Video&Foto Imigranții se adună iar la granița dintre SUA și Mexic. "Nu mai pot sta aici. E prea multă violență"
Încurajaţi de vestea că Statele Unite şi Mexic vor redeschide luni punctele comune de trecere a frontierei terestre, sute de migranţi au sosit în oraşe de graniţă mexicane precum Tijuana, în speranţa că relaxarea restricţiilor legate de Covid-19 îi va ajuta să treacă și să ceară azil în SUA, transmite Reuters.
Numărul românilor care se întorc în țară e mai mare decât al celor care pleacă, pentru prima dată de când am aderat la UE
Ping-pong cu oameni, via Belarus
Imigranții, noua armă a lui Aleksandr Lukașenko
Câți refugiați poate să găzduiască România?
Polițist de frontieră: Psihic, suntem terminați
Coșmarul șoferilor de TIR
România, țară de tranzit pentru imigranți
Refugiații, un pericol? Câte cereri de azil a primit România
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
Începând de luni, graniţa de aproape 3.200 km va fi din nou deschisă călătoriilor neesenţiale, după o închidere de 20 de luni menită să limiteze răspândirea Covid-19.
Ambele ţări au reuşit să reducă numărul noilor infecţii. O altă încercare de a intra în Statele Unite ar putea creşte presiunea asupra Washingtonului pentru a înăspri controalele la graniţă, după o creştere a numărului de imigranţi în acest an din zonele cu probleme din America Centrală şi Caraibe, care a testat fermitatea preşedintelui Joe Biden.
"O să încerc. Vrem să trecem graniţa. Nu mai pot sta în Mexic. Aici este multă violenţă", a spus Andrea Morales, care trăieşte într-o tabără improvizată acum o lună, lângă punctul de trecere a frontierei El Chaparral din Tijuana.
"Acum patru zile, guvernul ne-a luat lumina şi ne-a închis ca pe nişte animale. Mi-am pus credinţa în Dumnezeu ca să pot trece granița şi să le pot oferi copiilor mei o viaţă mai bună", a spus Morales în timp ce îşi alăpta copilul în picioare, în mijlocul a zeci de corturi.
Susţinătorii migranţilor spun că mulţi oameni au fost induşi în eroare cu privire la ceea ce înseamnă redeschiderea frontierei pentru perspectivele lor de azil.
In pictures: Cars queue to cross the Mexico-US border at San Ysidro port in Tijuana as Washington lifts restrictions on travel from Mexico, Canada and other countries for foreigners vaccinated against #Covid19 pic.twitter.com/g8aaXHEC2S
— TRT World Now (@TRTWorldNow) November 8, 2021
"E multă dezinformare. Le-am explicat că redeschiderea frontierei este pentru oameni care au acte, viză de intrare nefiind o redeschidere pentru ca oamenii să treacă şi să ceară azil şi ajutor umanitar", a spus Jose Garcia, şeful adăpostului pentru migranţi Movimiento Juventud 2000 din Tijuana.
”Nu ne-au ascultat şi nu vor să aştepte”, a adăugat el, spunând că numărul migranţilor din adăpost a crescut cu o treime de când a fost anunţată redeschiderea, pe 15 octombrie.
Large Migrant Camp In Tijuana Fenced Off For Border Reopening https://t.co/PnFgFCVV0f
— FN92 (@FN92) November 1, 2021
Mulţi imigranţi din Tijuana au spus că fug de violenţa din state mexicane precum Michoacan şi Guerrero, și că au vrut să treacă granița luni pentru a cere azil. În 2020, 9.700 de mexicani au fugit astfel din cauza violențelor, o creștere cu mai mult de o treime față de 2019, potrivit Centrului de monitorizare a deplasărilor interne, cu sediul în Geneva.
Pandemia, împreună cu o creştere a cererilor de azil din SUA, au făcut ca mii de migranţi să petreacă luni de zile în Mexic aşteptând un răspuns la cererile lor sau măcar şansa de a le depune.
"Nu am plecat niciodată cu intenţia de a rămâne în Mexic. Este ca în Honduras. Cu siguranţă vom încerca să trecem dincolo", a spus Augusto Martinez, care a sosit la Tijuana în urmă cu trei săptămâni împreună cu soţia şi cei cinci copii.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News