Live

Live Text Situație tensionată la Moscova după ce podul lui Putin din Crimeea a fost aruncat în aer: gărzile de elită ar aresta militari

Data actualizării: Data publicării:
Trupele de elită ale Rusiei ar interveni în centrul Moscovei și ar face arestări în rândul militarilor, potrivit serviciilor ucrainene Foto: Twitter Truha

Lucrurile par să se complice tot mai mult pentru Moscova în războiul din Ucraina. Sâmbătă dimineața, podul strategic care face legătura dintre peninsula Crimeea și Rusia deasupra strâmtorii Kerci a fost aruncat în aer. Autoritățile oficiale, dar și serviciile de securitate de la Kiev par să-și asume acest atac, prin postarea de mesaje ironice cu subînțeles pe rețelele sociale. Serviciile secrete ucrainene au relatat ulterior că ar exista tensiuni la Moscova și că trupele de elită ar interveni și ar face arestări în rândul militarilor. Informațiile vin în contextul în care Moscova a anunțat că a fost schimbat comandantul „operațiunii speciale” din Ucraina. Pe de altă parte, în Ucraina, o groapă comună şi, separat, alte aproximativ 200 de morminte au fost descoperite în oraşul Liman (în estul Ucrainei), recent eliberat de sub ocupaţia forţelor ruse. Autorităţile ucrainene nu au stabilit încă precis numărul de cadavre care s-ar putea afla în respectiva groapă comună.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucrainenii publică prima imagine de SUB podul avariat

ACTUALIZARE 23:50 Presa ucraineană a publicat sâmbătă seara prima fotografie de sub podul din Crimeea, care a fost avariat în zorii zilei de o explozie. Deși multe priviri s-au întors către serviciile secrete ucrainene, Kievul nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru atac, pe care Kremlinul îl numește „accident”. Imaginea publicată de agenția ucraineană Truha ilustrează însă amploarea distrugerilor, cu pagube extinse suferite de infrastructura rutieră și feroviară, care s-a prăbușit în apa mării.

Truha publică și o imagine din satelit, preluată de la Maxar, care arată că distrugerile pot fi observate și de la mii de metri altitudine.

Ce se știe despre camionul care a explodat

ACTUALIZARE 22.30 Presa rusă,  citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, relatează că șoferul camionului primise un ordin de transport de îngrășăminte.

Potrivit unei alte publicații, ucrainene de această dată, s-ar putea ca șoferul să fi fost folosit în tot acest plan fără să știe.

La volan s-ar fi aflat Mahir Iusubov, în vârstă de 52 de ani. Camionul lui a făcut curse în teritoriul Krasnodar pe parcursul lunii septembrie. Vineri seara, la ora 23:06, ora Moscovei, mașina a fost văzută în satul Svetli Put din districtul Temriukski, iar apoi a dispărut timp de 6 ore. Sâmbătă, la ora 5 dimineața, mașina a apărut în satul Strelka. Distanța dintre ultimele două puncte ale traseului ar fi putut fi parcursă în jumătate de oră, dar mașina a parcurs-o în șase.

La ora 5:52, camionul a intrat pe pod dinspre partea rusă, iar la ora 6:05 a explodat.

Mahir nu a mai luat legătura cu familia sa de joi.

Vicepremierul rus: Traficul trenurilor de marfă a fost reluat pe podul din Crimeea, iar trenurile de pasageri urmează să plece peste noapte

ACTUALIZARE 22:05 Trenurile de marfă circulă din nou pe podul din Crimeea, după explozia produsă sâmbătă dimineață, iar 12 trenuri de pasageri ar trebui să treacă peste noapte pe linia de cale ferată, potrivit vicepremierului rus Marat Husnullin, citat de CNN.

Husnullin a mai spus că în prezent, pe podul rutier se circulă pe o singură bandă, iar obiectivul este de a deschide două benzi de circulație până dimineață.

„Am inspectat podul din Crimeea, știți deja că se circulă pe o bandă, sarcina este să pregătim totul peste noapte și mâine să lansăm traficul pe două benzi”, a declarat Husnullin pentru presa din Crimeea.

Camioanele în continuare nu pot circula pe pod și trebuie să ia feribotul pentru a traversa strâmtoarea Kerci.

Putin ordonă FSB să-i păzească podul

ACTUALIZARE 22:00 Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care ordonă FSB-ului, serviciul de informații al țării, să se ocupe de securizarea podului din Crimeea - care în cursul dimineții a fost avariat de o explozie suspectă -,  dar și a cablurilor electrice și a gazoductului ce alimentează peninsula ucraineană pe care a anexat-o ilegal în 2014.

