Live

Gafă în China. Presa de stat a publicat un videoclip despre liderii corupți și bețivi

Data actualizării: Data publicării:
Mass-media de stat din China și-a autocenzurat un videoclip prin care intenționa să promoveze orașul Hangzhou, care găzduiește luna aceasta Jocurile Asiatice. FOTO: Profimedia Images

Mass-media de stat din China și-a autocenzurat un videoclip prin care intenționa să promoveze orașul Hangzhou, care găzduiește luna aceasta Jocurile Asiatice, după ce publicul a sesizat că include un poem despre liderii corupți, care ignoră crizele naționale, scrie The Guardian.

Videoclipul a fost realizat și postat pe site-ul Ziarului Poporului, cotidianul oficial al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, cu intenția de a promova orașul Hangzhou, care găzduiește luna aceasta Jocurile Asiatice. Videoclipul conținea și un poem al lui Lin Sheng, care a atras atenția publicului. Scris în secolul al XII-lea, poemul a fost interpretat ca o critică la adresa conducătorilor dinastiei Song, acuzând oficialii corupți că fug spre Hangzhou pentru a se bucura de viață, a bea și a trăi în lux, în timp ce oamenii obișnuiți se luptă cu crizele economice.

Poemul este foarte cunoscut și nu a fost cenzurat, dar cititorii au remarcat că includerea sa sugerează că jurnaliștii care au făcut videoclipul nu și-au dat seama că versurile despre oamenii care petrec în Hangzhou reprezintă o satiră politică.

Videoclipul din Ziarul Poporului a inclus, de asemenea, un poem folosit de activiști pentru a evita cenzura masacrului din Piața Tiananmen din 4 iunie 1989, potrivit China Digital Times.

Videoclipul care conținea ambele poezii a fost șters repede, dar a fost vizualizat de cel puțin 130.000 de ori pe conturile Ziarului Poporului și pe un alt cont de presă de stat, potrivit site-ului de monitorizare a cenzurii, Free Weibo. Mai multe alte conturi au distribuit, de asemenea, videoclipul.

„Dacă o astfel de greșeală ar fi fost comisă de un disident politic sau chiar de un cetățean obișnuit, ar fi fost ținta naționaliștilor furioși, ar fi fost hărțuiți cibernetic și ar fi fost amenințați cu moartea", a scris o persoană într-un comentariu la videoclipul postat pe contul Weibo (reţeaua socială din China) al Ziarului Poporului.

„Acest lucru îmi rănește grav sentimentele naționale", a glumit un internaut, referindu-se la un proiect de lege recent care ar incrimina comentariile, îmbrăcămintea sau simbolurile care „subminează spiritul" sau „dăunează sentimentelor" Chinei.

Comentariile politice în China sunt strict controlate, iar criticile sunt frecvent cenzurate sau atrag consecințe mai grave. Sub conducerea lui Xi Jinping, conducerea Partidului Comunist Chinez a devenit din ce în ce mai autoritară, cu represiuni împotriva activiștilor, a disidenților și a criticilor.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Banca Mondială și-a îmbunătățit prognoza privind creșterea economică a Chinei pentru 2024 și 2025

Filosofia diplomatică a țării cu cea mai mare populație musulmană din lume: „Un singur dușman, prea mult, 1000 de prieteni, prea puțin”

China va construi cea mai mare hidrocentrală din lume. Câte persoane va afecta megastructura ordonată de Beijing

„Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile”, spune ministrul chinez de externe

Partenerii noștri