Live

Fostul premier chinez Li Keqiang va fi incinerat

Data publicării:
Mulţi oameni au depus flori și i-au adus omagii fostului premier Li Keqiang. Foto: Profimedia

Corpul neînsufleţit al fostului premier chinez Li Keqiang va fi incinerat joi la Beijing, după moartea sa subită, a informat presa chineză de stat. Li, care a murit vinerea trecută în urma unui stop cardiac, a fost privit ca un prim-ministru reformator, orientat către piață. 

Steagurile din Piaţa Tiananmen, Marea Sală a Poporului, clădirile guvernamentale, ambasade şi consulate vor fi coborâte în bernă joi, a informat marţi agenţia de ştiri de stat Xinhua, potrivit dpa și Agerpres.

Fostul premier chinez a murit vinerea trecută, în mod neaşteptat, în urma unui atac de cord la Shanghai. El avea 68 de ani. În aceeaşi zi, corpul său a fost adus la Beijing cu un zbor special.

Li a demisionat din funcţia de prim-ministru în martie, după zece ani în funcţie. Sub conducerea liderului de stat şi de partid Xi Jinping, el a fost lăsat treptat fără puteri efective şi marginalizat.

El a pledat pentru politici orientate spre piaţă şi pentru o Chină deschisă. După moartea sa, i-au fost aduse numeroase omagii pe reţelele de socializare chineze.

Mulţi oameni au depus flori în faţa casei în care Li a crescut în Hefei, în provincia sud-estică Anhui. Observatorii au privit doliul public ca pe o provocare la adresa Partidului Comunist aflat la guvernare, care ar putea duce la proteste.

Fostul premier chinez era considerat unul dintre cei mai inteligenți politicieni ai generației sale. Într-un partid dominat de ingineri, Li era un economist care a ajuns cunoscut pentru faptul că „spunea lucrurile așa cum sunt”: recunoștea public și onest problemele economice ale Chinei pentru a găsi mai ușor o soluție.

În timpul pandemiei, Li a vorbit despre pagubele pe care economia țării și chinezii de rând le suferea din cauza politicii zero-Covid implementată de Xi. Anul trecut, în luna mai, Li a apărut în fața studenților unei universități din Yunnan fără mască. Nici studenții și nici oficialii din jurul său nu purtau mască. Au apărut imediat discuții pe rețelele sociale în care oamenii îl lăudau pe Li. La scurt timp după aceea, toate discuțiile online legate de eveniment au început să fie cenzurate de autorități.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri