Germania vrea mai multe femei în armată. Cabinetul cancelarului Olaf Scholz a adoptat măsuri pentru egalitatea de gen
Cabinetul cancelarului Olaf Scholz propune un nou pachet de reforme, prin care speră să schimbe reprezentarea femeilor în forțele armate ale Germaniei, în timp ce țara caută să-și consolideze avantajul militar, relatează DW.
Schimbările urmăresc alinierea procedurilor din Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei, cu o recentă consolidare a legilor privind egalitatea de șanse care se aplică guvernului în general. Bundeswehr are nevoie de oameni care să-și umple rândurile, ca parte a eforturilor Germaniei de a-și consolida capacitățile militare ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina.
„Femeile sunt încă subreprezentate în Bundeswehr”, a declarat miercuri Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului.
Reprezentarea, conform definiției guvernamentale, este atunci când ponderea femeilor depășește 20%. Oficialii apărării doresc ca femeile să cuprindă cel puțin jumătate din corpul medical. În ambele puncte de vedere, Bundeswehr este insuficient: femeile reprezintă 9,5% și, respectiv, 45%, conform cifrelor guvernamentale.
Excluzând rolurile civile care sprijină armata, Bundeswehr în toate domeniile are aproximativ 180.000 de militari. Aproape 24.000 dintre ei sunt femei. Cota lor a crescut, arată cifrele militare, deoarece forța generală s-a micșorat de la sfârșitul Războiului Rece.
După cum consideră reprezentanții cancelariei, punerea mai multor femei în uniformă „aduce o contribuție” la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a Națiunilor Unite, a spus Hebestreit. „Imputernicirea femeilor și fetelor” este un pilon al agendei, potrivit ONU.
Reformele se concentrează în primul rând pe salariu, atât pentru cei aflați în serviciul activ, cât și pentru cei aflați în rezervă. De asemenea, prin aceste măsuri se caută să se îmbunătățească sprijinul pentru îngrijirea copiilor și îngrijirea persoanelor în vârstă și a membrilor bolnavi din familii.
Germania nu este singura țară care are probleme cu egalitatea de gen în armată. În majoritatea țărilor, inclusiv la cei mai apropiați aliați ai Germaniei, armata este „încă o lume a bărbaților”, așa cum spunea un raport al Parlamentului britanic din 2021.
La acel moment, femeile reprezentau 11% din forțele regulate ale Regatului Unit. Acesta a fost un nivel record, potrivit Ministerului Apărării al țării, dar nu și-a îndeplinit propriul obiectiv de recrutare de 15%. Aceasta a crescut la 30% până în 2030.
În Statele Unite, unde eliminarea discriminării în rânduri a fost o luptă de durată, mai mult de 17% din personalul activ au fost femei în 2021, potrivit departamentului de apărare al SUA. Aici se observă o tendință ascendentă.
La începutul acestei luni, președintele Joe Biden a numit-o pe amiralul Lisa Franchetti să forțele navale americane. Dacă Congresul o va confirma, ea va deveni prima femeie care se va alătura celui mai înalt corp de ofițeri în uniformă din țară, Joint Chiefs of Staff.
Dorința de a avea mai multe femei în Bundeswehr nu este doar o chestiune de șanse egale. Se potrivește și cu noua cerere de îmbunătățiri generale ale capacităților militare ale Germaniei.
Ministerul german al apărării încearcă să schimbe deceniile de reduceri de personal și de subfinanțări. Ministrul apărării, Boris Pistorius, a anunțat că unul din obiective este acela de a adăuga în jur de 20.000 de soldați până în anul 2031. Este un element ce face parte din „Zeitenwende” (punct de cotitură în istorie) pe care Scholz l-a anunțat ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina. Cea mai recentă consolidare a legilor privind egalitatea soldaților, conform documentelor guvernamentale, merge mână în mână cu aceste eforturi.
Dar ducerea acestor planuri la bun sfârșit va fi o provocare. Când vine vorba de recrutare, Bundeswehr concurează cu alte agenții guvernamentale și cu sectorul privat pentru același grup de potențiali candidați. O țară îmbătrânită, Germania se confruntă cu deficiențe în forța de muncă, iar armata „se confruntă cu o sarcină din ce în ce mai dificilă împreună cu toți ceilalți angajatori”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru DW într-o declarație.
Armata are sarcina suplimentară de a avea nevoie să atragă tineri, în special, ceea ce înseamnă că trebuie să îndeplinească așteptările așa-numitei „Generații Z”, care își dorește un grad ridicat de libertate flexibilă și individuală în viața profesională, a adăugat mai precizat purtătorul de cuvânt.
Aceste așteptări sunt în general în contradicție cu ierarhia rigidă și structura de comandă a armatei. Adoptarea în această săptămână a unor standarde mai stricte de egalitate de șanse ajută la îndeplinirea unei părți a strategiei Bundeswehr de extindere a recrutării.
O altă provocare pe care o împărtășește armata cu sectorul privat: siguranța la locul de muncă, în special pentru femei. Hărțuirea sexuală persistă în rândul armatei. Bundeswehr a înregistrat aproape 850 de cazuri în perioada 2018-2020, potrivit Terre des Hommes, o organizație pentru drepturile omului.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News