poziției armatei față de conflict, șeful adjunct al consiliului suveran Malik Agar a spus că „la sfârșitul zilei, acest război se va încheia la o masă de negocieri”, invocând greutățile pe care le-au îndurat cetățenii.

Eforturile de negociere a păcii au stagnat

Agar a spus că circumstanțele au necesitat formarea unui guvern interimar care să ofere servicii și să reconstruiască.

Într-un discurs de luni, șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a acuzat RSF că urmărește „să ducă țara înapoi într-o epocă dinaintea statului modern” și „comite orice crimă care poate fi imaginată”.

RSF a acuzat armata că încearcă să preia întreaga putere sub conducerea loialiștilor lui Omar al-Bashir, liderul autocrat care a fost răsturnat în timpul unei revolte populare din 2019.

Eforturile conduse de Arabia Saudită și Statele Unite de a negocia o încetare a focului în conflictul actual au stagnat, iar agențiile umanitare s-au străduit să ofere ajutor din cauza insecurității, jafurilor și obstacolelor birocratice.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...