Live

Hackerii ucraineni au creat profiluri false cu femei atrăgătoare pentru a-i păcăli pe soldații ruși să-și trădeze locația

Data actualizării: Data publicării:
Militari ruși în apropierea unei linii de front, în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Hackerii ucraineni au creat pe rețele sociale conturi false pentru femei atrăgătoare pentru a păcăli soldații ruși să le trimită fotografii în baza cărora i-au localizat și au transmis informațiile armatei ucrainene, potrivit Financial Times.

Nikita Knysh, un IT-ist de 30 de ani din Harkov, a declarat pentru Financial Times că, atunci când Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie, a decis să-și folosească abilitățile de hacking pentru a-și ajuta cât mai mult țara. El a recrutat alți hackeri și a fondat un grup numit Hackyourmom, din care acum fac parte 30 de hackeri din Ucraina, a spus el pentru FT, citat de Business Insider.

Luna trecută, Knysh a spus că el și colegii lui au păcălit soldați ruși din Melitopol creând conturi false pe mai multe platforme sociale, inclusiv Telegram, și pretinzând că sunt femei frumoase și dornice să cunoască soldați ruși. Astfel, hackerii au reușit să stabilească contacte cu soldați ruși, pe care i-au convins să le trimită fotografii cu ei de pe front, a declarat Knysh.

„Rușii vor mereu să își facă de cap cu femei. Le trimit multe prostii „fetelor”, pentru a demonstra cât sunt de bărbați”, a spus Nikita Knysh pentru sursa citată.

După ce soldații ruși au trimis fotografii, hackerii au putut să identifice locația, stabilind că acestea au fost făcute într-o bază militară rusă izolată aflată în apropierea Melitopolului ocupat, în sudul Ucrainei. Toate informațiile au fost transmise către armata ucraineană, iar câteva zile mai târziu baza a fost atacată, a declarat Knysh pentru FT.

„Primul meu gând a fost: sunt tare, îmi pot ajuta țara”, a declarat pentru FT Maxim, un alt hacker care face parte din grupul Hackyourmom. „Atunci m-am decis că vreau mai mult, vreau să găsesc mai multe baze.

Site-ul de știri Ukrainian Pravda a scris luna trecută că o explozie mare a avut loc la o bază militară rusă mare din Melitopol, citându-l pe primarul localității, Ivan Fedorov.

Afirmațiile hackerului cu privire la implicare nu au putut fi verificate independent, iar Forțele Armate ale Ucrainei nu au vrut să comenteze situația. Financial Times a spus că oficialii ucraineni au refuzat să discute despre rolul hackerilor în atacul care a avut loc asupra acelei baze militare.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat un război cibernetic fără precedent, cu hackeri implicați de ambele părți, care au lansat diverse atacuri. La începutul conflictului, ministrul digitalizării din Ucraina le-a cerut civililor cu „talente în domeniul digital” să se alăture „armatei IT” a țării. În timpul festivităților de Ziua Victoriei din luna mai, principalele canale de televiziune din Rusia au fost piratate și au afișat mesaje împotriva războiului.

Knysh a declarat pentru FT că echipa lui a participat și la alte atacuri informatice, inclusiv la scurgerea bazelor de date ale contractorilor militari ruși și a păcălit posturile de televiziune ruse determinându-le să difuzeze clipuri despre victimele civile ucrainene.

„Pentru mine, asta a fost ca și cum am fost implicat în luptă. Fără bani, fără un software sofisticat - poți folosi dark web împotriva inamicului tău”, a mai spus IT-istul ucrainean.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Speranţele Ucrainei, aproape năruite, în așteptarea alegerilor din SUA. Decizii dificile la Casa Albă privind războiul

Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga alegerile: „Poate deveni noul John Kennedy”

Zaharova acuză Ucraina că a refuzat un schimb de peste 900 de prizonieri de război

„Avem propriile nevoi de apărare”. Reacția tranșantă a Poloniei după ce i s-a reproșat că nu trimite avioane MiG-29 Ucrainei

Partenerii noștri