Live

Hackerii au spart sistemele ministerului britanic al apărării și au încercat să fure date critice. Guvernul britanic suspectează China

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ministerul britanic al apărării a fost ţinta unui atac cibernetic împotriva programului său de salarizare a militarilor, a anunţat, marţi, guvernul de la Londra, care a sugerat că în spatele pirateriei informatice ar fi China, acuzaţii pe care regimul de la Beijing le-a respins, relatează BBC.

Datele vizate de atacul informatic se refereau la numele şi detaliile bancare ale membrilor forţelor armate, inclusiv ale marinei, armatei şi aviaţiei, precum şi ale veteranilor, potrivit televiziunii Sky News. De asemenea, datele includeau şi adrese personale. Potrivit mai multor relatări de presă, guvernul britanic suspectează China că s-ar afla în spatele atacului cibernetic.

Marţi dimineaţă, unul dintre membrii guvernului, ministrul muncii, Mel Stride, a declarat că nu poate „spune” că China este responsabilă. Cu toate acestea, el a adăugat: „Este o ipoteză”.

Deşi relaţiile dintre Regatul Unit şi China s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, guvernul chinez reprezintă o „provocare istorică, iar ochii noştri sunt larg deschişi în ceea ce priveşte China”, a continuat ministrul.

China a reacţionat rapid: „Comentariile făcute de politicienii britanici în cauză sunt un nonsens total”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Lin Jian. „China s-a opus întotdeauna cu fermitate tuturor tipurilor de atacuri cibernetice şi le-a reprimat întotdeauna cu fermitate”, a spus el. Autorităţile britanice au descoperit atacul cibernetic în ultimele zile, potrivit presei britanice.

Hackerii nu au recuperat, însă, niciun fel de date din sistem. „Ministerul Apărării a acţionat foarte rapid pentru a scoate din funcţiune baza de date” vizată de atac, a declarat Mel Stride, ministrul muncii. Ţinta, a precizat el, nu era o bază de date a ministerului apărării britanic, ci cea a unei terţe părţi.

Ministrul apărării, Grant Shapps, se va adresa Parlamentului pe această temă în cursul zilei de marţi, dar nu este de aşteptat să numească pe cineva anume responsabil. El va avertiza, însă, asupra pericolelor pe care le reprezintă spionajul cibernetic, potrivit BBC.

Parlamentarul Tobias Elwood, fost militar şi fost preşedinte al comisiei parlamentare de apărare, a declarat că atacul a avut toate caracteristicile unui atac cibernetic chinezesc. „Ţintirea numelor personalului şi a datelor bancare indică China”, a declarat el pentru BBC. „Este posibil să fie parte a unui plan, parte a unei strategii”, a adăugat el.

Acuzaţiile de spionaj şi de spionaj cibernetic la adresa Chinei s-au înmulţit în ultimii ani. La sfârşitul lunii martie, Regatul Unit şi Statele Unite au acuzat China că se află în spatele mai multor atacuri cibernetice împotriva instituţiilor lor publice.

Vicepremierul britanic, Oliver Dowden, a denunţat „două atacuri cibernetice maliţioase” împotriva Parlamentului, în 2020 şi 2021, vizând parlamentari critici faţă de China şi Comisia Electorală britanică. „Acesta este ultima dintr-o serie de activităţi ostile ale Chinei, vizând inclusiv instituţiile democratice şi parlamentari din Marea Britanie şi din alte ţări”, a declarat el atunci.

Potrivit presei britanice, atacul împotriva Comisiei Electorale a permis accesul la serverele care conţin, printre altele, copii ale registrelor electorale cu date despre 40 de milioane de alegători.

China a respins aceste acuzaţii ca fiind „total nefondate”. Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat apoi că Regatul Unit va face „tot ce este necesar” pentru a-şi asigura securitatea şi a se proteja în faţa „provocării istorice” reprezentate de o Chină „din ce în ce mai asertivă”. Regatul Unit urmează să organizeze alegeri generale peste câteva luni.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

Senatori americani, despre alegerile din România: Condamnăm manipularea de către Putin a TikTok, controlată de Partidul Comunist Chinez

UE impune pentru prima dată sancțiuni ca răspuns la amenințările hibride rusești. Lista firmelor și persoanelor vizate

Comisia Europeană acordă bani țărilor europene vecine cu Rusia și Belarus pentru a contracara atacurile „hibride” de la granițe

Partenerii noștri