Live

Video&Foto Imagini spectaculoase cu cel mai futurist muzeu din lume, singurul care are exponate despre viitor, nu despre trecut

Data actualizării: Data publicării:
Muzeul Viitorului din Dubai, singurul din lume care arată cum va fi viața peste sute de ani. Foto: Profimedia Images

Are o formă fantastică şi poate fi considerat, pe bună dreptate, un portal spre ceea ce va veni. Este imens, iar exponatele sale nu arată nimic din trecut cum suntem obișnuiți să vedem într-un muzeu, ci despre cum va fi lumea în viitor și cum poate supraviețui specia umană. Este vorba despre Muzeul Viitorului din Dubai, iar felul în care arată azi, după șase ani de la demararea lucrărilor, timp în care au fost consultați experți inclusiv în geometrie, îi uluiește și pe cei care l-au proiectat. "Încă nu îmi vine să cred că arată aşa cum arată şi că noi l-am construit cu adevărat!", a spus directorul de proiect, potrivit Agerpres.

Clădirea de forma unui imens inel ovoidal, amplasată pe coasta de sud-est a Golfului Persic, în nord-estul Peninsulei Arabice, Muzeul Viitorului, este consacrată inovaţiilor tehnologice şi a fost inaugurată, anul acesta, la 22.02.22, o dată palindrom, după amânarea deschiderii oficiale anunţată iniţial pentru 2021.

În timp ce majoritatea muzeelor expun obiecte din trecutul umanităţii, de la cel mai îndepărtat până aproape de zilele noastre, Muzeul Viitorului din capitala Emiratelor Arabe Unite oferă publicului, în spaţiile sale expoziţionale, o fereastră către ceea ce va urma, în toate domeniile de interes pentru generaţiile următoare.

Faţada exterioară a clădirii se remarcă prin ferestre care formează un poem arab al conducătorului Dubaiului despre viitorul emiratului. "Nu vom trăi sute de ani, dar putem crea ceva care va dura sute de ani", este primul dintre cele trei citate din şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

"Viitorul va fi pentru cei care îl vor putea imagina, proiecta şi construi, viitorul nu aşteaptă, viitorul poate fi proiectat şi construit astăzi", este al doilea citat.

Scopul muzeului este de a promova concepte şi produse futuriste, dezvoltarea tehnologică şi inovaţia, cu precădere în inteligenţă artificială şi robotică. Practic, sub acoperişul acestuia sunt reunite rezultate ale unora dintre cei mai vizionari cercetători, designeri şi inventatori, în laboratoare de inovaţie din domenii precum sănătate, educaţie, oraşe inteligente, energie sau transport. Totodată, muzeul reprezintă şi o platformă pentru expunerea şi testarea celor mai recente inovaţii ale giganţilor tehnologiei, dar şi de la start-up-uri, universităţi şi centre de cercetare din lume.

Construcţia Muzeului Viitorului a fost anunţată la 4 martie 2015 de Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care a inaugurat clădirea futuristă la începutul acestui an alături de prinţul moştenitor din Dubai, şeicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Proiectul clădirii, una dintre cele mai complexe structuri din lume, a fost realizat de studioul Killa Design cu sediul în Dubai şi firma britanică de arhitectură Buro Happold. La concept a lucrat o echipă multidisciplinară, care a fost nevoită să "rezolve provocările complexe de realizare a proiectului", fiind dezvoltat în acest sens un software personalizat pentru a "modela şi a analiza numeroase opţiuni pentru structură în vederea obţinerii formei emblematice de tor a muzeului", potrivit site-ului companiei Buro Happold. În geometrie, torul este o suprafaţă generată de rotaţia unui cerc în spaţiul tridimensional în jurul unei axe din planul său, axă care nu taie cercul.

"Când conduc la şantier dimineaţa, încă nu îmi vine să cred că arată aşa cum arată şi că noi l-am construit cu adevărat!", a declarat înainte de finalizarea proiectului Tobias Bauly, director de proiect la Buro Happold.

"Este o structură triangulată, o formă foarte complexă, deoarece curbura se schimbă peste tot. Nu ai cum să proiectezi pe ceva plat şi nu poţi proiecta pur şi simplu peste, ai nevoie de ceva care să se ajusteze la condiţiile locale de pe acea suprafaţă şi să fie în acelaşi timp solid din punct de vedere structural. Pe lângă toate acestea, trebuia să se conecteze la o structură interioară pentru a susţine plăcile din podea. A fost o problemă foarte, foarte dificil de rezolvat", a declarat expertul în geometrie şi dezvoltator de software citat pe site-ul companiei Buro Happold.

Muzeul, un ochi gigantic ce priveşte către următorii 50 de ani, are o suprafaţă totală de 17.600 metri pătraţi și şapte etaje dedicate expoziţiilor diverse. Pe trei etaje sunt expuse concepte şi tehnologii inovatoare, unele imaginând viaţa de peste câteva decenii - inclusiv soluţii de supravieţuire a speciei umane în contextul schimbărilor radicale aduse de încălzirea globală - pe teme precum dezvoltarea resurselor spaţiului cosmic, ecosisteme, bioinginerie sau robotică, dar şi medicină şi augmentare umană. Următoarele etaje prezintă tehnologii din viitorul apropiat care abordează provocări în domenii precum alimentaţie, apă, transport, energie sau sănătate, dar şi artă, fiind expuse opere de artă create de inteligenţă artificială. Ultimul etaj este dedicat copiilor. Muzeul include, de asemenea, un amfiteatru cu 420 de locuri, un restaurant şi o cafenea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu neagă că a fost în vacanță cu Laura Vicol și soțul acesteia. „Nu am fost niciodată în Dubai cu familia Ciorbă”

Ultrabogaţii din Marea Britanie ameninţă cu plecarea în masă, pentru că guvernul vrea să elimine o regulă veche de 200 de ani

În orașul cu 18.000 de restaurante, oamenii plătesc 100 de dolari ca să mănânce acasă la un necunoscut

Mesajul bizar postat pe contul de Instagram al fiicei șeicului din Dubai: „Divorțez, divorțez, divorțez”. Semnat: „Fosta ta soție”

Partenerii noștri