Funeraliile arhiepiscopului sud-african Desmond Tutu au fost modeste, aşa cum şi-a dorit
Slujba de înmormântare a arhiepiscopului sud-african Desmond Tutu a avut loc sâmbătă la catedrala anglicană din Cape Town, unde liderul anti-apartheid decedat duminica trecută predicase împotriva regimului rasist.
Conform dorinţei lui Tutu, a fost o ceremonie simplă, pentru care el însuşi a indicat din vreme textele şi oratorii. Au asistat familia sa, prieteni, clerici şi demnitari, dar moartea laureatului Nobel pentru pace i-a îndoliat pe toţi sud-africanii, care nu au uitat opoziţia sa non-violentă împotriva apartheidului.
Sicriul în care a fost depus timp de două zile trupul neînsufleţit, în catedrala St. George, era din pin deschis la culoare, cu funii în loc de mânerele aurii obişnuite, "cât mai ieftin", după cum ceruse arhiepiscopul emerit mort la vârsta 90 de ani. Deasupra, doar un buchet de garoafe albe. Monseniorul Tutu nu voia alte flori în biserică.
Fiica lui Tutu, Mpho, le-a destăinuit celor prezenţi că tatăl său "spunea că dragostea pe care ne-a arătat-o întreaga lume încălzeşte inima". "Vă mulţumesc că l-aţi iubit atât de mult, a adăugat ea.
Un prieten vechi şi apropiat al lui Tutu, episcopul Michael Nuttall a ţinut predica, aşa cum dorise răposatul, căruia i-a fost "adjunct" înainte de retragerea din activitate. Nuttal a spus din amvon că legătura dintre ei "a atins fără îndoială o coardă sensibilă în inima şi spiritul multora: un conducător negru dinamic şi adjunctul său alb, în ultimii ani ai apartheidului, nu era puţin lucru. Şi nu s-a sfârşit lumea!". "Noi am fost o degustare a ceea ce putea fi ţara noastră divizată", a adăugat el.
La rugăciune urma să participe şi fosta preşedintă a Irlandei, Mary Robinson, alături de regele Letsie al III-lea din Lesotho şi de un reprezentant al lui Dalai Lama, împreună cu care Tutu a râs de multe ori în hohote.
Prietenia dintre cei doi laureaţi Nobel pentru pace - Tutu în 1984, Dalai Lama cinci ani mai târziu - "a fost unică", a declarat agenţiei France Presse reprezentantul liderului tibetan în exil. "Când se întâlneau, râdeau. Singura explicaţie pentru asta este o legătură prin karma în trecut", şi-a amintit Ngodup Dorjee.
Elogiul funebru urma să fie rostit de preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, de la care văduva lui Tutu, numită de sud-africani Mama Leah, trebuie să primească un drapel naţional - singurul omagiu militar permis.
Ultimul mesaj către lume ales de Desmond Tutu pentru funeraliile sale a fost din Evanghelia după Ioan, din cuvintele lui Isus către apostoli după Cina cea de Taină: "Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiţi unii pe alţii aşa cum v-am iubit Eu pe voi."
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News