Live

Hezbollah a lovit cu drone kamikaze o adunare de israelieni lângă Binyamina. Cel puțin 67 de răniți, 4 sunt în stare critică

Data actualizării: Data publicării:
Hezbollah a tras trei drone spre Israel duminică seară. Foto: Profimedia

Serviciile de salvare israeliene (MDA) au anunţat că 67 de persoane au fost rănite duminică într-un atac cu dronă al Hezbollah în oraşul Binyamina din centrul Israelului, relatează The Times of Israel.

Potrivit serviciului de salvare israelian Magen David Adom, 4 dintre răniţi sunt în stare critică, 5 în stare gravă, iar 14 în stare moderată. Restul sunt răniţi uşor. Toţi au fost evacuaţi la spitale.

Gruparea militantă Hezbollah a fost învinuită pentru acest atac, unul dintre cele mai grave care au afectat Israelul într-un an de război.

Datorită sistemelor avansate de apărare aeriană ale Israelului, este rar ca atât de mulţi oameni să fie răniţi de drone sau rachete.

Canal 12 susţine că Hezbollah a tras trei drone spre Israel duminică seară. Două au fost trase împreună: una a fost doborâtă lângă Haifa, în timp ce cealaltă a lovit o adunare de israelieni lângă Binyamina. O a treia dronă a fost doborâtă deasupra mării, în largul oraşului Haifa, potrivit armatei israeliene.

Potrivit The Times of Israel, nu au sunat sirenele de avertizare, iar armata investighează incidentul.

Este a doua oară în două zile când o dronă cade în Israel. Sâmbătă, în timpul sărbătorii israeliene de Yom Kippur, o dronă a lovit o suburbie din Tel Aviv, provocând pagube, dar fără răniţi.

Atacul de duminică seara a avut loc la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat că vor trimite Israelului un nou sistem de apărare aeriană - cu tot cu trupe aferente - pentru a contribui la consolidarea protecţiei acestuia împotriva rachetelor.

Un oficial de rang înalt al Hezbollah a declarat pentru al-Jazeera că gruparea a atacat lângă Binyamina cu „un escadron” de drone kamikaze, dedicând lovitura liderului său Hassan Nasrallah, ucis pe 27 septembrie într-un raid israelian în apropiere de Beirut.

„Capacităţile rezistenţei sunt încă puternice şi sunt capabile să ajungă în spatele liniilor de apărare ale Israelului”, a declarat oficialul.

Ciocniri între IDF și „Căștile albastre”

Forța ONU de menținere a păcii (UNIFIL) din sudul Libanului a anunțat în această dimineață că tancurile israeliene au pătruns cu forța într-una dintre bazele sale. 

Într-o declarație, Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a transmis că două tancuri ale Forțelor de Apărare Israelului (IDF) au distrus poarta principală a unui post din Ramyah, în apropiere de granița cu Israelul, și „au intrat cu forța în bază” pentru a le cere „Căștilor albastre” să plece, scrie BBC.

Aproximativ două ore mai târziu, în apropiere s-au auzit zgomote de arme, iar fumul a pătruns în bază, provocând iritații ale pielii și reacții gastro-intestinale în cazul a 15 soldați ONU. Aceste incidente au fost „încălcări șocante”, se spune în declarație.

Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut UNIFIL să se îndepărteze de zonele în care au loc lupte „imediat”.

Citește mai mult AICI

Weekend de foc

Armata israeliană a anunţat că mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a lansat aproximativ 320 de proiectile din Liban spre Israel în timpul sărbătorii de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului, de vineri seara până sâmbătă la apus.

„Pe parcursul întregului weekend de Yom Kippur, aproximativ 320 de proiectile trase de organizaţia teroristă Hezbollah au trecut graniţa din Liban spre Israel", a indicat armata într-un comunicat.

La rândul său, Israelul a „lovit aproximativ 280 de ţinte teroriste aparţinând Hezbollah în Liban şi Hamas”, mişcarea palestiniană în Fâşia Gaza. Printre aceste ţinte se află infrastructuri teroriste subterane, depozite de arme, centre militare de comandă, celule teroriste şi alte infrastructuri teroriste”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Frontul deschis în octombrie 2023 de Hezbollah împotriva Israelului, în sprijinul Hamas, s-a transformat în război deschis pe 23 septembrie odată cu declanşarea unor intense bombardamente israeliene asupra bastioanelor Hezbollah în Liban.

 

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a vrut să investească 100.000.000 €, dar i-au spus ”NU”! Miliardarul a luat o decizie radicală: ”Nu mă mai prindeți”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tancurile israeliene „au intrat cu forța” într-o bază ONU din Liban. Netanyahu cere „Căștilor albastre” să plece din zonele de luptă

Avertisment dur al Iranului: „Nu avem linii roşii în apărarea poporului şi a intereselor noastre"

Reuniune a cabinetului de securitate al Israelului. Netanyahu decide cum și când va lovi Iranul, ca răspuns la atacul cu rachete

SUA va desfășura și opera baterii antiaeriene pe teritoriul Israelului. Despre ce sisteme e vorba (presă)

Partenerii noștri