„Vladimir Putin a semnat un decret pentru modernizarea măsurilor de protecție la traversarea Strâmtorii Kerci, dar și a liniei care transportă energie electrică între Federația Rusă și peninsula Crimeea, precum și a gazoductului dintre Krasnodar Krai și Crimeea”, informează un comunicat al Kremlinului.

„În scopul îmbunătățirii eficienței măsurilor de protecție a transportului prin Strâmtoarea Kerch, a podului energetic între Federația Rusă și Peninsula Crimeea și a conductei principale de gaz Krasnodar Krai - Crimeea, am decretat:

1. Autorizarea Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse să organizeze și să coordoneze măsurile de protecție pentru traversarea Strâmtorii Kerci, pentru rețeaua electrică a punții energetice Federația Rusă - Peninsula Crimeea și pentru conducta magistrală de gaze Krasnodar Krai - Crimeea, pe durata funcționării acestora”, se spune în textul decretului, care mai precizează că ordinul intră în vigoare imediat după semnare.

Tot site-ul Kremlinului informează că Vladimir Putin a primit rapoarte de la prim-ministrul Mihail Mișușțin, vicepremierul Marat Husnullin, miniștrii pentru situații de urgență, Aleksandr Kurenkov, și transporturilor, Vitali Saveliev, precum și de la șefii agențiilor de securitate în legătură cu incidentul petrecut sâmbătă dimineață la podul din Crimeea.

Vladimir Putin l-a însărcinat pe premier să înființeze o comisie guvernamentală care să afle motivele „accidentului” și să-i elimine consecințele cât mai curând posibil. Din comisie vor face parte și șefii regiunilor Krasnodar și Crimeea, precum și reprezentanți ai Serviciului Federal de Gardă, Serviciului Federal de Securitate și Ministerului de Interne.

„La instrucțiunile șefului statului, ministrul transporturilor Vitali Saveliev și ministrul pentru situații de urgență, Aleksandr Kurenkov, s-au deplasat la locul accidentului”, informează Kremlinul.

Podul Crimeei, căruia i se mai spune și „Podul lui Putin”, pentru că este proiectul în care liderul de la Kremlin s-a implicat personal după anexarea Crimeei, în 2014, leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea, peste Strâmtoarea Kerci. Este cel mai lung din Europa și costurile sale au fost imense. Construcția a fost încredințată unui oligarh rus, fost partener de judo al lui Vladimir Putin. Este o lucrare de infrastructură strategică și totodată simbolică pentru planurile agresive ale dictatorului rus. Avarierea sa pune probleme de aprovizionare trupelor ruse desfășurate în Ucraina, care se confruntă și-așa cu lipsuri și înfrângeri în urma unei contraofensive ucrainene declanșate la sfârșitul lunii trecute.

Consilierul lui Zelenski: Explozia Podului Crimeea este opera rușilor, e un confict intern între FSB și Ministerul Apărării

ACTUALIZARE 20:30 Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru Reuters că el crede că explozia Podului din Crimeea a fost aranjată de Rusia, dar nu a spus de unde are aceste informații.

„Aceasta este o manifestare concretă a conflictului dintre FSB (serviciul de informații) și (companiile militare private), pe de o parte, și Ministerul Apărării/Statul Major General al Federației Ruse, pe de altă parte”, a spus el.

The Washington Post: Serviciile ucrainene au aruncat în aer Podul Crimeea

ACTUALIZARE 20:00 Un oficial din guvernul ucrainean a declarat sâmbătă pentru „The Washington Post” că serviciile speciale ucrainene s-au aflat în spatele atacului de pe Podul Crimeea.

Site-ul de știri Ukrainska Pravda a relatat pentru prima dată despre presupusul rol al guvernului, citând un oficial neidentificat din cadrul forțelor de ordine, care a declarat că serviciul de securitate ucrainean, SBU, a fost implicat, precizează The Washington Post.

Situație tensionată la Moscova. Unitățile de elită ar aresta militari, susține SBU

ACTUALIZARE 18:35  Traficul în centrul Moscovei ar fi fost oprit, iar mai mulți militari ar fi fost arestați sâmbătă după-amiază.

Unități ale gărzilor de elită rusești au intrat în oraș, susține șeful Serviciului de Informații al Ucrainei. Sunt raportate multiple arestări, rețineri și blocări ale militarilor. 

