Galerie Foto Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului din Islanda. Experții avertizează că fenomenul ar putea dura luni întregi
Ministrul de Externe din Islanda a declarat că erupția vulcanică ar putea dura luni de zile, adăugând că a fost „mult mai mare” decât cele observate în ultimii ani. De asemenea, experții avertizează că Reykjavik ar putea fi poluată cu gaxe toxice în următoarea perioadă, potrivit BBC și Sky News.
Un vulcan a erupt luni seara în Islanda, expulzând lavă şi fum pe o regiune extinsă, după săptămâni de activitate seismică intensă.
Ministrul islandez de Externe, Bjarni Benediktsson, a declarat că experții au avertizat că erupția ar putea dura luni de zile.
El a spus că erupția de luni a fost „mult mai mare” decât cele observate în ultimii ani, pe care le-a descris drept „erupții turistice frumoase”.
„La ce să ne așteptăm pentru viitor?... Ceea ce ne spun este că acest lucru ar putea continua săptămâni sau chiar chiar luni”, a spus Benediktsson.
El a spus că erupția a avut loc în „locul potrivit”, fără ca lava să se îndrepte spre orașul din apropiere, Grindavik, care a fost evacuat în noiembrie ca măsură de precauție.
Cu toate acestea, oamenii nu se vor putea întoarce acasă în curând, a spus el.
„Urmărim acest lucru îndeaproape și oamenii noștri de știință ne oferă informații actualizate în fiecare zi”, a spus el.
De asemenea, poluarea cu gaze toxice ar putea lovi capitala Islandei, în urma erupției, a declarat biroul meteorologic al țării.
Erupția, care a izbucnit în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, vine după săptămâni de cutremure intense.
Fumul ar putea ajunge la Reykjavik până marți seara sau miercuri dimineața.
Mii de persoane, evacuate din Grindavik
Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate luna trecută din Grindavik, un oraș amenințat de fluxul de lavă.
Islanda a fost pregătită pentru activitate vulcanică timp de săptămâni. De la sfârșitul lunii octombrie, regiunea din jurul Reykjavik se confruntă cu o creștere a activității seismice.
Erupția poate fi văzută din Reykjavik, care se află la aproximativ 42 km nord-est de Grindavik.
Un martor din capitală a declarat că cerul a fost „luminat în roșu” de la erupție, iar fumul a putut fi văzut țâșnind în aer.
În 2010, o erupție vulcanică a provocat un nor de cenușă care s-a ridicat câțiva kilometri în atmosferă, ceea ce a provocat perturbări ale transportului aerian în Europa, timp de mai multe zile.
Vulcanologul Evgenia Ilyinskaya a declarat pentru BBC că nu va exista același nivel de perturbare ca în 2010, deoarece acești vulcani din sud-vestul Islandei „nu au fost fizic capabili să genereze aceiași nori de cenușă”.
Met Office din Islanda a declarat marți, că puterea erupției este în scădere, dar că gazele vulcanului ar putea ajunge în continuare la Reykjavik.
Peninsula Reykjanes, la sud de capitala Reykjavik, a fost ferită de erupţii timp de opt secole, până în martie 2021. De atunci, au mai fost două, în august 2022 şi iulie 2023, semn, pentru vulcanologi, al unei reluări a activităţii vulcanice în regiune. În această ţară sunt considerate active 32 de sisteme vulcanice.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News