Potrivit agenției Truha, toate unitățile militare din perimetrul Moscovei au fost plasate în stare de alertă ridicată.

Informațiile de serviciiler de spionaj sunt preluate de mai multe site-uri de știri ucrainene, dar nu au fost confirmate de surse independente, iar în presa rusă nu există relatări de acest gen.

Unitățile diviziei operaționale Dzerjinski - gărzile de elită ruse - ar fi intrat în oraș. Se presupune că acestea se deplasează spre centru împreună cu unități de poliție.

„Se știe că au avut loc numeroase arestări, rețineri și blocaje ale militarilor”, susțin serviciile secrete ucrainene.

Un nou comandant rus pentru războiul din Ucraina

Informațiile despre mișcările de la Moscova, deocamdată încă neconfirmate de alte surse, vin după ce armata rusă a anunțat, sâmbătă, că numește un nou comandant pentru operațiunile din Ucraina. Schimbarea de conducere militară vine pe fondul unei nemulțumiri tot mai mari în rândul elitelor cu privire la felul în care se desfășoară războiul.

Generalul Serghei Surovikin urmează să preia conducerea grupării combinate de trupe care duce războiul sângeros împotriva țării vecine, conform unei postări pe Telegram a Ministerului rus al apărării.

Generalul de armată Serghei Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

El a fost până acum şeful grupării de forţe "Sud" din Ucraina.

Numele celui pe care îl înlocuiește în funcție nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial, dar, potrivit presei ruse, este vorba despre generalul Aleksandr Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruseşti în Siria între 2015 şi 2016.

Este un fapt rar că o astfel de decizie este făcută publică de Moscova, scrie AFP, adăugând că ea survine după o serie de înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Ucraina.

La începutul lunii septembrie, forţele Moscovei au fost alungate din cea mai mare parte a regiunii Harkov din nord-est, într-o contraofensivă ucraineană în urma căreia Kievul a recucerit mii de kilometri pătraţi de teritoriu. De asemenea, trupele ruseşti au pierdut 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Herson din sudul Ucrainei şi au scăpat la limită de încercuirea în Lîman, un centru logistic aflat acum în mâinile Kievului.

Înfrângerile au provocat critici din interiorul elitei ruse, liderul cecen Ramzan Kadîrov acuzând conducerea militară, iar un oficial parlamentar de rang înalt, Andrei Kartapolov, a cerut public armatei să "înceteze să mai mintă" cu privire la înfrângerile sale.

„Bucătarul lui Putin” s-a aliat cu Kadîrov pentru a scăpa de Șoigu

Doi dintre locotenenții cu cea mai mare notorietate ai lui Putin, fondatorul Wagner Evgheni Prigojin și conducătorul cecen Ramzan Kadîrov i-au declarat război deschis ministrului apărării Serghei Șoigu, un lider loial lui Putin, și generalilor ruși de rang înalt după înfrângerile care au venit pe bandă rulantă pentru armata rusă, aflată acum în retragere în Ucraina, potrivit unei analize „The Guardian”.

Pierderile Rusiei, care au continuat și săptămâna aceasta pe fronturile din sudul și estul Ucrainei, au dus la o ruptură majoră în sânul clasei conducătoare în timp ce Kremlinul caută vinovații pentru seria de înfrângeri rușinoase suferite de armata rusă.

Prieteni, rivali și inamici și-au luat locurile în Marele Palat Kremlin atunci când Vladimir Putin a strâns toată elita Rusiei pentru a oficializa anexarea ilegală a celor patru regiuni parțial ocupate din Ucraina. Ceremonia era menită să fie o demonstrație de forță și unitate, dar în doar 24 de ore a fost umbrită de eșecurile armatei ruse de pe câmpul de luptă.

Citește continuarea articolului AICI.

Rusia susține că poate relua circulația pe Podul Kerci, distrus de explozii, din această seară

ACTUALIZARE 16:19 Ministerul rus al transporturilor a anunțat că se așteaptă ca traficul feroviar pe podul Kerci, distrus de explozii cu o noapte în urmă, să fie reluat începând cu ora locală 20:00, relatează BBC.

„În prezent, evaluarea inițială a stării infrastructurii la partea de cale ferată a podului din Crimeea a fost efectuată pentru a vedea dacă este posibilă circulația trenurilor”, a transmis ministerul rus, adăugând și că „pe baza evaluării experților”, transportul feroviar ar putea să fie reluat începând din această seară.

Rușii fug în panică din Crimeea

ACTUALIZARE 15:36 Încă din dimineața zilei de sâmbătă, la puțin timp după explozia de la podul Kerci, cel care lega Rusia de Crimeea anexată ilegal, rușii au început să fugă în disperare din teritoriu, formând cozi imense la benzinării și la punctul de trecere cu feribotul de la Kerci. Așa-zisele autorități din Crimeea i-au avertizat, totuși, pe rușii care fug panicați că „condițiile meteo nu permit trecerea cu feribotul în data de 8 octombrie”.

Rușii au format cozi în Crimeea și pentru a ajunge la un feribot care să-i scoată din regiune, în condițiile în care se tem că războiul pe care Putin l-a pornit în Ucraina ar putea să ajungă și la ei. Conform informațiilor de pe rețelele sociale, coada spre feribot se întinde deja pe o distanță de trei kilometri. 

Există, de asemenea, informații că media din Rusia a anunțat că toate biletele de autobuz și tren spre ieșirea din Crimeea au fost anulate.

Dacă podul Kerci „cade”, întregul front al armatei ruse din sudul Ucrainei „se va sfărâma”

ACTUALIZARE 15:30 Autoritățile ruse au spus că o mașină capcană a declanșat explozia de pe Podul Crimeii. Există totuși mai multe argumente care contrazic această explicație. Experți militari citați de BBC sunt de părere că, potrivit datelor pe care le au în acest moment, explozia s-ar fi produs de fapt sub pod.

Rușii se lăudau încă din februarie anul acesta cu un sistem de control ultra-modern instalat la ambele capete ale podului. Scanerul verifica fiecare camion și automobil care intra pe pod. Sistemul controla până la 25 de vehicule pe oră și orice vehicul care dorea să treacă podul era obligatoriu scanat.

Distrugerea, chiar și parțială, a podului Kerci va afecta serios logistica armatei ruse care și așa se confruntă cu mari probleme de aprovizionare a trupelor din Ucraina. Astfel, podul reprezintă o „arteră” logistică vitală a forțelor militare ruse, care asigură aprovizionarea trupele ruse din regiunea Herson, precum și a bazei navale de la Sevastopol, din peninsula Crimeea.

Șeful institutului ucrainean pentru Studii Strategice, Mikola Bielieskov, care este consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că podul Kerci este vital („de neînlocuit”) pentru forțele ruse. În cazul în care această „arteră” ar fi „secționată”, tot frontul rusesc din sudul Ucrainei „se va sfărâma rapid și cu ușurință”.

Poșta ucraineană anunță emiterea unei serii speciale de timbre cu bombardarea podului din Crimeea

ACTUALIZARE 14:38 Poşta ucraineană a anunţat sâmbătă că se pregăteşte să imprime timbre cu efigia „Podului Crimeii” sau, mai exact, „cu ceea ce a mai rămas din el”. Şeful poştei de la Kiev, Igor Smelianski, a făcut publice ilustrațiile care vor fi imprimate pe noua serie de timbre: un desen care prezintă explozia de pe podul Kerci şi un altul care reia o scenă celebră din filmul „Titanic”.

„Știu că ați așteptat această postare. Cu ocazia aceste sărbători, poșta ucraineană va imprima un nou timbru cu „Podul Crimeii” sau, mai precis, cu ce a rămas din el”, a scris Smeliansky pe contul său de Facebook.

Pe timbre mai sunt ilustrate o mașină de spălat, echipament militar rusesc și o pereche de cătușe rupte, care legau peninsula Crimeea de Rusia.

Centrala Zaporojie nu mai e conectată la alimentarea cu electricitate

ACTUALIZARE 12:56 Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă dimineaţa devreme în urma unui bombardament, a declarat societatea nucleară ucraineană Energoatom, care a acuzat Rusia de această situaţie.

Energoatom a declarat că uzina îşi obţine în prezent electricitatea pentru a-şi acoperi propriile necesităţi de la generatoarele sale diesel pentru cazuri de urgenţă. „Generatoarele diesel s-au activat automat.

Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru zece zile”, a transmis societatea, subliniind necesitatea reparării şi restabilirii liniilor electrice ale uzinei, prin care se conectează la sistemul energetic.

„În această noapte, la ora (locală) 00:59, din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse, ultima linie de alimentare cu energie electrică - linia Dniprovska de 750 de kilowaţi - a fost avariată şi deconectată de la sistemul de alimentare”, conform Energoatom.

„Podul arde frumos la răsărit/Privighetoarea din Crimeea cu SBU s-a întâlnit”

ACTUALIZARE 12:20 Ucrainenii par să-și asume oficial distrugerea podului Kerci. Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimi Zelenski, a declarat, într-o postare publicată pe contul său oficial de pe Twitter, că „tot ce e ilegal trebuie distrus”, cu referire directă la podul Kerci, care face legătura între Crimeea și Rusia, aruncat în aer sâmbătă dimineață.

„Crimeea, podul, începutul. Tot ce e ilegal, trebuie distrus, tot ce e furat, trebuie returnat Ucrainei, tot ce e ocupat de Rusia, trebuie expulzat”, a spus Podoliak.

De asemenea, serviciul de securitate ucrainean SBU a postat niște „versuri” despre „privighetoarea din Crimeea care cu SBU s-a întâlnit”.

Autoritățile ruse au confirmat că incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală a fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului.

Momentul exploziei a fost surprins de camerele de supraveghere instalate pe pod.

De asemenea, ministerul ucrainean al Apărării a comparat distrugerea podului cu scufundarea crucișătorului Moscova.

„Crucișătorul purtător de rachete Moscova și Podul Kerci - două simboluri notorii ale puterii ruse în Crimeea ucraineană - s-au dus. Ce urmează, rusnacilor?”, este comentariul publicat pe contul oficial de pe Twitter al ministerului ucrainean al Apărării.

Pe internet au apărut inclusiv primele meme-uri referitoare la distrugerea podului din Crimeea.

Groapă comună și 200 de morminte descoperite la Liman

O groapă comună şi, separat, alte aproximativ 200 de morminte au fost descoperite în oraşul Liman (în estul Ucrainei), recent eliberat de sub ocupaţia forţelor ruse. Autorităţile ucrainene nu au stabilit încă precis numărul de cadavre care s-ar putea afla în respectiva groapă comună.

Exhumările au început deja, a specificat responsabilul citat, care a ataşat mesajului său o serie de fotografii ce arată personal de urgenţă purtând costume albe de protecţie într-o zonă izolată, informează Agerpres.

Agenţia ucraineană de presă Ukrinform, citând un înalt oficial al poliţiei ucrainene, a relatat că în groapa comună au fost descoperite 180 de cadavre.

Potrivit primelor constatări, victimele ar putea fi atât soldaţi ucraineni, cât şi civili, a precizat acesta.

Numărul exact al cadavrelor din groapa comună, printre care mai mulţi copii mici, precum şi familii întregi, nu a fost încă stabilit, afirmă poliţia ucraineană.

Printre victime se numără şi copiii născuţi între 2019 şi 2021, a completat un responsabil din poliţie, citat de Ukrinform.

Limanul a fost eliberat în primele zile ale lunii octombrie, după cum a anunţat oficial Kievul.

Descoperirea acestei gropi comune intervine în timp autorităţile ucrainene au anunţat alte decese în oraşul Zaporojie (sud-estul ţării). Cel puţin 11 persoane au murit în urma unor bombardamente ruseşti care au lovit joi clădiri rezidenţiale în acest oraş, centru administrativ al regiunii Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală atomică din Europa, au anunţat vineri autorităţile ucrainene. Orașul a rămas fără curent în urma bombardamentelor.

Alţi 21 de locuitori au fost salvaţi de sub dărâmături, dintre care unii se află în stare gravă, a indicat Apărarea civilă ucraineană.

Zaporojie este una din cele patru regiuni care au fost anexate săptămâna trecută de Rusia, alături de Herson (în sud), Lugansk şi Doneţk, în est.

Trupele ruse ocupă în prezent aproximativ 70% din regiune, dar nu şi capitala regională Zaporojie propriu-zisă.

Incendiu puternic pe podul Kerci, care face legătura între Rusia și peninsula Crimeea

Un incendiu uriaș a izbucnit pe podul peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Rusia și peninsula Crimeea, pe care Vladimir Putin a anexat-o ilegal în 2014.

Presa ucraineană scrie că flăcările au afectat calea ferată, unde o cisternă care transporta combustibil a luat foc.

Mai multe explozii puternice s-ar fi auzit în zorii zilei înainte de izbucnirea incendiului. Au fost atât de puternice încât casele aflate la câțiva kilometri s-au zdruncinat.

Traficul a fost oprit de tot pe Podul Crimeea în urma incidentului. Autoritățile din peninsula anexată în 2014 spun că structura de bază a construcției nu a fost afectată.

Editor : L.P. | M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Partenerii noștri